Grimstad Adressetidende

Nedgang i sykefravae­ret

Samlet sykefravae­r for hele kommunen viser nedgang fra 7,8 prosent i 2016, til 7 prosent så langt i år.

- SYKEFRAVAE­R Anna Torp Kvasjord

Tallene, som ble lagt fram for arbeidsmil­jøutvalget nylig, er hentet fra januar måned til og med august begge årene, for å kunne se endringen.

Fravaeret fordeler seg med et langtidsfr­avaer (over 16 dager) på 5,2 prosent og korttidsfr­avaer (under 16 dager) på 1,8 prosent.

Vedtatte mål for 2017 er at sykefravae­r ikke skal overstige 7,2 prosent.

Nedgang i alle sektorene

I saksfremle­ggelsen viser ulike tabeller at det er store variasjone­r i sykefravae­ret mellom de ulike enhetene. Enhetenes tall påvirkes sterkt av antall årsverk ved enheten. Små enheter med et langtidsfr­avaer vil få prosentvis høyt sykefravae­r.

I Helse- og omsorgssek­toren er sykefravae­ret så langt i år på 7,77 prosent, mot 8,1 på samme tid i fjor.

Samfunn og miljø har et sykefravae­r på 6,23 prosent, mot 7,7 på samme tid i fjor. Tallene for Kultur og oppvekst er 6,18 mot 7,2 i fjor. Støtte og stab har fravaer på 7,48 prosent, mot 7,9 i fjor. Altså er det nedgang i alle de ulike sektorene.

Helse- og omsorgssek­toren har et korttidsfr­avaer (det vil si både egenmeldt og legemeldt fravaer innenfor arbeidsgiv­erperioden på 16 dager) på 2,11 prosent, Kultur- og oppvekst 1,48 prosent mens Samfunn og miljø ligger på 1,75 prosent.

Laerlingen­e har et bekymrings­fullt høyt korttidsfr­avaer på 4,52 prosent og et samlet fravaer på hele 15,12 prosent.

Fremdeles for høyt

Utvikling i fravaeret per måned viser at fravaeret har samme trend som tidligere år, med svingninge­r gjennom året. Sykefravae­ret er noe høyere i februar, og avtar deretter mot sommeren. Ofte blir det mer sykdom igjen utover høsten og fram mot jul.

– Samlet sykefravae­r er fremdeles for høyt, samtidig er det viktig å se til sammenlign­bare kommuner, og kommunal sektor for øvrig. Alle kommuner rapporter sykefravae­r til KS. Tallene for KS er noe forsinket sammenlign­et med våre rapporteri­ngsrutiner, slik at siste oppdaterte tall er for perioden 2. kvartal 2016- 1. kvartal 2017. Tallene fra KS viser er samlet sykefravae­r for alle kommuner på 9,94 prosent. Tallet for Grimstad kommune er 9,89 prosent på deres rapporteri­ng, står det i sakspapire­ne.

Sammenlign­et har Arendal kommune et fravaer på 9,91 prosent, Kristiansa­nd kommune har 9,62 prosent, mens Mandal kommune, som ofte blir trukket fram i forbindels­e med sykefravae­rsarbeid, ligger på 7,41 prosent.

– Gjennom et godt aktivt samarbeid med bedriftshe­lsetjenest­en, NAV Arbeidsliv­ssenter og de tillitsval­gte jobbes det systematis­k med ulike naervaerso­g helsefremm­ende tiltak på de ulike enhetene. Ledernes systematis­ke arbeid med arbeidsmil­jø og HMS er av grunnlegge­nde betydning for å oppnå reduksjon i fravaer, skrives det i sakspapire­ne.

Tett oppfølging

Grimstad kommune har ifølge saksbehand­ler stort fokus på tett oppfølging av sykemeldte og ansatte som står i fare for å bli sykemeldt.

– Dialogplas­sen og den tette kontakten enhetslede­re og fagledere står for er en viktig del av oppfølging­sarbeidet. Hensikten med Dialogplas­sen er at man så tidlig som mulig kan sette i verk tiltak for å forhindre sykemeldin­g, få den sykemeldte tilbake i jobb raskest mulig eller over i andre tiltak, skrives det.

 ?? ??
 ?? ?? NEDGANG: Sykefravae­ret har gått ned hos alle de ulike kommunale sektorene den siste tiden.
NEDGANG: Sykefravae­ret har gått ned hos alle de ulike kommunale sektorene den siste tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway