Grimstad Adressetidende

– Et inderlig vennskap som gikk over til hat

Knut Møretrø foreslår i dette innlegget et nytt Hamsunsemi­nar.

- DEBATT

og Griegs vennskap var så tillitsful­lt at Grieg på egen hånd kunne ta økonomiske avgjørelse­r på vegne av Hamsun. Griegs innflytels­e gikk også over i Hamsuns privatliv ved at Grieg kunne bestemme hvem som skulle få innpass til nobelprisv­inneren og hva han skulle engasjere seg i, i enkelte tilfeller.

Lesernes mening: Hamsuns

nå Hamsun sier: «Det eneste gale Grieg kan gjøre, er om han dør før meg.»

Det er trolig

hadde så stor innflytels­e på tyske myndighete­r som Hamsun den første tida under krigen. Sigurd Evensmo skriver at Gyldendal var fredet under krigen. Ingen ønsket strid med den store Knut Hamsun, som var den største aksjonæren i forlaget og en nær venn av direktøren.

Ingen annen nordmann

så engasjert i økonomiske og kulturelle aktivitete­r som Harald Grieg. Hans vennskap med Hamsun var av uvurderlig betydning. Sigurd

Få mennesker var

Evensmo skriver at, »Grieg var redd for å miste vennskapet med den store på Nørholm». Kolloen skriver derimot at Grieg prøver å bli kvitt vennskapet. Jeg tror nok helst at det første er det mest riktige. Særlig når Grieg underskriv­er brev til Nørholm med: «Deres hengivne venn H. Grieg», høsten 1942.

i 1943 mot okkupasjon­en. Den kostet penger, men det ble hemmeligho­ldt hvor de kom fra. Forklaring­en er trolig slik: Hamsun hadde til gode oppgjør for 100.000 bind. av de bøkene hans, som ble utgitt i Tyskland under krigen.

Der var forfatters­treik

se at han har fått oppgjør for dette. Derimot har Griegs privatsekr­etær mottatt en stor pengegave, opptjent i Tyskland, som ble brukt til forfatters­treiken i 1943, – men alt var hemmelig.

En kan ikke

organisato­ren. Han hadde råderetten over Hamsuns forhold til forlagene også under krigen.

Grieg var trolig

ved bruddet mellom de to, 31. mars 1946. Dette var til Hamsuns store fortvilels­e, og det er da han spør: «Er det noe jeg har gjort, eller unnlatt å gjøre?».

Råderetten opphørte først

alt for å tilfredsst­ille sin nære venn gjennom 25 år.

Hamsun hadde gjort

å forsvare seg eller å rettferdig­gjøre sine handlinger etter krigen. Grieg derimot kan nå i sin bok fortelle at Hamsun har advart han og kommet med trusler under krigen. Noe som ble avkreftet ved offentligg­jørelse av brev og bøker i den senere tid.

Hamsun var imot

svært begavet person med en nærmest kongelig posisjon, og med stor frimodighe­t og uten frykt for noe som helst, – ifølge hans venner. Men de ansatte fryktet han der han omga seg med maktsymbol­er. Han kjørte rundt i sin Cadillac med privatsjåf­ør, som også fungerte som veskebærer.

Grieg var en

passert 20 år siden første Hamsun seminar. Det var kommunalt utvalg for kultur i Grimstad, med Solveig Kleivene som formann, som hadde ansvaret.

Det er nå

fem år siden den store debatten om Hamsun-skulptur på tomten til familien Dyvik. Vi var spente på reaksjoner, husker jeg. Seminaret i 1997 ble betraktet som vellykket, og var uten de store protester. Foredragen­e som ble holdt er samlet i boken:

Det var da

«Bonden og menneske Knut Hamsun». Utgitt i 1999. Den fikk glimrende kritikker.

karakter drap på psykiatere­n Langfeldt, så er Hamsun svært forsiktig i sin omtale av tidligere venner. Da tenker jeg særlig på Grieg.

Bortsett fra Hamsuns

vennskap, som gikk over til hat. Grieg har greid å skjerme og holde seg unna media, om sin rolle under og etter krigen.

Dette inderlige varme

var Grieg en større fiende enn Langfeldt for

Ifølge Tore Hamsun

Hamsun etter krigen. Det er vanskelig å tro at Grieg var den store fienden av tyskerne. Han fikk jo også særbehandl­ing på Grini. Griegs forfølgels­e av andre med en tvilsom krigstid, var smart, men merkelig og vågal.

år etter det første, hadde vært interessan­t. Tre av foredrags- holderne fra den gang er pensjonist­er og fortsatt i virksomhet.

Et Hamsun-seminar, 20

 ??  ?? HAMSUN: Knut Hamsun i Grimstad som gammel mann. Knut Møretrø skriver i dette innlegget om forfattere­ns forhold til sin forlegger.
HAMSUN: Knut Hamsun i Grimstad som gammel mann. Knut Møretrø skriver i dette innlegget om forfattere­ns forhold til sin forlegger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway