Grimstad Adressetidende

Styrer globalt frøhvelv

Det globale frøhvelvet på Svalbard inneholder naermere 900.000 forskjelli­ge frøposer. Fra NIBIO i Landvik koordinere­r Åsmund Asdal det som kalles «verdens viktigste rom».

- VERDENS FRØBANK Gro Austenå Berg gro@gat.no

– Vi har laget en vandreutst­illing om Frøhvelvet som heter Verdens viktigste rom. Dermed er det ikke så lett å slippe unna den lett spøkefulle betegnelse­n «verdens viktigste mann» på jobben her, sier Åsmund Asdal.

– Men at Svalbard globale frøhvelv er et viktig sted for verdens matforsyni­ng, er det ingen tvil om, og jeg er opptatt av å fortelle om hva det er som finnes der oppe i nord, og hvilke oppgaver hvelvet har, legger han til.

Egnet for krim

Hvelvet er et lager inne i fjellet på Svalbard der det ligger frø fra genbanker over hele verden. Asdal opplever interesse fra media fra alle verdenshjø­rner, og han blir også kontaktet av informasjo­nshungrige krimforfat­tere. De øyner et spesielt og spennende sted for plottet sitt. Noen hemmelighe­ter får de imidlertid ikke. For om frøenes sikkerhet røpes ingen ting annet enn at det er veldig vanskelig å komme seg inn i hvelvet.

De fleste land har en genbank eller en institusjo­n, som et universite­t, en foredlings­bedrift eller en ideell organisasj­on, med frøsamling­er. Så langt har 73 av ca. 1700 registrert­e genbanker i verden, benyttet seg av tilbudet om å plassere frø i hvelvet.

– Nå i slutten av september er det 866.461 forskjelli­ge frøposer i frøhvelvet, sier han.

I hver pose, som for øvrig er laget av aluminium og er beskyttet mot både lys og luft, er det en sort frø og mellom 100 og 500 av denne type.

– I hvelvet er det minus 18 grader som i en fryseboks, røper Asdal videre.

Frøbankene har originalpr­øvene, mens de legger kopier på Svalbard som en sikkerhet.

Norden har en felles genbank, NordGen, og det er der «frøbanksje­fen» er ansatt, men han deler lokaler med forskerne hos NIBIO i Landvik.

Gamle sorter

Frøene i hvelvet ligger lagret som i en bankboks. Da er det annerledes med dem som befinner seg i genbankene. De brukes. Genbanken tar nemlig var på gamle sorter som ikke lenger kan skaffes i vanlige frøforretn­inger.

– De sendes ut til forskere, de brukes plantefore­dling der genene kan brukes til å lage nye plantesort­er. NordGen har til og med en ordning for privatpers­oner og du kan bestille frø av gamle sorter, opplyser han. – Er det dyrt? – Nei, det har faktisk vaert gratis helt til i år, svarer han, og sier at man nå må betale for transporte­n.

Historisk uttak

Asdal flyr til Svalbard fem til sju ganger i året. – Det er mange som vil besøke, forklarer han, og forteller at medlemmer av den svenske Riksdagen var der tidligere i august, og at Kinas vitenskaps­og teknologim­inister med følge var der i begynnelse­n av september. Asdal forteller at det er viktig å informere politikere om frøhvelvet og om bevaring av frø, fordi det er disse bevilger penger til genbanker og til plantefore­dling.

Tidligere i høst kom det også frø fra ICARDAS som hadde genbanken sin i Aleppo utenfor Syria. – Heldigvis hadde de sendt frø til Svalbard før krigen så de hadde kopier der, sier han. Aleppo ble som kjent bombet, og for første gang i historien har en genbank trengt å få frøene sine tilbake.

– For to år siden fikk ICARDA første sending tilbake, og i februar sendte de første sending av nye frø fra den nye genbanken, som de har to steder, i Libanon og Marokko, tilbake til Svalbard.

I høst kom det enda flere frø tilbake til Svalbard, samtidig som de skulle ha andre porsjon av det de hadde sikkerhets­lageret tilbake til Libanon og Marokko, for å bygge opp en ny genbank der.

– Det viser hvor viktig, verdifullt og nødvendig dette er, påpeker han.

Gammel gruve

Det er i prinsippet også åpent for private å legge frø i hvelvet.

– Det ble gjort i fjor, i forbindels­e med at presidente­n i Singapore var i Norge på statsbesøk. Siden de ikke har en na-

sjonal genbank, samarbeide­t de med et privat selskap. Det er litt prestisje knyttet til å legge frø i frøhvelvet, og når presidente­n sier han vil ligge frø i frøhvelvet, finner vi en ordning på det, sier han med et smil.

– Patentert frø, eller frø man vil holde for seg selv, får man ikke lov å legge der, forteller Asdal.

Genbankene må sørge for at frøene er tilgjengel­ige for forskere og plantefore­dlere, og mange private bedrifter får derfor ikke plassere frøene i hvelvet.

Når det gjelder plassering­en av verdens frøhvelv, er det flere gode grunner til at dette har havnet på Svalbard.

– Nordisk Genbank som ble opprettet i 1979, og som ble til NordGen/Nordisk genressurs­senter i 2006, hadde fra 80-tallet kopier av sin samling i en gammel gruve på Svalbard. Det er permafrost der, og for å bevares lenge, må frø vaere frossent, opplyser frøekspert­en, og fortsetter:

– Det er mye internasjo­nal oppmerksom­het om å ta vare på gamle frø, og Norge ble etter hvert spurt om vi kunne tenke oss å bygge et lager for alle verdens genbanker. Det sa Norge ja til i 2006. Det ble bygd i 2007 og åpnet i 2008.

Store verdier

Svalbard er også et egnet sted fordi det er flyplass der.

– Det er også statlig tilstedeva­erelse. Vi har Sysselmann­en og Statsbygg der oppe som ser til at ikke strømmen går, eller at noen bryter seg inn. I tillegg har Norge en sterkt internasjo­nal posisjon. Alle land stoler på at Norge tar godt vare på frøene, mener han, og nevner at vi også har ressurser til å gjøre dette. Siden det er blitt så store verdier der, blir det straks mer fokus på sikkerhet. Privatpers­oner og turister slipper for eksempel ikke inn.

– Hvordan synes du det er å ha ansvar for dette?

– Det er et viktig prosjekt, og det er fantastisk å vaere en del av det og føle på at jeg gjør en viktig jobb. Det er veldig fascineren­de å komme opp dit, sier han.

Vi prøver oss igjen: – Hvor sikkert er det der?

– Det er det faktisk en del som spør om, og det var en som spurte om hva som skjer hvis det er en person er drept der inne, forteller han om krimforfat­terne.

– Vi gir ikke detaljer om sikkerhets­tiltakene. Hva som skjer hvis en blir myrdet der inne, må du bare bruke fantasien din for å finne ut av, sier han og smiler litt av den merkelige interessen.

– Det er en del dører, en del låser og overvåking­sutstyr, selvfølgel­ig.

En del av sikkerhete­n ligger også i at hvelvet ligger på Svalbard.

– Det er ikke så enkelt å komme seg dit. Alle må vise pass for eksempel.

– Men hvis det blir krig, og det hadde blitt bombet?

– Det skal faktisk tåle en atombombe, avslutter han.

 ??  ?? FRØBANKEN: Åsmund Asdal koordinere­r det globale frøhvelvet fra Landvik. Her er han på plass i hvelvet på Svalbard, der frøene ligger godt forseglet og nedfrosne.
FRØBANKEN: Åsmund Asdal koordinere­r det globale frøhvelvet fra Landvik. Her er han på plass i hvelvet på Svalbard, der frøene ligger godt forseglet og nedfrosne.
 ?? FOTO: Riccardo Gangale ??
FOTO: Riccardo Gangale
 ?? FOTO: RICCARDO GANGALE ??
FOTO: RICCARDO GANGALE
 ?? FOTO: NORDGEN ?? HVELVET: Sikkerhets­tiltakene er en strengt bevoktet hemmelighe­t, men inngangen kan hvem som helst se.
FOTO: NORDGEN HVELVET: Sikkerhets­tiltakene er en strengt bevoktet hemmelighe­t, men inngangen kan hvem som helst se.
 ??  ?? I GRIMSTAD: På kontoret i Landvik har Asdal mange glass med ulike frø. Disse kan du kanskje kjenne igjen?
I GRIMSTAD: På kontoret i Landvik har Asdal mange glass med ulike frø. Disse kan du kanskje kjenne igjen?
 ??  ?? FRØEKSPERT: Åsmund Asdal på kontoret på NIBIO i Landvik.
FRØEKSPERT: Åsmund Asdal på kontoret på NIBIO i Landvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway