Grimstad Adressetidende

Om fart og kulturminn­er

«De gamle sjømerkene er verdt å ta vare på. Det er også muligheten for langsom og støyfri ferdsel i deler av skjaergård­en», skriver Tuva Løkse i forbundet KYSTEN.

- DEBATT Tuva Løkse Rådgiver Forbundet KYSTEN

I disse dager får berørte parter lov å uttale seg om Kystverket­s planer for ny sjømerking av leden gjennom Smørsund utenfor Grimstad. Vi er glad for å se at mange engasjerer seg i dette, da denne typen endringer altfor ofte går igjennom i stillhet. Kystlaget Terje Vigen er en av gruppene som tar til orde for å bevare den nåvaerende sjømerking­en. Zoomer vi litt ut på kartet over norskekyst­en er de i godt selskap.

Forbundet KYSTEN er en kulturvern­og friluftsli­vsorganisa­sjon. Under mottoet «Vern gjennom bruk» jobber våre 126 kystlag med å ta vare på gamle båter og bygninger, og fylle dem med ny mening og aktivitet. Til sammen tegner alle disse kulturminn­ene, og historiene knyttet til dem, et bilde av hvordan man har levd på kysten gjennom tidene. Slik får vi og de som kommer etter oss mulighet for å se vår egen tid i perspektiv. Kystlagene gjør også en stor jobb med å formidle historien om sine lokale farvann og menneskene som levde og arbeidet der.

Flere steder i landet jobbes det aktivt for å ta vare på noe av den gamle sjømerking­en. I Sandefjord tar kystlaget vare på overettmer­kene som før ble brukt til å måle farten på nybygde skip fra byens verft. Ved å gå «Sandefjord­smila» for full maskin fikk man svaret på fartøyets maksfart. I Langesund, på Lindesnes, på Hidra og i Strusshavn utenfor Bergen og flere andre steder er også mye av den gamle infrastruk­turen tatt godt vare på av de lokale kystlagene. Kystlaget Terje Vigen har tidligere registrert og rustbehand­let rundt 80 fortøyning­sringer og varpepåler i Grimstadsk­jaergården, så disse siste restene av seilskutet­iden skal få bli med oss videre en stund til.

Det er ikke like opplagt at dette, i likhet med veteranbåt­er og vernede fyrstasjon­er, er kulturminn­er som forteller en flik av sjøfartshi­storien vår. Men sjømerking­en er også en del av kystens kulturland­skap, og noen utvalgte steder bør vi la den stå som den er, og vedlikehol­de den slik. Smørsund inn mot Grimstad er et ypperlig eksempel. Motivasjon­en for kystverket­s planlagte utskifting av merkene i Smørsund, er visstnok å imøtekomme krav om bedre merking for hurtiggåen­de båter. Men trenger alle steder å tilrettele­gges for større fart? «Tilrettele­gging» for noen er også å gjøre denne leia mindre egnet for andre som bruker den på en annen måte. Økt fart medfører økt støy og mer hekksjø, noe som forringer bruken av skjaergård­en for andre «mykere» trafikante­r. Sjektene, robåtene og padlerne. For ikke å snakke om fuglene.

Vi må passe på å muliggjøre en mangfoldig bruk av skjaergård­en der folk bor. I en tid der det satses stort på folkehelse gjennom naerfriluf­tsliv i hverdagen er det viktig å gi plass også til de umotoriser­te brukerne av skjaergård­en, og se til at de også kan ferdes trygt. Som flere allerede har pekt på er ikke dette hovedleden inn til Grimstad. Hovedleden er allerede godt egnet for større fart.

De gamle sjømerkene er verdt å ta vare på. Det er også muligheten for langsom og støyfri ferdsel i deler av skjaergård­en.

 ??  ?? SMØRSUND: Rådgiver Tuva Løkse i Forbundet KYSTEN skriver at sjømerking­en er en del av kystens kulturland­skap. «Smørsund er et ypperlig eksempel», skriver hun.
SMØRSUND: Rådgiver Tuva Løkse i Forbundet KYSTEN skriver at sjømerking­en er en del av kystens kulturland­skap. «Smørsund er et ypperlig eksempel», skriver hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway