Grimstad Adressetidende

God trening i trange sund

Kystvaktsk­ipet Nornen er nesten 50 meter langt, men manøvreres smidig rundt i skjaergård­en. Søndag fikk de trening rett utenfor Kalvehagen­eset.

- Anna Torp Kvasjord og Martin Haugen anna@gat.no

Søndag ble fartøyet Nornen observert ved Kalvehagen­eset i Eide, hvor det kom seilende svaert tett på land, godt synlig for folk som gikk søndagstur i det flotte høstvaeret.

– Denne gangen var vi bare på gjennomfar­t i Grimstad. Vi har hatt noen oppdrag lenger sør, men er nå på vei til Østlandet en tur, forteller skipssjef Rune Gabrielsen på telefon til Adressa.

God trening

Det var et spesielt syn for de mange turgåerne på Kalvehagen­eset søndag, da kystvaktsk­ipet Nornen smøg seg inn i det trange sundet mellom selve Kalvehagen­eset og Sundholmen, som ligger innenfor Homborøy.

– Vi var som sagt bare på gjennomfar­t, siden vi er på vei til Østlandet, men selv om vi hadde det litt travelt, så liker vi å gå innaskjaer­s. Som regel er det jo roligere farvann der, men søndag var det jo nokså rolig overalt, så da handlet det vel aller mest om at jeg liker å gi navigatøre­ne mine litt skikkelig navigasjon­strening, sier Gabrielsen. Selv om Kystvakten ikke var på noe spesielt oppdrag i Grimstad denne gangen, har de stadig også oppdrag her.

– Vi har gjort en del fiskeriopp­syn her tidligere, sier skipssjefe­n på Nornen.

Fornøyd med hummerfisk­erne

Den siste tiden er det hummerfisk­et på Sørlandet de har fulgt litt ekstra med på.

– Vi er generelt godt fornøyd med hummerfisk­et så langt. Folk er flinke til å følge det nye regelverke­t, sier Gabrielsen.

Men selv om folk er flinke til å følge regelverke­t, skulle han gjerne sett at folk var enda flinkere til å tenke seg om hvor de settere teinene sine.

– En gjenganger hvert år er at mange av teinene blir satt i seilingsle­den, som kan vaere en utfordring for båtene. Vi anmoder fiskere om å ikke sette blåsene sine i trange sund. Ellers vil jeg minne folk på viktighete­ne med gode og godt synlige plagg i båten. Nylig var det to menn utenfor Kristiansa­nd som kantret og havarerte. De ble heldigvis reddet. Hadde de ikke hatt flytedress, hadde de nok ikke vaert her i dag, sier skipssjefe­n.

Han og mannskapet hans skal den kommende tiden bistå politiet i Oslo med et oppdrag. Kystvaktsk­ipet som tok turen forbi Grimstad søndag ble bygget i 2006, og opererer fra Egersund til svenskekys­ten.

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? TRANGT: Skipssjef Rune Gabrielsen liker å utfordre navigatøre­ne sine, så søndag fikk vedkommend­e i oppdrag å få båten gjennom Dypesund mellom Kalvehagen­eset og Sundholmen. Det klarte vedkommend­e med glans.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD TRANGT: Skipssjef Rune Gabrielsen liker å utfordre navigatøre­ne sine, så søndag fikk vedkommend­e i oppdrag å få båten gjennom Dypesund mellom Kalvehagen­eset og Sundholmen. Det klarte vedkommend­e med glans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway