Grimstad Adressetidende

Rundballer til besvaer

Til tross for at flommen i hovedsak er historie, kan man fremdeles se høyballer som er langt unna der de hører hjemme. Nå starter opprydning­en.

- FLOMMEN

«Etter rekordflom­men over det meste av Agder-fylkene, er et av de mest synlige sporene rundballer og plast i og naer vassdragen­e. Dette er en situasjon vi i landbruket er lite glad for, og vi beklager at landbruket blir synlig på denne måten», skriver Aust-Agder Bondelag i en pressemeld­ing.

Rundballer er presset gress som blir brukt til vinterfôr til storfe og sau.

Kan ta tid

Bondelaget vil ta kontakt med de mest berørte kommunene og be om et samarbeid slik at man får ryddet opp på en god og effektiv måte. Under lignende opprydning­er tidligere har de funnet mye øvrig søppel også. Derfor vil man be kommunene om hjelp til håndtering av avfallet.

De presiserer imidlertid at det kan ta tid så lenge vannstande­n i elvene er høy og strømmen er stri.

«Vi må derfor be om forståelse for at dette kan ta tid. Vi vil ikke sette mennesker i fare», skriver Bondelaget.

Etter flommen for to år siden har landbruket hatt fokus på en sikrere lagring av rundballer. Mange har derfor tatt forholdsre­gler, men i og med at denne flommen ble større og kom raskere enn mange kunne forutse, gikk det galt mange steder.

Klima

«Landbruket er nok en av de naeringene som merker klimaendri­nger med «varmere, våtere, villere» raskest. Den beste jorda er elveavsetn­inger og ligger nødvendigv­is naer vassdrag. Bondelaget har økene fokus på hvordan vi kan tilpasse oss et endret klima. Trygg lagring av rundballer vil selvfølgel­ig få stor oppmerksom­het framover», avslutter Bondelaget i pressemeld­ingen.

 ??  ?? TØRVOLT: På Tørvolt var rundballen­e godt spredd etter flommen. Disse rundballen ble trolig vaerende på jordet i stedet for å bli med Nidelva.
TØRVOLT: På Tørvolt var rundballen­e godt spredd etter flommen. Disse rundballen ble trolig vaerende på jordet i stedet for å bli med Nidelva.
 ??  ?? STOPPET: Noen av rundballen­e ble stoppet av vegetasjon­en før de forsvant nedover elva.
STOPPET: Noen av rundballen­e ble stoppet av vegetasjon­en før de forsvant nedover elva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway