Grimstad Adressetidende

Lei av avvik i helsesekto­ren

Arnt Gunnar Tønnessen (V) håpet 2017 skulle bli året da helse- og omsorgssek­toren gikk i balanse. Slik gikk det ikke.

- KOMMUNEØKO­NOMI b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Arnt Gunnar Tønnessen (V) mener situasjone­n i helseog omsorgssek­toren er uholdbar i lengden.

I kommunens 2. tertialrap­port for 2017 går det fram at sektoren fortsetter å gå i minus. Helse- og omsorgssek­toren har nå et negativ avvik på -17,9 millioner kroner, som er en forbedring fra situasjone­n 31. juli, da avviket var -22,8 millioner kroner. Takket vaere en ekstraordi­naert god skatteinng­ang går imidlertid kommunen i pluss, og det forventes et resultat på 30 millioner kroner eller mer ved årets utgang. Arnt Gunnar Tønnessen, som represente­rer Venstre i formannska­pet, liker dårlig at det stadig er røde tall i helse og omsorg.

– Vi må ha en forventnin­g om at når man setter opp et budsjett, må man klare å styre etter det budsjettet. Det er spesielle utfordring­er knyttet til helse og omsorg, men jeg er spent på hvordan dette reflektere­s i budsjett for 2018. Det jobbes med å få en realistisk budsjetter­ing, sier han.

Tønnessen advarer mot å la de gode skatteinnt­ektene bli en hvilepute.

– Vi må ikke lure oss til å tro at vi jobber så bra, for vi har denne gode skatteinng­angen, sier han.

I november 2016 sa Tønnessen i kommunesty­ret at han håpet 2017 skulle bli året da helse og omsorg gikk i balanse. Samtidig varslet rådmannen en grundig gjennomgan­g for å komme til bunns i problemet.

– Hva sier du til at det nå ser ut til å fortsette med merforbruk i sektoren?

– Det er ikke holdbart, og det er en slitsom situasjon å vaere i, ikke minst for helse og omsorg, som helt klart leverer veldig gode tjenester, men det er noe med at man i de andre sektorene stort sett klarer å ligge på budsjett. Det må de klare i helse og omsorg også. Så vil noen si at helse og omsorg er underbudsj­ettert, men de har fått de har bedt om hvert år, sier Tønnessen.

– Det er ikke holdbart i lengden, og det er virkelig en stor utfordring for kommunen at vi hvert år havner i den situasjone­n, legger han til.

– Hvordan påvirker dette arbeidet med budsjett for 2018?

– Hvis det skal betydelig mer penger til innenfor helse og omsorg, er det andre områder som får mindre penger. Skal det betydelig mer inn, må vi vaere sikre på at man klarer å drive i balanse. De tvil vaere kjempe problemati­sk å ha store kutt i andre sektorer for å øke budsjettet i helse og omsorg. Men jeg har en oppfatning av at alle ønsker å få fram realistisk­e tall og jobbe etter det, så det får vi se når rådmannen legger fram sitt forslag til budsjett.

 ??  ??
 ??  ?? AVVIK: Arnt Gunnar Tønnessen og resten av formannska­pet får snart 2. tertialrap­port til behandling. Den inneholder stadig negative avvik.
AVVIK: Arnt Gunnar Tønnessen og resten av formannska­pet får snart 2. tertialrap­port til behandling. Den inneholder stadig negative avvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway