Grimstad Adressetidende

Kystverket er overrasket

Formannska­pet vedtok allerede i august at man ønsker å gå videre i dialog og samarbeid med Kystverket om ny sjømerking i Smørsund.

- b SJØMERKING b Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

Nå er det verken Kystverket eller kommunen som avgjør om merkingen blir en realitet.

Debatten om ny sjømerking i Smørsund har blusset opp igjen etter at Kystlaget Terje Vigen stilte seg kritiske til prosjektet i et innlegg i avisa tidligere denne måneden. Det til tross for at det er naermere ett år siden Kystverket tok kontakt med kommunen og halvannen måned siden formannska­pet fattet et vedtak.

Vedtaket i formannska­pet sier at rådmannen bes gå videre i dialog og samarbeid med Kystverket, men at «saermerked­e sjømerker av kulturhist­orisk verdi bør bevares».

I Kystverket tok man vedtaket som et positivt signal. Derfor er saken sendt videre til avdelingen for sjøsikkerh­et og Samferdsel­sdeparteme­ntet. Det er til slutt disse som avgjør om det skal bevilges penger til prosjektet, avhengig av hvilke prioriteri­nger man gjør.

– Vi vet ikke før i begynnelse­n av neste år hva som blir årets rammer og hva vi kan ta fatt på, sier senioringe­niør i Kystverket, Steinar Hansen.

Rettesnor

Hansen forteller at man ba Grimstad kommune om å ta en prinsippav­gjørelse.

– Vi bruker det som rettesnor. Det er ikke i alle saker vi bruker kommunen som høringsins­tans, men i dette tilfellet hadde vi lyst til å gjøre det. Det er jo ingen som kjenner sjøområde bedre enn kommunen, forteller Hansen.

– Men det er jo litt rart at det blusser opp nå, i og med at kommunens vedtak kom i august.

Ikke for de lokale

Kystlaget Terje Vigen hevder at man gjennom ny sjømerking vil «rasere Smørsund som den maritim kulturhist­oriske perlen den represente­rer». Det skriver også at Smørsund ikke kan betraktes som hovedled inn til Grimstad.

– Det er det verken vi eller dem som bestemmer. Det er til sjuende og sist de i båten som bestemmer, og de har ofte en tendens til å ta korteste vei, enten det er dag eller natt, og da tenker man ikke på om det er høy eller lav risiko. Folk kjører der uansett, all den tid det er den korteste veien, sier Hansen – og fortsetter:

– En ting er at dem som er lokalkjent i område ikke trenger merking, men det er ikke dem vi primaert merker for. Det er for dem som er ukjente og kanskje kommer for første gang. Det kan vaere snø, regn, nedsatt sikt og dårlig vaer. Alle disse forholdene må tas med. Det behøver ikke å skje en ulykke i et område før vi tar tiltak. Vi jobber etter føre var-prinsippet, sier han.

Verneplan

Per i dag kan ikke Hansen si noe mer konkret om det blir merking eller ei.

– Vi har fått kommunens vedtak og tar det til etterretni­ng. Nå er det opp til sjøsikkerh­et. Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi har et behov for å gjøre utbedringe­r i Smørsund. Samtidig har Kystverket en omfattende verneplan for hva som skal ivaretas for ettertiden. Denne kan det vaere lurt å set- te seg inn i. Blant annet er det merker vi skal ta vare på i Smørsund, fastslår han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KYSTLAGET TERJE VIGEN ?? SMØRSUND: Kystverket ønsker å bevare en del av de gamle merkene selv om man det blir ny sjømerking i Smørsund.
FOTO: KYSTLAGET TERJE VIGEN SMØRSUND: Kystverket ønsker å bevare en del av de gamle merkene selv om man det blir ny sjømerking i Smørsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway