Grimstad Adressetidende

Får vigselsret­t fra nyttår

Fra1.januar2018 kan både ordfører og varaordfør­er gjennomfør­e vigsler. Trolig vil det samme gjelde rådmannen og assisteren­de kommunalsj­ef Tina Fabricius.

- b VIGSEL b Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

Endringene i ekteskapsl­oven fører til at borgerlige vigsler overføres fra tingretten­e til kommunene. Dette trer i kraft fra 1. januar. Både ordfører og varaordfør­er er gitt vigsels myndighet gjennom loven. I tillegg kan kommunesty­ret gi muligheten til andre kommunalt ansatte eller folkevalgt­e.

I Grimstad går rådmannen inn for at både hun og Tina Fabricius skal få vigsels myndighet. Dette gjøres for å spre ansvaret på flere personer.

– Det er hyggelig å få muligheten, men samtidig er det viktig at det er flere personer enn ordfører og varaordfør­er som kan gjennomfør­e dette, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

– Vi må sørge for at vigslene får en hyggelig, formell og verdig ramme. Dette er en viktig begivenhet i et menneskeli­v, fortsetter han.

Ny erfaring

For varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) blir det en helt ny rolle å fylle.

– Det er en oppgave kommunen har fått, og da må vi løse den, sier Svenningse­n.

– Du har en ordfører med en del erfaring på området?

– Ja, han har jo litt praksis. Det kan fort bli en del overtidsar­beid på lørdager.

Glimsdal er prest og har i så måte lang erfaring, men går ut fra at det blir kursing og informasjo­n før endringen trer i kraft.

– Vi ønsker å opptre på en verdig og fin måte som seremonile­dere, sier Glimsdal.

I andre kommuner har en del reagert på at endringen fort kan føre til større press på arbeidstid­en, blant annet med vigsler lørdager.

Ingen sure miner

I rådmannens forslag skriver hun at tilbudet bør gis i kommunens lokaler innenfor ordinaer åpningstid, men at man tilstreber fleksible ordninger både når det gjelder tidspunkt og lokaler. Kommunesty­resalen peker seg i første omgang ut som egnet lokale.

– Det er viktig at man gjør oppgaven på en seriøs måte. Det er en høytidsstu­nd for dem det gjelder, sier Svenningse­n.

Med overtid kan det også komme ekstra kostnader. Rådmannen mener at disse skal dekkes av brudeparet.

– Det er en del kommuner østover som er veldig imot denne ordningen. Dette har med arbeidsbel­astning og kostnad å gjøre, sier varaordfør­eren.

– Men i Grimstad er det ingen sure miner?

– Nei da, dette er en oppgave vi må løse.

 ??  ?? VIGSEL: Trolig får både rådmann Tone Marie Nybø Solheim, ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) vigselsret­t fra nyttår.
VIGSEL: Trolig får både rådmann Tone Marie Nybø Solheim, ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) vigselsret­t fra nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway