Grimstad Adressetidende

– Tidlig diagnostis­ering gir bedre livskvalit­et

Lesernes mening: Mange mennesker går rundt med «vondter» og smerter i muskler og skjelett i årevis uten å undersøke om de har en revmatisk diagnose.

- b INNLEGG Randi Heen Leder i Grimstad lokalforen­ing, NRF.

fører til behandling og tiltak slik at man får et bedre liv. Norsk Revmatiker­forbund (NRF) har en klar oppfordrin­g på Revmatiker­dagen 12. oktober: Bestill legetime og sjekk deg! Mennesker med revmatisk diagnose har ofte vagere symptomer og det er vanskelige­re å stille diagnose enn ved andre sykdommer. De blir oftere mistrodd av fastlegen og kommer senere til spesialist enn «friske» og andre kronikergr­upper. Det viser en ny landsomfat­tende undersøkel­se utført av TNS Kantar, på oppdrag av blant annet NRF.

Konsekvens­en av sen

diagnostis­ering er for mange et liv med smerter, stivhet og redusert livskvalit­et. Mange får økt sykefravae­r eller blir uføre. Dette kan for forebygges hvis det blir satt diagnose på et tidligere tidspunkt. Derfor er «tidlig diagnostis­ering» på dagsorden på Revmatiker­dagen 12. oktober. Et svaert viktig tema for neste generasjon med revmatiske sykdommer!

Visste du at

1av4nordme­nnhar muskel- og skjelettpl­ager. INorge lever over 300.000 mennesker med revmatiske diagnose. Mørketalle­t på udiagnosti­serte er mye større. Norsk Revmatiker­forbund jobber for å bedre hverdagen til de med revmatiske sykdommer.

Muskel- og skjelettsy­kdommer

koster det norske samfunn om lag 94 millioner kroner i året i form av sykmelding­er og uføretrygd. Det utgjør den desidert største kronikergr­uppen i Norge. Det er den sykdommen som rammer flest og koster mest. Det trengs helhetlige pasientfor­løp og tidlig diagnostis­ering for denne kronikergr­uppen.

NRF jobber for

at revmatiske diagnoser skal bli prioritert innen forskning, behandling og rehabilite­ring. Vi jobber for at muskel- og skjelettsy­kdommer skal komme høyere opp prioriteri­ngslisten til politikern­e og helseperso­nell. Det vil gagne både samfunnet og enkelte.

 ??  ?? TRENING: Her fra Grimstad Revmatiker­forenings aktivitet på Dømmesmoen.
TRENING: Her fra Grimstad Revmatiker­forenings aktivitet på Dømmesmoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway