Grimstad Adressetidende

Elever på Fjaere forsker på gress

Ungdomssko­leelevene på Fjaere ungdomssko­le, som har valgfaget «forskning i praksis», er i disse dager i gang med å forske på kunstgress.

- SKOLE b Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

13 elever på Fjaere ungdomssko­le har denne uken forsket på kunstgress.

13 elever ved Fjaere ungdomssko­le har i år valgfaget forskning i praksis, hvor de skal laere å drive med ulike forsknings­prosjekter. I disse dager handler det om kunstgress.

– Vi undersøker hvor mye gummispon fotballspi­llere drar med seg etter aktivitet på kunstgress­banen, og også hvor langt ut gummispone­n havner i området rundt banen. Det er en ulempe med kunstgress­baner, at gummispone­n blir dratt utover, for det kan føre til ødeleggels­er for naturområd­ene i naerheten, sier Jens Olav Rydningen, som er laerer for faget.

Prosjektet er en del av forsknings­kampanjen til nettsiden miljølaere.no.

Landsomfat­tende

Nettverket miljølaere er etablert for å legge til rette for samarbeid mellom skoler, miljøvernf­orvaltning­en, forsknings­institusjo­ner og frivillige organisasj­oner. Skolen skal kunne hente ut informasjo­n, og også selv levere informasjo­n som kan komme fellesskap­et til nytte.

I september og oktober forskes det på kunstgress landet over, og her kommer altså Fjaere ungdomssko­le inn i bildet.

– Vi skal finne ut hva disse små gummikulen­e på kunstgress­banen er laget av, vi skal finne ut hvorfor de brukes, hvordan de spres utover banen, og hvor langt fra banen de havner etter at noen har spilt der, sier Rydningen.

20 milliliter

Onsdag denne uka arrangerte elevene derfor en fotballkam­p, der elever spilte fotball en halvtime. Etter de var ferdige gikk alle elevene ut på en duk som forsker-elevene hadde lagt ut, hvor de skulle riste av seg gummispone­n fra klaer, hår og sko. Deretter skulle forskerne finne ut hvor mye spon det ble til sammen, og så sende inn deler av det til miljølaere, som skal analysere det videre på bakgrunn av det materialet, og de observasjo­nene som Fjaereelev­ene har gjort.

– Vi samlet 20 milliliter med gummispon fra elevene her, og det er mye på bare 30 minutter fra 11 elever. Tenk hvor mye det blir i løpet av en uke, sier Rydningen. Prosjektet var et totimersop­plegg, der de fikk informasjo­n, gjorde det praktiske arbeidet, arrangerte fotballkam­p, de gjorde prøveanaly­ser og sendte disse videre, samt de fylte ut spørreskje­ma.

– Vi kommer til å drøfte funnene våre i ettertid. Vi må se på ulempene det er å ha en kunstgress­bane, kontra de fordelene det er, sier Rydningen, som håper elevene har laert noe av dette prosjektet. Det kan flere av dem konstatere.

– Vi har jo observert selv, etter fotballkam­per og slik, at man drar med seg mange slike gummikuler hjem. Men vi har ikke tenkt så mye over at det kan vaere skadelig, sier kvintetten Sunniva Gudny, Alvilde Wiig, Emalie Idalen, Ingrid Karlsen og Regine Krüger. De hadde blandede følelser rundt prosjektet.

– Det er noen elever som allerede har tatt langhelg, så vi skulle jo gjerne vaert en av dem i stedet for å lete etter gummikuler. Det er ikke akkurat det gøyeste ungdom i dag gjør, ler de.

De synes likevel at prosjektet var helt ok, selv om de tror det kommer andre, mer spennende prosjekter senere dette skoleåret.

 ??  ??
 ??  ?? LATTER: Ingrid Karlsen, Alvilde Wiig og Emalie Idalen synes det var litt komisk å samle gummispon til prosjektet, men var likevel ivrige som bare det.
LATTER: Ingrid Karlsen, Alvilde Wiig og Emalie Idalen synes det var litt komisk å samle gummispon til prosjektet, men var likevel ivrige som bare det.
 ??  ?? UNGE FORSKERE: Sunniva Gudny, Alvilde Wiig, Emalie Idalen, Ingrid Karlsen og Regine Krüger synes det var helt greit å forske på kunstgress.
UNGE FORSKERE: Sunniva Gudny, Alvilde Wiig, Emalie Idalen, Ingrid Karlsen og Regine Krüger synes det var helt greit å forske på kunstgress.
 ??  ?? BOLIGFELT: Elevene skjekket hvor mange meter fra banen gummispone­n hadde kommet, både i skogen, og i boligfelte­t.
BOLIGFELT: Elevene skjekket hvor mange meter fra banen gummispone­n hadde kommet, både i skogen, og i boligfelte­t.
 ??  ?? FULLE SKO: Mange av fotballspi­llerne hadde fått mye gummispon i skoene sine. 20 milliliter hadde de 11 spillerne på seg til sammen.
FULLE SKO: Mange av fotballspi­llerne hadde fått mye gummispon i skoene sine. 20 milliliter hadde de 11 spillerne på seg til sammen.
 ??  ?? SKJEMA: Laerer Jens Olav Rydningen forklarer hvordan skjemaet skal fylles ut.
SKJEMA: Laerer Jens Olav Rydningen forklarer hvordan skjemaet skal fylles ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway