Grimstad Adressetidende

Får støtte til jernbanesk­inner

Grimstads gamle jernbanehi­storie, og jernbanesk­inner, skal nå inn i den nye Byhaven.

- POLITIKK b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette vedtok et enstemmig kulturog miljøutval­g i går. Men det var ikke uten kritiske kommentare­r og spørsmål fra Karin Engh (H), som satte betingelse­r for å kunne stemme for forslaget til vedtak.

I tillegg til å ivre for å få bygd en mølle på Møllerheia, har Stein Gjulem (KrF) også gått i bresjen for at deler av Grimstads historie bør komme på plass i den nye Byhaven, parken som skal omkranse det nye biblioteke­t i byen.

Han har tidligere saerlig tatt til orde for at byens jernbanehi­storie bør komme til syne i bybildet, og har sagt at han gjerne vil ha noen gamle jernbanesk­inner i bakken.

– Ta vare på historien

I gårsdagens møte i kultur- og miljøutval­get tok han opp igjen denne saken, og tok til orde for at det burde komme noen slike skinner i bakken i den nye Byhaven.

– Ikke nødvendigv­is 150 meter, men fra det nye toalettet til biblioteke­t. Dette handler jo om å ta vare på historien, sa han.

Han ville også at den nå nedlagte rutebilsta­sjonen, som var i Grimstad i 40 år, også bør få sin plass i den nye parken og bli med videre inn i historien.

– Jeg har snakket med kommunalsj­ef Heidi Sten-Halvorsen om dette. Hun strakk ikke akkurat hendene i vaeret av dette, men sa at det sikkert kunne gjøres ved å endre noe på planene om Byhaven, sa han, og la til:

– Når man endrer vinduer på bibliotekb­ygget, kan man vel endre litt i bakken også, sa Gjulem.

– Kan ikke ødelegge

Han lanserte deretter et forslag fra fire av representa­ntene i utvalget: ham selv, Esben Moy (MDG), Siri Hoff (SV) og Rafik Ben Lajili (Ap). Det gikk ut på at rådmannen bes legge inn historiske elementer fra Grimstadba­nen i Byhaven.

Esben Moy støttet også helhjertet opp om dette forslaget, og sa blant annet at jernbanen holdt til i Grimstad i 60 år, og at hvert eneste tog stopper der det nye biblioteke­t skal komme.

– Det burde derfor absolutt vaere noe der, og noen jernbanesp­or i bakken kan ikke ødelegge noe i den parken, sa han.

Han ville også ha opp noen ting på en mur som kommer, for eksempel bilder av den gamle jernbanest­asjonen.

– Det må vi rett og slett bare få til, sa han.

– Skinner på kryss og tvers?

Karin Engh (H) lot seg ikke overbevise så lett, og sa hun var i tvil om hun ville gå inn for dette.

– Det som er synd er at parken ikke fikk navnet Jernbanepa­rken. Byhaven er så kjønnsløst. Jeg er også i tvil om dette. Skal det bare legges noen spor ned i bakken på kryss og tvers i hytt og pine? Jeg trodde for øvrig at planen for Byhaven var spikret. Skal man nå gjøre en masse om og men på dette kan hele parken bli forsinket. Det ville vaere trist. Det må vaere mulig å gjennomfør­e denne planen og ta vare på disse sporene et annet sted, sa hun.

Omkamp

Enhetslede­r i kulturtjen­esten, Karin Glomsaker, refererte kommunalsj­ef Heidi Sten-Halvorsen på at planen nå er ferdig, og at forslaget om jernbanesp­or ble spilt inn i planproses­sen rundt Byhaven, og at dette ikke ble prioritert.

– Hvis vi skal gjøre dette må vi tenke om igjen og gjøre ting på nytt. Dette blir derfor en omkamp, sa hun, og mente at dette heller burde gjøres andre steder i byen.

Stein Gjulem sa at han forsto poenget med omkamp, og sa også at det ikke var meningen å legge skinnene på kryss og tvers, men inn mot muren.

Karin Engh var fortsatt ikke beroliget, og sa at hun kunne gå med på forslaget på betingelse av at saken kommer opp igjen senere og hun får vite i klartekst hva som menes med «historiske elementer» slik det står i forslaget til vedtak.

– Det er en forutsetni­ng for at jeg kan stemme for her i dag, sa hun.

Deretter ble forslaget enstemmig vedtatt.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? VERDIFULLE MINNER: Det er disse gamle jernbanesk­innene, fra den gang Grimstad hadde egen jernbane, som nå skal inn i Byhaven. Det har kultur- og miljøutval­get vedtatt.
ARKIVFOTO VERDIFULLE MINNER: Det er disse gamle jernbanesk­innene, fra den gang Grimstad hadde egen jernbane, som nå skal inn i Byhaven. Det har kultur- og miljøutval­get vedtatt.
 ??  ?? SKEPTISK: Karin Engh stemte motvillig ja til forslaget.
SKEPTISK: Karin Engh stemte motvillig ja til forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway