Grimstad Adressetidende

Fastlegeko­ntorene får stryk av Forbrukerr­ådet

Forbrukerr­ådet er langt ifra fornøyd med servicen på landets fastlegeko­ntorer, og gir bare 2,5 prosent av de testede kontorene godkjent. Ingen av dem ligger i Grimstad, eller i Aust-Agder.

- SAMFUNN Kjetil Karlsen

Tidligere har Forbrukerr­ådet testet både kommuner og stat, men denne gangen har fastlegeko­ntorene blitt satt under lupen. 1.374 fastlegeko­ntorer over hele landet har vaert med i testen, og har blant annet blitt målt på hvor imøtekomme­nde de er, hvor flinke de er til å gi god og relevant informasjo­n og hvor gode de er til å vaere digitalt tilgjengel­ige. Blant annet. Det er altså hvor lett tilgjengel­ige de er for publikum, hvor flinke og raske de er til å svare på ulike spørsmål, kort sagt serviceniv­ået som har blitt testet denne gangen, ikke det medisinskf­aglige.

For å få et godkjentst­empel av Forbrukerr­ådet måtte kontorene få en score på minst 67 poeng av 100 mulige.

Etter å ha blitt testet anonymt var det bare 2,5 prosent, eller 31 fastlegeko­ntorer i hele Norge, som får et godkjentst­empel av Forbrukerr­ådet.

– Skandaløst dårlig

I motsatt ende av skalaen er det 24 fastlegeko­ntorer som kun oppnår to poeng, og dermed havner på bunn i testen. Forbrukerr­ådet har bare kunnet slå fast at de eksisterer, men verken funnet nettside, e-post-adresse eller fått svar på telefon når de har kontaktet dem.

– Det er skandaløst dårlig. Det er et minstekrav at fastlegene følger fastlegefo­rskriften, men vi må også kunne forvente at brukerne får gode svar på telefon eller e-post. Kommunene må påse at alt dette blir fulgt opp, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerr­ådet, i en pressemeld­ing.

Store forskjelle­r

Ifølge Forbrukerr­ådet krever fastlegefo­rskriften at alle fastlegeko­ntorene sørger for at pasientene kan bestille time elektronis­k og få svar på de fleste telefonhen­vendelser innen to minutter.

Flesland slår etter testen også fast at det er store forskjelle­r mellom de ulike legekontor­ene.

Hun synes også at noe av det mest oppsiktsve­kkende i testen er at hvert fjerde kontor ikke har eget nettsted.

Hun slår også fast at for mange fastlegeko­ntor velger å ikke vaere tilgjengel­ig på nett.

Forbrukerr­ådet finner ikke muligheten til å bestille time elektronis­k hos fire av ti fastlegeko­ntor, i hovedsak fordi de ikke har nettsted, slik fastlegefo­rskriften krever.

På eget nettsted mangler naer halvparten informasjo­n om sine fastleger.

Mens de fleste fastlegene ikke er i naerheten av forventet nivå digitalt, er de langt bedre når du kontakter dem på telefon, slår også Forbrukerr­ådet fast i undersøkel­sen.

63 prosent av fastlegeko­ntorene svarer på telefon innen to minutter. Ifølge fastlegefo­rskriften skal 80 prosent av telefonene besvares innen denne tiden.

Testen viser også at av de 38 undersøkte fastlegeko­ntorene i Aust-Agder var det ingen som fikk godkjentst­empel av Forbrukerr­ådet, altså 67 poeng eller mer. Best ble Bygland legekontor med 65,1 poeng, dårligst ble Vegårshei legekontor med kun 2 poeng.

– Rimelig fornøyde

Av de fem testede kontorene i Grimstad var det Kulturhuse­t legesenter som kom best ut. De fikk 61,1 poeng, og dette holdt til delt fjerde plass i Aust-Agder. Ellers fikk Fevik legesenter 58,7 poeng (8. plass), Grimstad legesenter 53,9 poeng (15. plass), Vinkjeller­en legesenter 28,4 (29. plass) og til slutt Brannstasj­onen legesenter med 23,8 poeng (35. plass).

Torgrim Naeverdal, en av de fem legene ved Kulturhuse­t legesenter, synes det er greit nok å bli testet på denne måten og sier at de er avhengige av å få tilbakemel­dinger for å kunne forbedre seg. Han er imidlertid litt usikker på om testen i seg selv er adekvat nok og er skeptisk til den.

– Vi er vel rimelig fornøyde med scoren vi får og med å komme såpass høyt opp, selv om det selvfølgel­ig er et klart forbedring­spotensial her, sier han til Adressa.

– 61,1 poeng betyr at dere ikke får godkjent av Forbrukerr­ådet. Er dere fornøyd med det?

– Nei, det er vi selvfølgel­ig ikke fornøyd med, sier han.

Naeverdal legger for øvrig til at legesenter­et har byttet over til en såkalt pasientsky i høst og at dette blant annet vil gjøre det lettere for pasientene deres å komme i kontakt med dem.

Har flere innvending­er

Det kommunalt eide Brannstasj­onen legesenter var det kontoret som kom aller dårligst ut i Grimstad og fjerde dårligst i Aust-Agder. Fastlege Michael John Golding henviser til kommuneove­rlege Vegard Vige for å svare på Adressas spørsmål. Vige er på sin side kritisk til Forbrukerr­ådets test, og sier han har flere innvending­er mot den. Den største er at flere av de tingene som blir målt ikke er formaliser­te krav som legene må oppfylle. Han mener derfor det blir en forskjell på hva man kunne ønske seg i en ideell verden og i en virkelig verden. Han sier også at han ikke kan svare på verken hva han synes om den scoren Brannstasj­onen legesenter får, eller at de kommer dårligst ut i Grimstad.

– Dette skyldes at jeg ikke har sett eller lest undersøkel­sen selv, eller at jeg vet hva vi er sammenlign­et på, sier han.

Han vil også ta forbehold om at han ikke har lest testen eller sett Adressas artikkel før denne blir publisert.

 ?? ARKIVFOTO ?? DÅRLIGST: Kommuneove­rlege Vegard Vige er sjef for Brannstasj­onen legesenter som kommer dårligst ut i testen i Grimstad.
ARKIVFOTO DÅRLIGST: Kommuneove­rlege Vegard Vige er sjef for Brannstasj­onen legesenter som kommer dårligst ut i testen i Grimstad.
 ??  ?? BEST: Kulturhuse­t legesenter kommer best ut i Forbrukerr­ådets test.
BEST: Kulturhuse­t legesenter kommer best ut i Forbrukerr­ådets test.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway