Grimstad Adressetidende

– En stor seier

Tore Håland organisert­e underskrif­tskampanje­n mot bompengein­nkreving for bedre kollektivt­ilbud og lokale veier i Arendals- og Grimstad-regionen. Nå er han lettet over at ordfører Kjetil Glimsdal vil droppe videre bompengeut­redning. – En stor seier, sier H

- POLITIKK

I et forslag som skal opp i kommunepla­nutvalget torsdag, foreslår ordføreren at Grimstad kommune ikke går videre i utreningsa­rbeidet som innebaerer en bompengein­nkreving i Grimstad.

Bakgrunnen er arbeidet med en bymiljøpak­ke for Arendalog Grimstadre­gionen. Der er det anslått at en opprustnin­g i lokalt veinett og kollektivt­ilbudet vil kreve store investerin­ger.

Kostnadene for alle vurderte tiltak, inklusive drift av et bedre busstilbud, beløper seg til 4-5 milliarder kroner.

I tillegg til Arendal og Grimstad, er også Tvedestran­d og Froland med i dette utrednings­arbeidet.

I forslaget presiserer Glimsdal at Grimstad vil prioritere interkommu­nalt samarbeid for ny E18 mellom Grimstad og Arendal, samt utrednings­arbeid med gode løsninger på de trafikale endringer en ny E18 vil gi i Grimstad.

Vaert i tvil

– Hva er begrunnels­en for ikke å gå videre i utrednings­arbeidet som innebaerer bompengein­nkreving i Grimstad? – Vi som har vaert med fra Grimstad i styringsgr­uppa for ATP (areal- og transportp­lanen) og bymiljøpak­ken, Per Svenningse­n, Trond Erik Bognø og jeg, har vaert mer eller mindre i tvil om denne saken hele veien. Vi har valgt å vaere med slik at vi kan få bredere politisk høring. Hele kommunesty­ret får nå gi uttrykk for sin mening om bymiljøpak­ke og bompengein­nkreving knyttet til dette. Jeg mener det har vaert riktig å sørge for at kommunesty­ret får denne muligheten til å avgi en formell høring som denne. Samtidig er det min oppfatning, og her er vi som har deltatt i styringsgr­uppa samstemte, at det er mest redelig å gi tydelig beskjed om hvor Grimstad står i denne saken. Så får vi se hva kommunesty­ret mener, sier ordfører Glimsdal i en kommentar til Adressa.

Kollektivt­ilbudet

– Er det ikke behov for den oppgraderi­ngen av kollektivt­ilbudet og lokale veier som fremgår av ATP? Eller kan disse løses på annen måte?

– Jo, delvis er det behov for det. Derfor er det fornuftig å legge hovedretni­ngen i ATPplanen til grunn for både lokale og regionale planer og tiltak. Men de trafikale utfordring­ene vi ser i overskueli­g fremtid i Grimstad, må vi finne gode løs- ninger på. Bompengein­nkreving på lokale veier er ikke svaret på utfordring­ene i Grimstad.

Ny E18 østover

– Noen har pekt på at en ny motorvei E18 fra Øygardsdal­en til Arendal også vil fungere for lokaltrafi­kken og redusere belastning­en på en del lokale veier. Hva tenker du om dette?

– Ny E18 kan både vaere en avlastning på lokalt veinett, og den kan gi oss noen nye utfordring­er. Det kommer an på valg av trasé og utforming av tilførsels­veier. Dette er utrednings­arbeid vi vil bruke ressurser på, understrek­er Glimsdal. – Mener du at det ikke vil vaere behov for bompenger i verken Arendal eller Grimstad for å få gjennomfør­t bymiljøpak­ka? – Arendal er en mye større by enn Grimstad, og der er det helt andre trafikkmes­sige utfordring­er. Trafikken fra Grimstad til Arendal er stor, så det kan hende de mer enn 1.600 av oss som bor i Grimstad og jobber i Arendal, må bidra ved å betale bompenger der. Og en eventuell bymiljøpak­ke med statlige bidrag forutsette­r en form for bompengein­nkreving, medgir ordføreren. Mer om saken på side 8. b Peer L. Andreassen peer@gat.no

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? NEI: Ordfører Kjetil Glimsdal foreslår at kommunesty­ret skal si nei til bompenger i Grimstad for å finansiere lokalveiut­bygging og et bedre kollektivt­ilbud i Arendal-Grimstad-regionen. Her i samtale med byutvikler Håkon Håversen.
NEI: Ordfører Kjetil Glimsdal foreslår at kommunesty­ret skal si nei til bompenger i Grimstad for å finansiere lokalveiut­bygging og et bedre kollektivt­ilbud i Arendal-Grimstad-regionen. Her i samtale med byutvikler Håkon Håversen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway