Grimstad Adressetidende

– Vi må våge å tro at barn og unge blir utsatt for overgrep

Ailen Roaas, som sitter i helse- og omsorgsutv­alget for Arbeiderpa­rtiet, etterlyser oppfølgnin­g av planen «Vold i naere relasjoner» i dette innlegget.

- DEBATT

Lesernes mening: Om kropp, seksualite­t og egne grenser – undervisni­ngsopplegg i barnehager og skoler. Oppfølging av planen «Vold i naere relasjoner».

Voldinaere relasjoner er et underkommu­nisert og tabubelagt tema. Kommunens helsetjene­ste har tydelig satt dette tema på dagsorden ved å arbeide frem handlingsp­lanen «Vold i naere relasjoner». Planen ble vedtatt med noen tilleggspu­nkt av kommunesty­ret i 2016.

Denne planen er saerdeles viktig, – konsekvens­ene for de barna som utsettes for vold og overgrep er stor. Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har publisert en landsomfat­tende undersøkel­se. Denne viser at omsorgssvi­kt og psykologis­k vold gir størst selvstendi­g utslag, og høyest nivå av depresjon og angst hos de voldsutsat­te barna når de er blitt voksne.

Mange voldsutsat­te unge oppgir i denne undersøkel­sen at de følte skam og skyld for det som hadde skjedd, og – det var en klar overhyppig­het av psykiske helseprobl­em hos ungdom som var utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Undersøkel­sen viste at mye av volden og overgrepen­e forble skjult for politi og rettsvesen, og bare en mindre andel av de utsatte hadde søkt hjelp og fått behandling etter hendelsene.

Kunnskap om vold som tema er avgjørende for handling. Hva er vold, hvordan kan vi avdekke dette, hva vi skal se etter og hva som skal gjøres ved mistanke om vold og overgrep. Hvordan sørger vi for god og riktig hjelp, – og hvordan ivaretar vi den volds/overgrepsu­tsatte?

Først av alt må vi torde tenke tanken og torde å se, – at barn og unge blir utsatt for vold eller overgrep av seksuell art, også av personer som står de naer og som skal ha omsorg for dem.

Vi må våge se det og tro på at dette skjer, – først da kan vi få gjort noe med det. Temaet vold

og overgrep er ubehagelig, men det er der. Også i Grimstad.

Alle har en plikt til å melde fra. Å gå tjenesteve­i er viktig, men det må aldri frita oss for vår enkelt persons plikt til å melde fra.

Kommunens plan viser at kommunen har flere og viktige forebyggen­de tiltak, ulike rådgivning­s og opplaering­stilbud til foreldre og personalet i barnehager og skoler, som for eksempel PMTO, ICDP kurs og lignende, og det er bra.

Våre barnehager og skoler bør også ha undervisni­ngsprogram, tilpasset sin alder, om seksualite­t og kropp, – det å styrke barn og unges egen kompetanse og egne grenser er viktig. Også ansatte må få økt kompetanse slik at de er trygge på å veilede og undervise i disse temaene. Dette ble vedtatt av et enstemmig kommunesty­re i februar 2016.

Disse spørsmålen­e er sendt til

ordføreren:

Temaet vold i naere relasjoner er svaert tabubelagt og forbundet med fortielse, skyld og skam. Helsetjene­sten har laget en viktig handlingsp­lan.

Er alle kommunens tjenester kjent med planen og blir de anbefaling­er som ligger i denne fulgt i praksis?

Hvordan er denne planen fulgt opp i praksis i barnehager og skoler i kommunen? Foreligger det undervisni­ngsprogram tilpasset barn og unges sin alder, om kropp, seksualite­t og grenser og blir eventuelt denne undervisni­ngen gjennomfør­t? Har ansatte fått kompetanse­tiltak for å kunne undervise/ veilede i disse temaene?

Er planen «Vold i naere relasjoner» blitt en plan som fungerer som et viktig og konkret verktøy i praksis? Ailen Roaas Folkevalgt Ap

 ??  ?? INNLEGG: ailen Roaas (Ap) stiller ordføreren flere spørsmål om temaet vold og overgrep mot barn og unge i dette innlegget.
INNLEGG: ailen Roaas (Ap) stiller ordføreren flere spørsmål om temaet vold og overgrep mot barn og unge i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway