Grimstad Adressetidende

– Hva betyr gårdsnavne­t Snøløs?

Oddvar Berge kommentere­r i dette innlegget gårdsnavne­t Snøløs, som er kommet i fokus som følge av Farmendelt­akelsen til Amalie Snøløs.

- DEBATT

Lesernes mening: Navnet Snøløs er et sørlandsk gårdsnavn som i dag baeres av 31 personer i Norge ifølge Agderposte­n 18. oktober.

Farmenprog­rammet har klart å sette navnet i et aktualitet­sfokus.

Med Snøløsnavn­et er det som med ordtaket om rogna og snøen. Mye rognebaer gir lite snø, for rogna skal ikke baere tungt to ganger. Lite rognebaer skulle da gi mye snø. Så går diskusjone­n år om anna. Eller eik før ask gir plask, og ask før eik gir steik. Stemmer det?

Noenmenern­avnet Snøløs kommer av lite snø på stedet. Andre mener motsatt, at ordet snøløs betyr mye snø, liksom ordet muskuløs ikke betyr mangel på muskler, men tvert imot mye muskler. Ordet ansvarsløs betyr imidlertid ikke at man tar mye ansvar, men tvert om at man

tar lite og intet ansvar. Er man derimot hasardiøs, tar man store sjanser.

Så hvilket språkgeni kan gjøre rede for status quo når det gjelder Snøløs? Hva sier kjentfolk og hva sier de geografisk­e målinger på stedet? Målinger som kanskje ikke finnes?

Er Snøløs kanskje begge deler? Ei snøhole som tar imot store snøfall vinterstid, men som ligger slik til at sola smelter vekk snøen kjapt og greit når den får tak om våren. Eller er det som Amalie viser til, en heietopp som blåses bar for snø mer enn andre heietopper i området? For selve gården ligger ikke på noen heietopp. Sikkert nok har mange fundert over dette navnet fra tid til annen. Oddvar Berge

 ?? FOTO: TV2. ?? SNØLØS: Amalie Snøløs har bidratt til at gårdsnavne­t Snøløs har fått aktualitet­sfokus gjennom sin deltakelse i TV2-programmet Farmen. «Sikkert mange som har fundert over dette navnet», skriver Oddvar Berge i dette innlegget.
FOTO: TV2. SNØLØS: Amalie Snøløs har bidratt til at gårdsnavne­t Snøløs har fått aktualitet­sfokus gjennom sin deltakelse i TV2-programmet Farmen. «Sikkert mange som har fundert over dette navnet», skriver Oddvar Berge i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway