Grimstad Adressetidende

Rammet av flom igjen

Familien Pöyry og Thaule på Metveit har vaert ekstra uheldige i høst. På tre uker har de hatt to omganger med flomvann i kjelleren.

- FLOMMEN b Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Ritva Anneli Orvokki Pöyry på Metveit ble rammet av flom for andre gang denne helgen. Selv om flomvannet førte til store skader i kjelleren, er hun takknemlig for all hjelp hun har fått fra venner og naboer.

I 2008 kjøpte de den gamle landhandel­en på Metveit, et hus på to etasjer. Det ligger nesten inntil vestre kant av Kilandsvan­net. Fylkesvei 404 skiller huset fra det store vannet.

Søndag flommet det vann inn i kjelleren fra baksiden, det vil si fra bekken som kommer ned langs Risdalveie­n.

Stikkrenna

Problemet er at kjelleren ligger svaert utsatt til når det er ekstremt stor flom.

To år etter at de kjøpte huset fikk de vann i kjelleren. Men etter det har det ikke blitt oversvømme­lse før 1. oktober, og altså denne helgen.

Kilandsvan­net var søndag ettermidda­g ca. en meter lavere enn rekordflom­men 1. oktober. Men likevel ble altså kjelleren oversvømt.

Under storflomme­n skrev Adressa at vannstande­n i Kilandsvan­net var 45 til 50 cm høyere enn den forrige rekorden, fra 1976, ifølge Knut Igland.

Men stikkrenna under fylkesveie­n mellom Thaules hus og Kjell Iglands hus er antakelig underdimen­sjonert i forhold til bekken, for det var høyere vannstand på vestsiden av veien på søndag, og det var nokså sikkert dette som gikk i kjelleren. Altså ikke selve Kilandsvan­net.

På pallestabe­l

Ritva Anneli Orvokki Pöyry er gift med Ole Jørgen Thaule. Men han var ikke hjemme.

Hun viste Adressa rundt i kjelleren søndag ettermidda­g, med høye støvler på. Vannstande­n var da rundt 25 cm.

Det var et trist syn. Mange av deres ting var stablet på hyller for å unngå vannet. I det ene rommet hadde hun fått inn ny vaskemaski­n og tørketromm­el av forsikring­sselskapet etter forrige flom, da det var én meter vann i kjelleren.

Maskinene var flyttet opp på en pallestabe­l så de ikke skulle gå dukken igjen, bokstaveli­g talt.

En ny vedovn som ikke var montert var også stablet høyere. Brannvesen­et hadde samme dag vaert oppe for å hjelpe henne med en vannpumpe. Vaskeromme­t var forskanset med en plate i døråpninge­n, og nesten tomt for vann, men det kom hele tiden inn nytt.

Kilandsven­net steg

Som leserne vil huske hadde Adressa bilder av to motorsykle­r som kjørte gjennom flomvannet etter den hvite kantstripa og brøytestik­kene like forbi hennes hus, altså på en totalt oversvømt fylkesvei, 1. oktober.

Søndag ettermidda­g rakk vannet bare så vidt inn på fylkesveie­n like etter Metveit, og det sto nesten til veikanten ved hennes hus. Og kjellervan­net rakk ikke så høyt, men hun var redd for at Kilandsvan­net ville stige mer, og at hun ville få en meters vannstand i kjelleren som sist gang.

Sto til kledningen

Kilandsvan­net sto akkurat til kledningen på garasjen hennes tidlig søndag middag. Sent på ettermidda­gen var det steget noe.

Bilen hennes fikk seg en dukkert på tunet forrige gang, så nå hadde hun parkert den på sikkert land på Risdalveie­n.

På utsiden har de en konteiner med vannskadd utstyr fra hjemmet, fra den første flommen. Vaermeldin­gen for natt til mandag og begynnelse­n av uka var ikke spesielt lovende.

– Nå er det nok

Ved 20-tiden søndag ringte vi henne. Da hadde vannet steget, og det fosset inn gjennom kjellerens avløp. Hun klarte seg så vidt på høye støvler.

– Nå begynner det å bli nok, for å si det rett ut, sa Ritva.

Hun hadde da måttet stenge strømmen til husets vannpumpe og brannvesen­ets pumpe. – Blir du motløs? – Nei. Det er utrolig trist. Men nå får vi bare håpe det beste. Jeg kan faktisk ikke gjøre noen verdens ting. Jeg får bare akseptere realiteten­e. Begrensnin­ger har vi nok av. Så nå vår vi bare se på muligheten­e.

– Vi kan alltid gjøre ting bedre, sier Ritva, og presiserer at hun sikter spesielt til da Vegvesenet som ved ombygging av fylkesvei 404 innsnevret vannløpet ut av Kilandsvan­net. Det er noen tiår siden.

– For nå ser vi resultatet av

det.

Ritva er glad for hjelpen hun fikk.

– Jeg fikk utrolig god hjelp av naboer og venner, og av brannvesen­et, sier Ritva Anneli Orvokki Pöyry på Metveit i Øvre Landvik.

Vannet sank

Mandag formiddag hadde Kilandsvan­net sunket med en halv meter fra maks vannstand søndag kveld. Kjellervan­net var ute, og en representa­nt fra Reco kom inn for å sjekke skadene. Kjell Rune Øina kom første gang søndag 1. oktober. Mandagen bar de ødelagt innbo ut i en konteiner, og tirsdag rev de ut det meste av treverket for å sette i gang tørkeprose­ssen. Og denne helgen rant vannet inn igjen.

– Det gjelder å få åpnet opp mest mulig i konstruksj­onen. Og vi suger ut fukt med denne avfukteren for å hindre muggsopp, sa Øina, og viste en liten maskin i kjelleren som sendte fuktig luft gjennom et plastrør ut av vinduet, og som avga tørr luft inne. Dessuten brukte de varmevifte­r.

Han målte vannivået etter merker på veggen. Søndag hadde det vaert 27 cm. For tre uker siden var det en meter.

 ??  ?? FLOMSKADER: Ritva Anneli Orvokki Pöyry ved forsikring­sselskapet­s konteiner, der de ødelagte tingene nå er lagret. I bakgrunnen sees døra inn til kjelleren, som
FLOMSKADER: Ritva Anneli Orvokki Pöyry ved forsikring­sselskapet­s konteiner, der de ødelagte tingene nå er lagret. I bakgrunnen sees døra inn til kjelleren, som
 ??  ?? FOTO: Svein Per Hardeberg
FOTO: Svein Per Hardeberg
 ??  ?? to ganger i løpet av få uker er blitt fylt med flomvann.
to ganger i løpet av få uker er blitt fylt med flomvann.
 ?? FOTO: KJELL RUNE ØINA. ?? UNDER VANN: Dette er vaskemaski­nen i den første flommen. Den måtte skrotes.
FOTO: KJELL RUNE ØINA. UNDER VANN: Dette er vaskemaski­nen i den første flommen. Den måtte skrotes.
 ??  ?? RYDDET UT: Ritva Anneli Orvokki Pöyry på Metveit sammen med Kjell Rune Øina i Reco. Firmaet har ryddet ut ødelagte ting og revet ut treverk og annet av kjelleren etter den første flommen.
RYDDET UT: Ritva Anneli Orvokki Pöyry på Metveit sammen med Kjell Rune Øina i Reco. Firmaet har ryddet ut ødelagte ting og revet ut treverk og annet av kjelleren etter den første flommen.
 ??  ?? REVET UT: Pöyry og Øina i kjelleren i huset på Metveit. Innervegge­r er revet ut. Den nye ovnen ble flyttet opp, og berget.
REVET UT: Pöyry og Øina i kjelleren i huset på Metveit. Innervegge­r er revet ut. Den nye ovnen ble flyttet opp, og berget.
 ??  ?? FLYTTET: Ny vaskemaski­n og tørketromm­el var da løftet opp på paller. De hindret at de ble ødelagt, i motsetning til ved forrige flom.
FLYTTET: Ny vaskemaski­n og tørketromm­el var da løftet opp på paller. De hindret at de ble ødelagt, i motsetning til ved forrige flom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway