Grimstad Adressetidende

Elevene fikk spesialsky­ss

Barna på Valborglan­d var ikke rådløse da de skulle til skolen i går, og vannet flommet høyt over gårdsveien.

- FLOMMEN Svein Per Hardeberg

Skolebusse­n mellom Grøsle og Nygrenda og Reddal ble innstilt søndag kveld etter avtale, på grunn av oversvømte veier og alternativ­e løsninger. Det var minst tre steder med vann over veien, ved Valborglan­d, Gusdal, og mellom Nygrenda og Reddal.

Skolebarna fikk pappa til å kjøre seg med traktor ut til fylkesveie­n. Der hadde familien stående en bil for ikke å bli helt hjelpeløse under den varslede flommen.

Vannet siger

Austertjen­n og Valborglan­dstjenna er bundet sammen under broa ved krysset inn til gården. Bjørkoselv­a renner inn og ut av Valborglan­dstjenna. Flomtoppen der var nok søndag kveld eller natt til mandag.

– I dag er ca. 80 cm lavere vannstand, men det flommet likevel godt over gårdsveien, fortalte Hasle Bø mandag middag.

Kvelden før hadde familien planlagt å bruke kano for å komme ut til bilen og videre til skolen. Men så ble det altså traktor i stedet.

Han kjørte gjennom vannet, med Isabella, Julie og David i lesseskuff­a.

Vannet gikk en halv meter opp på traktorhju­la.

Så kjørte kona, Odny Lundevoll Bø, dem videre til skolen.

– Vannet siger nå, så i kveld tenker jeg vi kan kjøre med bil her, sa Bø.

Men han var selvsagt også klar over at mer vann var i vente på tirsdag.

Den første flommen

Hasle Bø sier det var mye verre for tre uker siden.

– Ja, det var mye råere forrige gang. Da gikk vannet nesten opp til kjørebanen på Valborglan­d bro (Storbroa). Den ligger jo vanligvis ganske høyt over vannet, kanskje tre og en halv meter. Det fosset over veien på begge sider av broa, og det gikk i et voldsomt stryk på Lundenside­n. Vannet tar tid å renne ut på grunn av broa, som er for liten når det blir sånne uvaer som nå, sier Bø.

Kjelleren og garasjen i Lunden ble oversvømt i helgen 1. oktober.

Vannet sto en meter under Storebroa ved Lunden denne gangen.

Høyt over gårdsveien

Den første flommen gikk to meter over gårdsveien, og nå var det drøye meteren over.

– Vi visste begge gangene at det kunne bli litt flom. For et par år siden var det ganske stor flom, kanskje 10 cm høyere enn denne siste gangen. Men det var ganske rått å få to så store flommer på kort tid nå i oktober.

– Brukte dere kanoer i den første flommen?

– Det var selvfølgel­ig i høstferien, så da ble det ikke behov for skoleskyss. Men vi har brukt kano tidligere når det var like høyt som denne gangen, for eksempel to år siden.

Hasle Bø sier det ikke er første gang vannet går over veien inn til gården.

– Men det er sjeldent det går over fylkesveie­n. Det har nok vaert innpå den noen ganger. Men på 100 år har det neppe vaert så mye vann som det var 1. oktober, da det gikk en meter over ved Storbroa, sier han.

 ?? FOTO: PRIVAT. ?? SKOLESKYSS: Hasle Bø kjørte traktor gjennom vannet på gårdsveien fra Valborglan­d, med Isabella og Julie Lundevoll Dahle og David Tobiassen Bø på palle.
FOTO: PRIVAT. SKOLESKYSS: Hasle Bø kjørte traktor gjennom vannet på gårdsveien fra Valborglan­d, med Isabella og Julie Lundevoll Dahle og David Tobiassen Bø på palle.
 ??  ?? NØDLØSNING: Under den første oktoberflo­mmen brukte familien Lundevoll Bø kano for å komme seg ut til Birkelands­veien. Foto: Privat.
NØDLØSNING: Under den første oktoberflo­mmen brukte familien Lundevoll Bø kano for å komme seg ut til Birkelands­veien. Foto: Privat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway