Grimstad Adressetidende

Fuktig biltur over heia

Vannet steg og truet veier med oversvømme­lse. Vidar Søyland tok sjansen på å passere Valborglan­d, selv om vannet sto 20–30 centimeter over veien søndag ettermidda­g.

- FLOMMEN

Det kraftige nedbøren skapte en del problemer også i Grimstad, selv om det var langt verre i østre deler av Aust-Agder der E18 var stengt en periode mellom Arendal og Kragerø.

Her i kommunen var fylkesvei 31 mellom Reddal og Nygrenda stengt gjennom helgen, men åpnet igjen mandag.

Også på Birkelands­veien, fylkesvei 251, mellom Grøsle kleiver og kommunegre­nsa mot Birkenes, var det mye vann i veien. Spesielt ved Valborglan­d.

Vidar Søyland og kona Berit klarte så vidt å passere der etter å ha vaert på småbruket Søyland

Det kom 51 millimeter nedbør på Landvik målestasjo­n søndag. Tirsdag kan det komme over 60 mm. Det kan fortsette å skape problemer med oversvømte veier, kjellere og overvann i terrenget. Flommen er ikke på nivå med det som var tilfellet i begynnelse­n av oktober. Mandag formiddag melder NVE at tendensen er nedadgåend­e. Søndag var Adressa ute et par runder i indre bygder for å sjekke forholdene. Litt utpå ettermidda­gen var Birkelands­veien oversvømt ved Valborglan­d og på Gusdal. Høye biler kunne likevel kjøre gjennom. Det er mulig at vannet steg mot kvelden, ettersom Kilandsvan­net da ble høyere. Mellom Nygrenda og Reddal var det overvann i naerheten av Solborgset­et på søndag. Her var det sperret med bukker. På Valborglan­d snakket vi med en bilist som hadde kjørt med høy bil gjennom vannet vest for Reddal likevel. Kilandsvan­net sto såvidt inn på fylkesvei 404 like nord for Metveit sent på ettermidda­gen. Under rekordflom­men 1. oktober sto vannet 30-50 cm over veien på tre strekninge­r ved Metveit da Adressa var der. Og vannstande­n hadde da vaert 25 cm høyere tidligere samme dag. Hålandslon­a, som til vanlig går i rolige bekkeløp mellom idylliske kulper, gikk også høyt. Fra den første gården på Håland sto vannet over mye av jordene. Ved Igland sag ved Vestertjen­n var det ikke bedre. Hålandslon­a flommet høyt over stemmen like nedenfor Hålandsbru­a hele dagen. Den nye

Vannstande­n i Kilandsvan­net var da antakelig i underkant av en meter under rekordnivå­et 1. oktober. Selv om det bare er tre uker mellom disse flommene, er det likevel sjeldent vannet går så høyt.

Det meste fra Kilandsvan­net renner videre i Bjørkoselv­a, forbi Valborglan­d, og ned til Syndle ved Bjørkos. Noe renner også via Vamyrkilen ved gamle Lille Øyebru og til Austertjen­n ved Valborglan­d.

 ??  ?? ÅPENT: Slik så det ut på fylkesvei 251 (Birkelands­veien) på Valborglan­d søndag ettermidda­g. Nå er alle veier i Grimstad åpne etter regnvaeret i helgen. Foto: Svein Per Hardeberg
ÅPENT: Slik så det ut på fylkesvei 251 (Birkelands­veien) på Valborglan­d søndag ettermidda­g. Nå er alle veier i Grimstad åpne etter regnvaeret i helgen. Foto: Svein Per Hardeberg
 ??  ?? GODT HUMØR: Vidar Syøland og kona Berit har en høy firehjulst­rekker og tok sjansen på å passere Valborglan­d.
GODT HUMØR: Vidar Syøland og kona Berit har en høy firehjulst­rekker og tok sjansen på å passere Valborglan­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway