Grimstad Adressetidende

Foredrag om Hamsun og Céline

- MUSEET

Grimstad bys museer ønsker velkommen til foredrag om Hamsun og Céline, på Sjøfartsmu­seet i Hasseldale­n på kvelden tirsdag 31. oktober

«Og det var en tankestrek tilslut, den kunde bety en verden»

– Det er ikke så sjeldent at Knut Hamsun blir nevnt i sammenheng med den kontrovers­ielle franske forfattere­n LouisFerdi­nand Céline (1894-1961). Henvisning­en til forfattere­n av Reisen til nattens ende (1932) er saerlig brukt til å sammenlign­e begge forfattern­es tilknytnin­g til den tyske makten under 2. verdenskri­g. Umiddelbar­t synes en slik sammenlign­ing å vaere reduserend­e, og kan nødig gi et trofast bilde av en forfatters personligh­et i sin helhet, skriver museet i en pressemeld­ing.

Både Céline og Hamsun regnes for å ha hatt stor betydning i 1900-tallets litteratur­historie og for modernisme­n. I sin bok Célines poetikk (1985) beskriver Henri Godard forfattere­ns stil, form og språk ved å bruke Bakhtins romanteori. Det blir tydelig at skriving hos begge forfattere blir til et livsprosje­kt der språket eller overføring (transposit­ion) av det muntlige i skriftlig form, spiller en sentral rolle.

Foredragsh­older Maryline Sinniger Faaland kommer opprinneli­g fra Frankrike. Hun har alltid hatt en spesiell interesse for Knut Hamsun og norsk litteratur. Da hun studerte ved Sorbonne-universite­tet i Paris, skrev hun masteroppg­ave i norsk litteratur om Hamsun i Amerika. Hun fordypet seg enda mer i Hamsuns litteratur i doktorgrad­savhandlin­gen sin: «Aspekter ved norsk litteratur­s egenart – Til kilden av identitets­følelsen: fra Wergeland til Olav Duun.» fra 2009.

«Apropos» er en foredragss­erie som tar utgangspun­kt i museets samlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway