Grimstad Adressetidende

Arista serverer mat fra smilets land på Bergemoen

Arista Phongsai selger thaimat fra matvogna si på Bergemoen. Det håper hun å fortsette med i lang tid fremover.

- BERGEMOEN Marie Rosenborg Wadahl

Arista Phongsai har jobbet i forskjelli­ge bransjer i hjemlandet før hun flyttet fra Thailand til Norge i 2012.

Arista har jobbet på et elektrover­ksted, vaert hjelpekokk og servitør på ulike restaurant­er. Arista Phongsai ble kjent med en ferierende nordmann da hun var servitør på en restaurant, denne mannen ble senere hennes ektemann.

Nytt land

Det første året i Norge bodde Arista Phongsai og mannen hennes i Sandenes.

Mannen hennes kommer fra Lillesand, så derfor bestemte de seg for å flytte sørover til Grimstad. Overgangen fra Thailand til Norge var vanskelig for Arista. Det var en helt annen kultur, nytt språk og kaldere klima.

-Det var ikke enkelt i starten. Jeg kunne ikke norsk og veldig lite engelsk. det er vanskelig å få

-Jeg så på lokal-tv at en dame hadde mista jobben sin som ingeniør, men hadde kjøpt matvogn og solgte mat i Dvergsnes. Jeg besøkte henne i Kristiansa­nd og fant fort ut at dette kunne vaere noe for meg, fordi det var vanskelig å skaffe jobb når jeg behersker norsk så dårlig. Jeg bestemte meg for å plassere matvogna på Bergemoen, fordi ingen andre selger mat her og i tillegg er det mange butikker som trekker folk hit, sier Arista Phongsai.

Åpningen

25. april i år åpnet Arista matvognen sin som hun kalte Yim Siam Thai Mat, take away.

Hun skjønte fort at hun ikke kunne drive dette alene. hun bestemte seg for å søke hjelp via Nav. De fant ei jente de kunne utplassere hos Arista i tre måneder.

-Jeg håper at hun vil bli vaerende her hos meg etter endt utplasseri­ng. Det er supert at hun er norsk, da laerer jeg mye mer enn hvis jeg skulle jobbet med ei fra Thailand, sier Arista Phongsai.

Thaimat

-Jeg har laert å lage mat av moren min, av kokkene jeg var hjelpekokk for og så har jeg stor interesse av å lage god mat, smiler Arista. I Thailand bruker vi ris til alt og vi spiser mye svin, kylling og scampi. Jeg er vant til veldig sterk mat, men man kan ikke lage det i Norge. vi har også mye grønnsaker i kostholdet vårt som for eksempel chili, brokkoli, gulrøtter, kål, løk og tomat. etter min mening har Norge litt kjedelig mat og dårlig utvalg i butikkene, ler Arista Phongsai i det hun tar imot en ny kunde.

 ??  ?? MATVOGN: Arista Phongsai selger thailandsk mat på fire hjul. -Det er vårruller som er den mest populaere retten på menyen, sier Arista.
MATVOGN: Arista Phongsai selger thailandsk mat på fire hjul. -Det er vårruller som er den mest populaere retten på menyen, sier Arista.
 ??  ?? KOKK: Arista Phongsai er glad i å lage god mat fra bunnen av og er opptatt av å bruke gode rådvarer til matlaginge­n. -jeg får veldig mye skryt for maten av kundene mine.
KOKK: Arista Phongsai er glad i å lage god mat fra bunnen av og er opptatt av å bruke gode rådvarer til matlaginge­n. -jeg får veldig mye skryt for maten av kundene mine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway