Grimstad Adressetidende

Lanserer bok og inviterer til pizzafest i kirka

Søndag skal det markeres at det er 500 år siden reformasjo­nen startet. I Landvik kirke blir det også lanserings­fest for menigheten­s egen lille katekisme.

- BOKUTGIVEL­SE Anna Torp Kvasjord

I forbindels­e med reformasjo­nsjubileet har de tre prestene i Landvik og Eide, Jostein Ørum, Ørjan Kronheim og Tom Martin Berntsen skrevet en ny utgave av Luthers lille katekisme, som for øvrig skal vaere en gave til alle husstanden­e i Landvik og Eide. Den skal de lansere førstkomme­nde søndag, med stor flott gudstjenes­te, etterfulgt av pizzafest for hele menigheten.

Bok-prosjektet startet de med for cirka to år siden, da de funderte på hva slags markering de skulle ha i forbindels­e med 500-årsjubilee­t for reformasjo­nen. Da kom bokideen opp.

– Det er jo ikke hver dag man kan feire ett 500-årsjubileu­m, og så hadde vel noen av oss en liten drøm om å skrive en bok, så da var det en fin mulighet nå, sier Ørjan Kronheim.

Hva boken skulle handle om ble klart nokså tidlig.

– Vi valgte å ta utgangspun­kt i Martin Luthers lille katekisme. Da han skrev den, gjorde han det kristelige budskapet enklere å forstå for alle. Nå har vi prøvd å gjøre det samme for vår tid. Vi har skrevet en tredjedel hver, og den miksen vi har i aldersspen­n her, med at vi forfattern­e er i alderen 30–65 år, tror jeg gjør at boken får tekster med variert språk, sier Ørum.

Slaktet hverandre

De tre forfattern­e har jobbet jevnt og trutt med boken de siste årene. De har i snitt møttes en gang annenhver uke, og har vaert veldig aerlige med hverandre når de har sittet og lest tekstene sine for hverandre.

– Vi har pirket og slaktet hverandre, og vaert veldig aerlige med hverandre. Det har blitt mange tårer, ler Kronheim og Ørum.

Boken har fått navnet Korsmerket­en katekisme.

– Dette er jo en bok hovedsakel­ig for folk i Landvik og i Eide. Vi finner korset risset inn i fjellet langs Landvikvan­net her, så vi omgir oss med korset hele tiden, samtidig som alle som er døpt baerer korset, da det ble tegnet på dem ved dåpen. Vi synes derfor det var et passende navn, sier Ørum.

Lanserings­fest

Boken er gratis for alle som bor i Eide og Landvik, men ingen skal føle at de blir prakket på denne boken.

– Det er noe vi overhodet ikke ønsker, verken for befolkning­ens eller for oss selv. Vi kommer derfor ikke til å gå på dørene til folk og dele den ut, om de da ikke kontakter oss for å få den. Da tar vi gjerne turen hjem til folk, sier Ørum.

– Første mulighet til å få den er til søndag. Da blir det lansering i forbindels­e med gudstjenes­ten i Landvik kirke, sier Ørjan Kronheim.

Boken kan også kjøpes på Nordli på Oddensente­ret, på Bok & Media i Oslo, og på nettsiden til sistnevnte butikk.

Bok i hverdagen

Forfattern­es håp er at boken skal bli en del av livet til menneskene i Eide og i Landvik.

– Det ville gledet meg veldig om boken ble liggende på kjøkkenbor­det et sted i Landvik, i vinduskarm­en i et hus med utsikt over havet i Eide, eller et eller annet sted hos bonden i Reddal. Ønsket vårt er at den skal ligge et sted slik at mennesker i menigheten vår skal få et påskudd til å se kjernen i den kristne tro, sier Ørum.

En anonym giver har gjort dette bokprosjek­tet mulig. Opplaget er på 3.000.

 ??  ?? UTDELING: Alle innbyggern­e i Eide og Landvik skal få en bok om de ønsker det. Ørjan Kronheim og Jostein Ørum deler mer enn gjerne ut.
UTDELING: Alle innbyggern­e i Eide og Landvik skal få en bok om de ønsker det. Ørjan Kronheim og Jostein Ørum deler mer enn gjerne ut.
 ??  ?? FIKK BOK: Astrid Sandkjaer ser fram til å lese i boken, som Ørjan Kronheim, Jostein Ørum og Tom Martin Berntsen har laget.
FIKK BOK: Astrid Sandkjaer ser fram til å lese i boken, som Ørjan Kronheim, Jostein Ørum og Tom Martin Berntsen har laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway