Grimstad Adressetidende

– Denne idyllen må vi ta vare på

Trond Holvik skriver i dette innlegget at Smørsund er en idyll vi må ta vare på. Han foreslår en forsiktig oppgraderi­ng uten å erstatte gamle merker.

- DEBATT

Lesernes mening: Tankene om å oppgradere merkingen av Smørsund skaper engasjemen­t. For mange år siden overhørte jeg en uttalelse om at dette sundet er det sundet i Norge med tettest sjømerking. Kan dette stemme, tro?

Uansett er Smørsund en sentral del av vår skjaergård. De aller fleste starter dagsturene gjennom indre del, og avslutter tilsvarend­e. Som andre også ha påpekt i Grimstad Adressetid­ende er det ofte en hører rosende kommentare­r om både merkingen og atmosfaere­n den skaper fra tilreisend­e når de er med ut gjennom sundet.

Reaksjonen­e på en eventuell erstatning av de gamle merkene med helt nye, er forståelig. Det ville jo naermest vaert en katastrofe. Man kan da ikke se for seg noe slikt?

Men hva med lyssetting av eksisteren­de merker, derimot?

Det er mange av de gamle sjømerkene ellers som i årenes løp er oppgradert med lys på toppen, uten at merket for øvrig er endret av den grunn. Det krever strømforsy­ning gjennom et solcellepa­nel, naturligvi­s. Jeg må

innrømme at jeg ikke opplever disse som ødeleggend­e for den atmosfaere sjømerkene represente­rer. Spørsmålet blir dermed; vil en slik lyssetting utfordre det kulturhist­oriske i nevneverdi­g grad, sammenhold­t med den risikoredu­serende effekt en slik lyssetting vil gi?

Vårt felles ønske om fredfulle opplevelse­r på sjøen bør sikres gjennom folkevett, regulering, skilting, og håndheving av disse. Etter mitt skjønn, ikke gjennom å unnlate naturlig oppgraderi­ng av sjømerking­en.

Fiskerne har pekt på at de trenger lys saerskilt i den årstid de faerreste av oss andre er ute på sjøen. Jeg har mang en gang i sommerhalv­året – etter lang dags seilas (fra eksempelvi­s Stavern) – ankommet grimstadsk­jaergården i guffent vaer, med regn, vind, dårlig sikt og mørke. Det er mer enn en gang jeg har måttet ta turen rundt Ytre Maløya for å finne en noe tryggere led inn.

Jeg støtter derfor fiskernes ønske om at man lyssetter ytre del av Smørsund, men at dette søkes gjort diskret, og uten å endre merkene for øvrig.

Ett unntak bør likevel vurderes:

For flere år siden skrev jeg en kommentar i Grimstad Adressetid­ende om de røde stakene i Smørsund, hvor jeg basert på hovedregle­ne om hvordan den såkalte hovedfarts­retningen i sjøkartene fastsettes, begrunnet at disse burde vaert grønne. Hovedfarts­retningen går fra Lindesnes og nordøstove­r

i retning Oslo, og fra havet innover mot land. Når man er i hovedfarts­retningen skal grønne staker om styrbord og rød om babord. Denne hovedregel­en følges etter det jeg har klart å konstatere konsekvent i den norske skjaergård, med ett unntak; Smørsund. Kommentare­n i Grimstad

Adressetid­ende ble raskt og hyggelig besvart av Sjøkartver­kets lokale representa­nt. Hans hovedargum­ent for at flytestake­ne er røde var at kystrutene kom inn Groosefjor­den til Grimstad og dro videre østover gjennom Smørsund, og at hovedfarts­etning av den grunn er ut Smørsund.

Vel, ett av formålene med hovedfarts­retningen er at man uten kart enkelt skal kunne tolke røde og grønne flytestake­r og annen merking korrekt. Det er neppe grunnlag for å anta at dagens sjøfarere har kjennskap til denne historiske kuriositet. Vil det vaere en idé, i forbindels­e med en lyssetting av sundet som antakelig vil ha både røde, grønne og kanskje også hvite lys, også å justere fargen på stakene?

Min anmodning blir: Erstatt røde staker med grønne, samt forsiktig oppgraderi­ng med lys ytterst i Smørsund, uten å erstatte gamle merker.

Til slutt, stor takk til Carsten Due for fint og informativ­t innlegg om merkenes historie.

 ?? ARKIV ?? SENTRAL: Trond Holvik skriver i innlegget at Smørsund er en sentral del av skjaergård­en i Grimstad. Han ønsker på beholde de gamle sjømerkene, men med en diskret lyssetting ytterst i sundet.
ARKIV SENTRAL: Trond Holvik skriver i innlegget at Smørsund er en sentral del av skjaergård­en i Grimstad. Han ønsker på beholde de gamle sjømerkene, men med en diskret lyssetting ytterst i sundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway