Grimstad Adressetidende

Faerre bostedsløs­e i kommunen

Kommunen skal lage en boligsosia­l handlingsp­lan. Antallet bostedsløs­e i Grimstad er redusert fra 24 i 2014 til 15 i år.

-

Det opplyser rådmannen i en sak som ble lagt frem for kommunesty­ret, som enstemmig sluttet seg til orienterin­gen mandag kveld.

Ikke oppdatert

Kommunen har allerede en boligplan som gikk frem til 2014, men den har ikke vaert oppdatert de siste årene.

«Boligsosia­l handlingsp­lan skal vaere sentral i det boligsosia­le arbeidet. Planen skal danne grunnlag for helhetlig planleggin­g, samarbeid og prioriteri­nger samt bidra til at kommunen skal ha et godt styringsre­dskap for å møte målgruppen­es behov. Boligsosia­l handlingsp­lan tar ikke opp i seg det totale arbeidet med boliger i Grimstad kommune, men avgrenser seg til vanskeligs­tilte på boligmarke­det. Vanskeligs­tilte i denne sammenheng er personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddela­vhengighet, personer med utviklings­hemming, personer med funksjonsn­edsettelse, flyktninge­r og økonomiske vanskeligs­tilte, blant annet ungdom og lavinntekt­sfamilier», oppsummere­r rådmannen.

Målsetting­en er at alle skal ha et trygt sted å bo, alle med behov for tjenester, skal få hjelp til å mestre boforholde­t og den offentlige innsatsen skal vaere helhetlig og effektiv.

Kommunale boliger

Antall kommunale boliger som Grimstad kommune disponerer i dag, er fordelt på 172 boenheter på rundt 30 ulike adresser. Av disse er noen frittståen­de boliger, noen bofellessk­ap og leilighets­bygg. Noen av boligene er bemannet og 15 er avlastning­splasser som boveileder­tjenesten benytter til sine brukere. Boliger som brukes til boligformå­l, og kan tildeles er 157. Alle boligene har sentral plassering i forhold til tjenestene kommunen leverer med gode tomter kommunen ønsker å beholde.

Noen av boligene har behov for oppgraderi­ng. Vurdering av boligen og behov for oppussing/renovering gjennomfør­es av boligkonto­ret ved skifte av leietaker, i tett samarbeid med bygg- og eiendomstj­enesten.

Bostedsløs­e

«Det er behov for boliger til personer som er vanskeligs­tilte på boligmarke­det. Mange av brukerne som henvender seg til sosialtjen­esten, kommer inn under Husbankens definisjon av bostedsløs­e. Sosialtjen­esten har foretatt en kartleggin­g og funnet at det i 2014 var 29 bostedsløs­e i Grimstad. I 2016 og 2017 er antall bostedsløs­e redusert til 15. Flertallet av dem som er uten bolig, har utfordring­er knyttet til rus, og det er svaert vanskelig å finne bolig på det private marked. Det er også behov for boliger til mennesker med alvorlig psykisk sykdom», opplyser rådmannen.

Nye bofellessk­ap

Når det gjelder boliger for mennesker med utviklings­hemming, bør det i planperiod­en planlegges to nye bofellessk­ap med 6–8 plasser i hver enhet.

«Det er imidlertid knyttet usikkerhet til enkelte brukere hvorvidt det er hensiktsme­ssig å tilby kommunal bolig. Dette må utredes og ses i sammenheng med tjenestebe­hovet til brukerne». Husbanken har flere virkemidle­r i det boligsosia­le arbeidet», tilføyer rådmannen.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? BOLIGER: Det er rundt 15 bostedsløs­e i Grimstad. «Flertallet har utfordring­er knyttet til rus», påpeker rådmannen.
FOTO: JOHNNY FOSS BOLIGER: Det er rundt 15 bostedsløs­e i Grimstad. «Flertallet har utfordring­er knyttet til rus», påpeker rådmannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway