Grimstad Adressetidende

Lørdag kan hun bli årets ildsjel i Aust-Agder

Hun var en av fem nominerte til prisen «Årets ildsjel». Lørdag kan ME-syke Lena Bjelland Pedersen stikke av gårde med seieren, og bli første kvinne til å motta prisen.

- IDRETTSGAL­LA SØR b Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Det var helt ubeskrivel­ig å bli nominert, og få den telefonen. At noen av medlemmene har satt seg ned og skrevet inn nominasjon på meg, og ment at jeg var en verdig kandidat, er helt utrolig. På mandag da jeg fikk vite at jeg var en av to finalister, da rant tårene på nytt, sier Lena Bjelland Pedersen til Adressa.

Hun svarer på noen spørsmål på mail, ettersom det har vaert en svaert tøff dag. Hun har sykdommen ME (kronisk utmattelse­ssyndrom), og også leddgikt, men bruker likevel mange timer i en uke på å trene og motivere andre mennesker til å leve et sunt og godt liv. Når Adressa tar kontakt med henne er hun sliten, og forteller at dagen har blitt brukt til å ligge i et mørkt rom, for i dag har hun ikke klart å stå på beina.

Planleggin­g

– Jeg har ME/CFS, og dette har jeg slitt med i over 20 år. De siste årene har jeg også fått leddgikt. Når jeg ble syk mistet jeg meg selv. Jeg var Lena, mamma og kone, men hva mer? I dag skal alle jobbe, tjene penger og bidra i yrkeslivet. Jeg klarte det ikke. Uansett hvor hardt jeg prøvde, sier hun.

Pedersen forteller åpent om at det ble noen tunge år på grunn av sykdommen. Treningen i helsesport­laget har blitt desto viktigere for henne.

– Med en syk kropp er det en ukentlig planleggin­g å trene dette laget. Jeg må planlegge nøye, og hvile på dagtid, for å klare en time step på kveldstid. Jeg vet at treningen på dagtid kan gå utover en venninnekv­eld på kveldstid. Jeg vet at alt jeg gjør får en konsekvens for meg selv og min kropp. Jeg vet innerst inne at jeg gjør litt for mye, men det gleder meg så, sier hun.

Kollapser p å trening

Noen ganger tåler ikke kroppen hennes en hel økt.

– Jeg kollapser på trening og kroppen går tom. Heldigvis begynner medlemmene å bli trygge på dette nå, og de lar meg fortsette. Det er ikke lett å se så frisk ut. Mange i Grimstad vet hvor mye jeg driver med, men få vet hvor mye jeg ligger i løpet av en uke, hvor mye jeg og legene jobber for at min kropp skal tåle mest mulig. For det er kun det jeg ønsker. Jeg vil vaere der for noen, og utrette noe, sier hun.

Bjelland Pedersen begynte i Grimstad Helsesport­slag for å svømme. Raskt trengte laget både ny leder og ny instruktør.

– Jeg sa ja til begge deler. Det var jo kun en kveld i uka, forteller hun. Siden den gang har hun utviklet helsesport­laget til å bli et lag med over 120 medlemmer, noe som er langt flere enn det var den gang. Tilbudet i laget er godt.

– At vi kan ha et tilbud både på dagtid og kveldstid er fan- tastisk, da når vi mange flere medlemmer. Jeg trener medlemmene i vanngym, spinning, step/kondisjon, styrketren­ing med vekter og pilatesbal­ler. Jeg stortrives i hver eneste time, og har planer om nye timer og nye treningsti­lbud, forteller hun. Bjelland Pedersen har holdt på med dette i 20 år, til glede for medlemmer i alle aldre.

– Medlemmene her er fra 25 år og oppover. Jeg pleier å si «en fant av hver sort». Vi er det, folk i alle aldre, og alle har sin bakgrunn, tykk eller smal, hos oss spiller det ingen rolle, her skal vi gi et tilbud og et miljø der folk føler seg hjemme og trives, sier hun.

– Selv om noen ikke får gjort alt og henger med på alt, så kan de vaere med. Da finner jeg bare andre øvelser til dem og på denne måten skaper vi et godt miljø, der lavterskel er helt ok.

Hun har et klart mål med prosjektet Grimstad Helsesport­slag:

– Alle kan som regel gjøre noe, og alt er bedre enn å sitte i sofaen, sier hun.

Aldri vunnet en kvinne

Lørdag er hun på plass i Aquaramhal­len i Kristiansa­nd, hvor hele Idretts-Sørlandet er samlet til fest. Her skal vinnere kåres, og en av dem kan bli Lena Bjelland Pedersen.

– Kjolen er klar, og jeg er heldig og har fått lånt den av min datter. Mannen min skal vaere ved min side denne kvelden, det er han som lar meg få holde

på med dette som jeg liker så godt. I tillegg tar jeg med meg de andre i styret, som hjelper til og stiller opp når jeg trenger det, sier hun.

Den andre nominerte er Harry Svendsen fra Sørfjell IL.

– Jeg aner ikke hvilken mulighet jeg har til å vinne, og tørr ikke tenke på det en gang. Det har aldri vunnet en kvinne, så av den grunn hadde det vaert stor stas. En seier hadde virkelig gitt meg mye. Mulig det hadde vaert et bevis på at en er verdig, selv om en ikke er i jobb. Jeg hå- per virkelig på seier.

Det er folket som bestemmer hvem som vinner prisen. Man kan stemme på Lena Bjelland Pedersen ved å gå inn på Agderposte­ns sine nettsider. Der kan man stemme fram til og med lørdag ettermidda­g.

 ??  ?? SPRUDLENDE: Lena Bjelland Pedersen sprudler på trening, til glede for alle andre medlemmene i Helsesport­slaget. Ildsjelen, som lider av sykdommen ME, bruker store deler av livet sitt på å slappe av, slik at hun har krefter nok til å gjennomfør­e en...
SPRUDLENDE: Lena Bjelland Pedersen sprudler på trening, til glede for alle andre medlemmene i Helsesport­slaget. Ildsjelen, som lider av sykdommen ME, bruker store deler av livet sitt på å slappe av, slik at hun har krefter nok til å gjennomfør­e en...
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway