Grimstad Adressetidende

Etterlyser fremdrift i mobbesak

Trond Erik Bognø (H) mener kommunen står på stedet hvil med å få fem elever tilbake til skolen sin, men vant ikke fram i kommunesty­ret.

- b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa omtalte tirsdag kontrollut­valgets behandling av saken, som dreier seg om at fem elever ved en barneskole i kommunen har byttet skole for å komme bort fra et utrygt miljø. Kontrollut­valget vedtok at «Kommunen vil sette inn tiltak som vil fremskynde tilbakefør­ingen av elevene til naerskole ved å engasjere ekstern ekspertise i samarbeid med foreldrene».

Mandag kveld foreslo Trond Erik Bognø (H) noe liknende da kommunesty­ret behandlet saken. Bakgrunnen for dette var at de fem barna ennå ikke har kommet tilbake på skolen sin.

– Nå er vi i oktober måned og snart november, og vi står fortsatt på stedet hvil, sa Bognø fra talerstole­n.

Han foreslo også å be rådmannen om en sak om dekning av kostnader for foreldrene til de fem barna.

– Jeg synes spesielt i dette tilfellet det er noe vi som kommunesty­re skal gå inn for, rett og slett fordi det er snakk om faktiske utgifter, ikke den emosjonell­e påkjenning­en foreldre og barn har hatt. Det er en sak hvor de har måttet hente inn ekstern hjelp fordi administra­sjonen og vi som kommunesty­repolitike­re ikke har kommet tett nok inn på saken og gitt støtte nok til at dette kunne hatt en bedre løsning enn det som foreligger. Jeg håper kommunesty­ret er sitt ansvar bevisst og støtter oss i disse to forslagene, sa han.

– Full tillit til rådmannen

Marit Grefstad (Ap) var ikke enig i Bognøs vurdering.

– Det kan hende den foreldregr­uppa er delt i når de ønsker tilbakefør­ing. Jeg synes rådmannen skal fortsette å lede arbeidet og fortsatt få tillit til å vurdere om man bør søke ekstern hjelp. Å fasttømre noe som skal gjelde for alle, som kanskje ikke passer for alle, har ikke noe for seg. Jeg har full tillit til rådmannen i den saken, sa Grefstad, som har fulgt saken i oppvekst- og utdannings­utvalget.

Det har også Knut Mørland (KrF). Også han har tillit til at rådmannen jobber godt med saken.

– Det er mye jeg kunne ha lyst til å si i denne saken, men jeg har tiltro til det skolesjefe­n og kommunalsj­efen legger frem for oss i komiteen. Det å begynne å gå ut over det, blir vanskelig. På den skolen er det noen foreldre som opplever å ha hatt det vondt med barna sine, så kan en si mye om det, men så er det mange foreldre på samme skole som ikke opplever det. Hvis det er noen foreldre som ønsker å ha advokater og slike ting å sette inn i systemene, ja vel, er det kommunens ansvar å gjøre noe med det, spurte han, og siktet til at foreldrene krever å få sine kostnader til juridisk bistand dekket.

Dette falt ikke i god jord hos Bognø.

– Jeg er nesten litt forskrekke­t over det siste innlegget som kom her nå, hvor det blir sagt at det er noen barn som har det bra, og noen som har det dårlig, og noen som vil ha advokat. Vi skal bry oss om de barna som har det vondt, og det er de vi er her å beskytte, sa han bestemt.

Fikk advarsel fra rådgiver

Kommunesty­ret hadde til mandagens behandling av saken fått et brev fra Gaute Bjørnsen, som er rådgiver for foreldrene til barna som har byttet skole. I dette brevet, som er meget kritisk til kommunens håndtering av saken, får kommunesty­ret et meget tydelig budskap om å ta affaere.

Klar tale

– Det haster nå for kommunesty­ret å bringe kommunens praksis i tråd elevenes lovfestede rettighete­r. Kommunesty­ret har ansvaret for lovbrudd som skjer. Kan kommunesty­ret i Grimstad akseptere at lovbrudden­e overfor disse barna fortsetter? Kommunesty­ret påtar seg i så fall et ansvar for at det med gode grunner vil kunne reises erstatning­skrav mot Grimstad kommune som skoleeier, skriver Bjørnsen blant annet i brevet.

Flertallet i kommunesty­ret lot seg imidlertid ikke påvirke av dette.

Tore Stalleland (Sp) pekte også på at Fylkesmann­en allerede har pålagt kommunen å søke bistand hos ekstern fagkompeta­nse.

Høyres forslag om å få inn ekstern hjelp fikk nemlig bare 13 stemmer, og falt. Punktet om erstatning takk Bognø før voteringen etter signaler om at dette er for tidlig å behandle.

Kommunesty­ret vedtok å ta til orienterin­g hvordan rådmannen følger opp pålegg fra Fylkesmann­en.

«Kommunesty­ret har mottatt e-poster og brev fra en eller flere i foreldregr­uppen samt fra deres rådgiver. Kommunesty­ret ber rådmannen vurdere innholdet i disse og ber rådmannen om fortsatt å prioritere arbeidet med å følge opp påleggene fra Fylkesmann­en. Kommunesty­ret ber om å bli orientert om fremdrifte­n i saken etter 1. november, som er andre frist for tilbakemel­ding til Fylkesmann­en», står det videre i vedtaket.

Vi skal bry oss om de barna som har det vondt, og det er de vi er her for å beskytte. Trond Erik Bognø, Høyre

 ??  ??
 ??  ?? UTÅLMODIG: Trond Erik Bognø (H) etterlyser fremdrift i saken om fem barn som har byttet skole.
UTÅLMODIG: Trond Erik Bognø (H) etterlyser fremdrift i saken om fem barn som har byttet skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway