Grimstad Adressetidende

Her endte byelgens liv

Husker du elgen som var på bysleng for noen uker siden? Alt tyder på at denne elgoksen nå er felt på Grefstad.

- HØSTJAKTA b Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Den gikk gjennom gatene og ned langs havna, rett forbi Nottos kiosk, ut på Biodden, og forsvant, i alle fall fra byen.

Antakelig har den svømt over Vikkilen til Hesnes, eller over til Rønnes. For utover i oktober var en ung elgokse ganske plagsom ved Hesnes gartneri og i nabolaget der.

Ikke ha fast stamme

Fjaere storvald, som er hovedorgan­isasjon for jaktlagene i Fjaere, bestemte at elgjakta skulle begynne lørdag 14. oktober, som er 10 dager senere enn de andre områdene i kommunen.

De jaktlaga som ligger utenfor E 18 har ikke for vane å felle elg hvert år, rett og slett fordi det nesten ikke er dyr der. Arnstein Øyslebø, som er leder i storvaldet, sier at disse lagene har tildelt et fritt dyr, slik at de kan felle den type elg som måtte komme.

– Det skal ikke vaere fast elgstamme på utsiden av E 18 i Fjaere. Det er mye problemer knyttet opp mot elgene, men skade i hager, stor fare for påkjørsel, osv. Så disse laga hatt frie dyr på kvoten hvert år, sier Øyslebø.

Spiste grønnkålen

Hesnes jaktlag felte ei elgku i begynnelse­n av jakta. Den hadde vaert i området i hele sommer.

Grefstad-Moy jaktlag felte en ung okse onsdagen etter, altså 18.10.

– Alt tyder på at det var oksen som var gjennom byen som de skjøt på Grefstad, sier Øyslebø.

Odd Emil Skjeggedal er jaktleder for Grefstad-Moy jaktlag.

Han sier til Adressa at oksen hadde gått ved gartneriet og ved Drottningb­org i flere dager.

– Den var naergående ved gartneriet og spiste grønnkål og rosenkål. Den forsynte seg med det som sto ute. Den kom veldig naerme husene, og gjorde ikke noe av om det kom en bil forbi. Og det gikk hardt ut over naboens nyplantede frukttraer.

Så jaktledere­n der spurte oss om vi ville ta den, sier Skjeggedal.

Litt luskejakt

–Detvarmidt­iuka,såvivarfå jegere, og la opp til litt luskejakt. Vi fulgte sporene fra Drottningb­org og langs kysten til Fugleviga, Moisanden, Stangholme­n og Skravika hyttefelt, sier han.

Ragnvald Stensvand felte oksen der.

Den hadde et lite gevir på fire tagger, men det var uregelmess­ig. Jaktlaget regner med at den var to og et halvt år gammel. Slaktevekt­en var 124 kilo.

Uregelmess­ig gevir kan indikere en tidligere skade. Men han sier den var helt frisk og rask.

– Og den hadde hatt noen opptredene­r på asfalten på Hesnes dagen før. En bilist ved Drottningb­org fortalte at den hadde løpt i full galopp, og tatt ut noe voldsomt.

Elgjakt helt til jul

Skjeggedal sier det kan vaere seks-åtte år siden det sist det var elg i deres jaktlag i jakta. På Hesnes mener han det er enda lenger siden.

Men nå er begge to i boks, bokstaveli­g talt.

Mens storvaldet i Landvik avslutter elgjakta 15. november, så kan lagene i Fjaere storvald for første gang holde på i flere uker til.

– Her i Fjaere er det nå muligheter for å jakte elg helt til jul, sier Øyslebø.

De andre lagene i Fjaere storvald har ikke fått elg.

 ??  ??
 ?? BILDER: JENNY M. TØNNESØL VESTBY ?? UØNSKET ELG: Grefstad-Moy jaktlag felte denne oksen ved Stangholme­n. Jaktleder Odd Skjeggedal (i svart) gratulerer skytter Ragnvald Stensvand. De andre jegerne er Håvard Sletterød og Tormod Tønnesøl. Han står til høyre.
BILDER: JENNY M. TØNNESØL VESTBY UØNSKET ELG: Grefstad-Moy jaktlag felte denne oksen ved Stangholme­n. Jaktleder Odd Skjeggedal (i svart) gratulerer skytter Ragnvald Stensvand. De andre jegerne er Håvard Sletterød og Tormod Tønnesøl. Han står til høyre.
 ??  ?? SISTE TUR: Maria Tønnesøl Vestby beundrer den døde elgen med det unormale geviret.
SISTE TUR: Maria Tønnesøl Vestby beundrer den døde elgen med det unormale geviret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway