Grimstad Adressetidende

Apropos Ibsen: Mestermøte Ibsen–Munch

-

GRIMSTAD BYS museer ønsker velkommen til høstens siste Apropos-foredrag. Denne gangen om Henrik Ibsen og Edvard Munch. Foredraget vil foregå på Sjøfartsmu­seet i Hasseldale­n på kvelden den 7. november.

«Når jeg leser Ibsen, leser jeg ham som meg selv»

Edvard Munch og Henrik Ibsen er to av de mest betydnings­fulle kunstnere Norge har fostret, og de har begge satt dype spor i verdenskun­sten. De møttes, men naere venner ble de aldri. Det var en generasjon mellom dem.

De vanket begge på Grand Café, men ikke rundt samme bord. Munch og hans venner satt ofte og så på Ibsen, der han satt alene bak brillene og foran ham en flaske og et drammeglas­s. Ibsen fulgte med en viss interesse malerens strev for anerkjenne­lse. Etter å ha blitt vist rundt i den skandaleom­bruste utstilling­en på Blomqvist i 1895, sa Ibsen til Munch: «Tro mig, det vil gaa Dem som mig, jo flere fiender jo flere venner.»

I foredraget Mestermøte sidestille­s Munchs bilder med Ibsens dramatikk, slik at deres ulike kunstforme­r kommer i dialog. Munchs motiver er – på samme måte som Ibsens dramaer – «gennemleve­t».

Bergljot Øyrehagen Geist er fagkonsule­nt ved Ibsenmusee­t i Oslo, og i 2013 var hun prosjektle­der for utstilling­en MESTERMØTE i forbindels­e med Munch 150.

«Apropos» er en foredragss­erie som tar utgangspun­kt i museets samlinger.

 ??  ?? IBSEN OG MUNCH.
IBSEN OG MUNCH.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway