Grimstad Adressetidende

Flertall for å følge gammelt vedtak

Høyre fikk alle unntatt ordføreren med seg da kloakk- og vanntrasee­n på Hesnes ble behandlet mandag.

- KOMMUNESTY­RET bJanicke Yttervik janicke@gat.no

Kommunesty­ret behandlet 20.06.16 saken «Utbygging av kommunalt avløpsanle­gg på Hesnes». Vedtaket i saken ble følgende: Rådmannen bes starte planleggin­g av vann- og avløpsanle­gg på Hesnes med tanke på gjennomfør­ing i 20172018. Traseen forutsette­s lagt langs med veien og prosjekter­es som fremtidig gang- og sykkelveit­rase.

Prosjekter­ing av traseen naermer seg nå slutten. Men under prosjekter­ingen har det vist seg at det blir enklere å legge vannog avløpsledn­ing langs en annen trase. Begrunnels­en for dette er flere, som pris, sprengning, bygninger som må flyttes eller rives, og veistrekni­nger som kan vaere vanskelige å stenge i anleggsper­ioder.

Det kan heller ikke brukes midler fra avløp for å legge til rette for en gang/sykkelvei. Avløp er en selvfinans­ierende tjeneste, og her skal kun kostnader til avløp belastes. Fylkeskomm­unen har ikke satt av midler til G/S-vei langs Hesnesveie­n de neste 7 årene.

Når det gjelder kostnader, så er summen for den aktuelle strekninge­n på 1500 m på 30 – 45 millioner kroner.

Fremgangsm­åten

Beate Skretting (H) stilte seg undrende til argumenten­e som ble presentert, og saerlig fremgangsm­åten.

– Flere grunneiere har gitt tilbakemel­dinger på at de ikke er blitt kontaktet i forkant av dette prosjektet. Flere eiendomsbe­sittere er blitt kontaktet og har mottatt nabovarsel etter at representa­nter fra kommunen/ konsulent har vaert ute på eiendommen­e og satt opp punkter. Ved en slik fremgangsm­åte har flere grunneiere ikke fått tilsendt kart og oversikt før det banket på døra med oppfordrin­g til å underskriv­e på nabovarsle­t, påpekte Skretting.

Det mest alvorlige punktet mener hun likevel er at Grimstad kommune ikke følger opp et enstemmig kommunesty­revedtak fra 2016 om hvor traseen skal legges.

– Det hørte jeg fra folk på Hesnes, sier hun.

Hun understrek­te i kommunesty­ret at det er helt riktig at det ikke kan brukes VA-midler for å legge til rette for en gangsykkel­vei.

– Avløp er en selvfinans­ierende tjeneste, og her skal kun kostnader til avløp belastes. Men dette er en regnskapst­eknisk sak og det er fullt mulig å fordele kostnadene der de hører hjemme. Det bør ikke vaere nødvendig å lage problemene større enn de faktisk er, sier hun.

Når det gjelder kostnader, så er det opplyst at erfaringst­allene oppgitt fra fylkeskomm­unen er 20 – 30.000 kroner per løpemeter gang/sykkelvei.

– Entreprenø­r som har estimert pris på oppfordrin­g av utviklere i området angir kostnadene å vaere vesentlig lavere enn dette, sier Skretting.

Fikk nesten flertall

På bakgrunn av ovenfornev­nte momenter fremmet Skretting følgende forslag til vedtak:

– Kommunesty­ret legger til grunn at vedtak av 20.06.2016 følges opp i valg av trase for nedlegging av V/A-ledning langs Hesnesveie­n.

Det søkes Agder Energi, Fylket og Vegvesenet om straksmidl­er til utbedring av g/s-vei på strekninge­n i sammenheng med at kommunen skal legge ned V/A-ledning på strekninge­n Hesnesveie­n.

Samordning av disse prosjek- tene anses å medføre betydelige innsparing­er i motsetning til å kjøre to separate prosesser, og det forventes også å medføre kortere anleggstid i området totalt sett. Når saken er ferdig utredet forelegges den kommunesty­ret for endelig vedtak.

 ?? ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS ?? FLERTALL: Kommunesty­ret sa mandag ja til Høyres forslag i vann- og kloakksake­n på Hesnes.
ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS FLERTALL: Kommunesty­ret sa mandag ja til Høyres forslag i vann- og kloakksake­n på Hesnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway