Grimstad Adressetidende

Slik kan sjømerking­en bli ordnet

Los og skuteskipp­er Alexander Lund mener det er mulig å ivareta det historiske preget på sjømerking­en i Smørsund, samtidig som leia blir lettere å gå inn i mørke.

- DEBATT Alexander Lund Los og skuteskipp­er

Lesernes mening: Debatten om merkingen i Smørsund avslører mange synspunkte­r om – og til dels hull i – kunnskapen om merking og navigasjon.

Det er en liten finurlighe­t at leia defineres inn Rivinggabe­t og videre østover gjennom Smørsund. Det er allikevel ikke uoverkomme­lig å finne ut av dette hvis man tar en titt i sjøkartet! Jeg får mange spørsmål om hvordan merkingen fungerer, og det riktige svaret er at man aldri vet sikkert før man har orientert seg i et kart.

Det synes meg at navigasjon for småbåter ofte foregår på måfå, og basert på at «min bestefar sa at sånn var det».

På lik linje med trafikken på land, så skjer det også ting i skjaergård­en, og det kan vaere et poeng å børste litt støv av båtførerpr­øve-litteratur­en før sommerseso­ngen, eller rett og slett friske opp med et nytt kurs.

Som en helt konkret løsning på

debatten, så foreslo en venn at man kan bytte ut de røde stakene i begge ender av Smørsund med kardinalme­rker. Da kan man utstyre den ytterste kardinalen med en blink, som vil gi et holdepunkt i mørke for innseiling­en til Smørsund. Så snart man er innafor, så plukker man fort opp retningen i leia.

På denne måten kan man skåne kulturminn­er, fjerne misforståe­lser (for dem som ikke vil lese kart) og man gir en fin referanse for innseiling­en.

 ??  ?? INNLEGG: Los og skuteskipp­er Alexander Lund har et foreslag til hvordan sjømerking­en i Smørsund (bildet) kan bli løst.
INNLEGG: Los og skuteskipp­er Alexander Lund har et foreslag til hvordan sjømerking­en i Smørsund (bildet) kan bli løst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway