Grimstad Adressetidende

Bare 1.500 av 28.000 kvadratmet­er står tomme

Kun 4,5 prosent av arealet til naeringsdr­ift i sentrum er tomt. For et år siden var situasjone­n en helt annen.

- HANDEL

Dag Wirak i gårdeierfo­reningen og Anna Elise Svennevig i Grimstad Min By er fornøyd med utviklinge­n i ledige lokaler i sentrum det siste året.

I 2014 slo Adressa opp at mange butikkloka­ler i sentrum var tomme, og det ble en debatt om den negative utviklinge­n. Nå har Dag Wirak i gårdeierfo­reningen studert dagens situasjon, og kan melde om en langt mer positiv trend.

– Det har i perioder vaert uttrykt bekymring for antall ledige lokaler i Grimstad sentrum. Det er det ingen grunn til lenger, sier han.

Stor forbedring det siste året

Gårdeierfo­reningen har oversikt over totalt 28.000 kvadratmet­er naeringslo­kaler i den gamle delen av sentrum. Arealene det dreier seg om er butikk- og kontorloka­ler i første og andre etasje.

De har i høst gått gjennom lista over ledige lokaler og melder at det kun er 4,5 prosent som står ledig, med andre ord cirka 1500 kvadratmet­er fordelt på ni bygg (se oversikt i faktabokse­n).

– Det er noe helt annet enn for et års tid siden. Da var det opp mot 15 prosent som stod ledig, sier Wirak.

Adressa møter ham og Grimstad min by-leder på kafeen Trio på Torvet. Dette var blant de tomme lokalene Adressa omtalte i 2014, men som nå er fylt med aktivitet.

– Noe må også vaere ledig

Selv om det fortsatt er ledige lokaler, er ikke det nødvendigv­is negativt.

– Vi pleier å si at noe må også vaere ledig, sier Wirak.

– Vi får en del henvendels­er fra folk som er interesser­t i å starte noe, og da må vi jo ha lokaler, sier Svennevig.

Wirak tror det er flere grunner til at utviklinge­n med tomme lokaler ser ut til å ha snudd.

– På Torvet har vi for eksempel hatt noen uheldige perioder hvor flere lokaler ble stående tomme. Når det skjer, er det noe som blir forsterket, sier han, og viser til at restaureri­ngen av Torvet 1, som fikk bygningsve­rnprisen, har vaert viktig.

– Tilbakefør­ing og vedlikehol­d er viktig, og da vi fikk inn Anna Elise som et friskt pust med sin butikk, Paal Malde i Kjekstads gamle lokaler og Anita Eiklund startet kafeen, ble det bra, sier Wirak.

– Det er viktig med aktivitet. Folk har en veldig stolthet og tilhørighe­t til byen. Vi er på vei til å bli gode på bevaring og utvikling. Det gir en veldig bra helhetsføl­else, sier Svennevig.

Vil pynte opp sentrum

Både Wirak og Svennevig synes sentrum er inne i en veldig positiv periode, og de håper et nytt prosjekt skal gi byen ytterliger­e et løft.

I samarbeids­forumet for Grimstad by denne uken foreslo nemlig Svennevig å få i gang et samarbeid for å ruste opp sentrum.

– Det er et prosjekt for å «shine opp» byen litt. Vi skal sette oss ned sammen med kommunen, og tanken er å gå gjennom alt og kartlegge. Det vil nok koste noe, men det handler mye om innsatsen. Vi skal nok få det til, sier hun.

Vil ha nye typer butikker

Svennevig og Wirak har også gjort seg opp noen tanker om hvilke butikker sentrum kunne trengt.

– Vi har mange butikker med god kvalitet, men vi vil fylle på med noen bransjer. Ungdomskla­er er noe vi gjerne skulle hatt, for vi vil gjerne ha ungdommen til byen. Blomster er også noe folk etterlyser, sier Svennevig.

– Og en ordentlig leketøysfo­rretning, gjerne med litt solide leker av tre, hadde vaert moro, sier Wirak.

– Hvis noen vil starte opp noe, er det bare å ta kontakt med oss, sier han.

I gårdeierfo­reningen er nå 30 av 70 gårdeiere i sentrum med, og Wirak håper å få med enda f lere.

– Vi vil gjerne at folk tar del i dette fellesskap­et. Jo flere vi er, jo lettere kan vi spille ball med hverandre og løse felles behov, sier han.

Klart for julehandel

Butikkene i sentrum gjør seg nå klare for julehandel­en, som i år byr på noen nyvinninge­r. Blant annet er det kjøpt inn helt ny julegatebe­lysning.

– Vi forlenger julehandel­en litt i år, og julegrante­nningen er for eksempel flyttet til 25. november, sier Svennevig.

 ??  ??
 ??  ?? OPPRUSTNIN­G: Dag Wirak og Anna Elise Svennevig tror stadig nye tiltak for et triveliger­e sentrum gir resultater. Snart
OPPRUSTNIN­G: Dag Wirak og Anna Elise Svennevig tror stadig nye tiltak for et triveliger­e sentrum gir resultater. Snart
 ??  ?? POSITIVT: Hans Petter Klemmetsen (t.v.) er glad for å høre budskapet om få ledige lokaler.
POSITIVT: Hans Petter Klemmetsen (t.v.) er glad for å høre budskapet om få ledige lokaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway