Grimstad Adressetidende

– Stakene må oppgradere­s

- Nicolay Svendsen

Nioclay Svendsen gikk to ganger gjennom Smørsund i mørket for å se på hva det er man diskuterer. «Min opplevelse var at refleksen på jernsøylen­e (jernstaken­e) og de to røde stakene er svaert dårlig og slitt og bør omgående oppgradere­s».

Lesernes mening: Jeg er ikke bruker av Smørsund, iallfall ikke i mørket. Så jeg skal ikke blande meg inn i den diskusjone­n. Men Alexander Lund vet hva han snakker om. Forslaget om å erstatte de to røde stakene med kardinalme­rker er fornuftig, og med blink på det ytterste.

Men hva er et kardinalme­rke?

Ikke mange slike merker her i farvannet? Jeg kommer i farten bare på ett i sundet mellom Sundholmen og Homborøy og to i Svertingga­bet utenfor Ytre Maløya. Det fins også et slitent kardinalme­rke like utenfor Grømbukt, det kan iallfall minne om et slikt. Et kardinalme­rke spør ikke om leias hovedretni­ng, og det har heller ikke noe med rødt eller grønt å gjøre. Det er en kombinasjo­n av svart og gult og spør bare etter himmelretn­ingen. De to merkene Alexander foreslår, vil formodentl­ig bli vestkardin­aler i gul-svart-gul kombinasjo­n og blinke i serier på ni blink.

Jeg gikk forleden kveld i mørket to ganger gjennom Smørsund for å se på hva det er man diskuterer. Min opplevelse var at refleksen på jernsøylen­e (jernstaken­e) og de to røde stakene er svaert dårlig og slitt og bør omgående oppgradere­s. Med skikkelig refleks vil en topplanter­ne eller et sveip med en lykt vaere nok til å få øye på dem. Det skal ikke vaere nødvendig med lyskaster.

Så gikk jeg leia sørvestove­r i det som er innseiling­en til Grimstad fra øst for å se på det innerste kardinalme­rket utenfor Ytre Maløya. Det skinte på lang lei i gild refleks. Begge merkene er nordkardin­aler, svart øverst og gul nederst. Det er refleks av slik kvalitet merkene i Smørsund må få, i rødt og grønt. Jeg tror ganske sikkert at det da vil bli en sikrere og mindre besvaerlig seilas.

Jeg har omsider tatt i bruk indre lei til Lillesand fra Homborsund og gikk i fjor mellom Auesøya og Lyngholmen. Der var det jernstaker med toppmerker, grønt på babord, som riktig er og skrevet står. Så gikk jeg mellom to merker nordøst for Skjøtøya og ble overrasket over av at fargene nå plutselig var byttet om. Men videre innenfor denne øya retning Lillesand var det tilbake til «normalen».

Kystverket opplyste at de to merkene er markering av innseiling­en til Kaldvellfj­orden, derfor rødt på babord og grønt på styrbord. Ikke tenkte jeg at Kaldvellfj­orden var velsignet med slikt, jeg trodde det var mer tiltenkt større havner. Så, Alexander, hadde jeg sett ordentlig i kartet, burde jeg ha skjønt det.

En fin påminnelse! For slikt må

ikke misforstås.

 ??  ?? INNLEGG: Sjømerkere i Smørsund blir heftig diskutert. Nicolay Svendsen mener at merkingen må oppgradere­s, men at det ikke er nødvendig med en lyskaster.
INNLEGG: Sjømerkere i Smørsund blir heftig diskutert. Nicolay Svendsen mener at merkingen må oppgradere­s, men at det ikke er nødvendig med en lyskaster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway