Grimstad Adressetidende

Martin Kolberg vil ha mer ideologi i partiet

Stortingsr­epresentan­t Martin Kolberg kom mandag kveld til Grimstad for å snakke om krisen i Ap og veien videre. Han etterlyser en ideologisk debatt.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Martin Kolberg reiser rundt i landet for å treffe partikolle­gaer for å snakke om hva som gikk galt under valget, og hvordan partiet kan reise seg igjen.

Mandag kveld var turen kommet til Grimstad, hvor Kolberg møtte medlemmer og sympatisør­er fra Grimstad, Lillesand og Birkenes. Han minnet om at Ap fikk 27,4 prosent, etter at 2,9 millioner velgere hadde gått til urnene.

– Vi står ovenfor en krise, dette er et tydelig politisk nederlag, sier Kolberg til de fremmøtte, og understrek­et at dette er en alvorlig situasjon.

– Nå må vi kollektivt ta ansvar og kollektivt forstå hva dette betyr, sier han, og viser til valget hvor Ap skulle vaere seierherre­ne.

– Hvorfor klarte vi ikke å fjerne Frp fra regjerings­posisjonen. Norge er, med noen få unntak, blitt et materielt mettet samfunn. Trenger vi ikke fellesskap­et på same måte lenger? Er vi kommet dit, spurte han.

For utydelige

En undersøkel­se hvor 10.000 medlemmer har svart, viser at det er enighet om hva som gikk galt under valget i september.

– Vi var for utydelige, sier han, og viste til at det da dukket opp to spørsmål:

– Hvorfor skjønte vi ikke at det skulle gå sånn? Og hvorfor førte vi den valgkampen vi gjorde? I et så proft parti, spurte han.

Nå vil han ha en ideologisk debatt i partiet.

– Ap har ingen fremtid hvis vi ikke har en tydelig ideologi. Det er bare partiet selv som kan rydde opp i dette, folk som dere sammen med folk som meg må rydde, sier han.

Kolberg fikk mye skryt blant de fremmøtte, mange mente de trengte tydelighet­en hans, engasjemen­tet og det at han satte fingeren på at det er dramatisk slik situasjone­n er nå.

Lua i hånden

Kolberg dro fram en historie om Einar Gerhardsen, da han var 75 år og skulle takke for en fin tale han hadde fått.

– Da sa han i talen at mange hadde spurt ham om hva det viktigste han hadde oppnådd var, og da var han kommet til at det var at nå slipper folk å stå med lua i hånden. Og det er også nerven, og vi må ikke vike på dette. Dere må ta styringen over den politiske utviklinge­n, minnet Kolberg forsamling­en om.

Flyktningd­ebatt

– Dette var veldig bra, han er tydelig og inspireren­de. Han inviterte til en ideologisk debatt i partiet, og jeg er glad for det han sa om flyktningd­ebatten. Vi er blitt for like Høyre og Frp, vi skal vaere strenge og rettferdig­e, men også anstendige. Vi mener ikke det samme som Frp, sier Håvard Røiseland.

– Og det at vi ikke er et midtparti, men at vi står klart på venstresid­en. Der kan vi også bli enda tydeligere, sier Ailen Roaas.

Også Marit Grefstad likte det Kolberg sa, og minnet om det med å stå med lua i hånden.

– Det er så mye vi tar for gitt, som vi ikke har tatt for gitt tidligere, sier Grefstad.

 ??  ??
 ??  ?? MANGE FREMMØTTE: Det var mange som ville høre på stortingsr­epresentan­t Martin Kolberg. Her sammen med leder i Ap i Grimstad, Sanjin Kazagic.
MANGE FREMMØTTE: Det var mange som ville høre på stortingsr­epresentan­t Martin Kolberg. Her sammen med leder i Ap i Grimstad, Sanjin Kazagic.
 ??  ?? TYDELIG: Kolberg fikk skryt for å vaere tydelig og engasjert. Mange hadde tatt turen til Grimstad Vertshus.
TYDELIG: Kolberg fikk skryt for å vaere tydelig og engasjert. Mange hadde tatt turen til Grimstad Vertshus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway