Grimstad Adressetidende

Mener helse og omsorg har vaert underbudsj­ettert

Helse- og omsorgssek­toren har i mange år hatt store problemer med å følge budsjetten­e, og har hatt stadige millionove­rskridelse­r. Nå vil rådmannen ha en slutt på dette, og øker sektorens budsjett med 78,3 millioner kroner.

- Kjetil Karlsen

– Vi må ha et budsjett som er baerekraft­ig, effektivt og som har noen klare prioriteri­nger.

Dette sa blant annet rådmann Tone Marie Nybø Solheim i går da hun presentert­e sitt budsjettfo­rslag for 2018 og handlingsp­rogram for 2018–2021.

Ikke uventet kommer helseog omsorgssek­toren nok en gang i fokus når det er snakk om penger og budsjett. Det vil si, det meste av dette fokuset har rådmannen og hennes stab hatt i året som har gått, med utarbeidel­sen av dette budsjettfo­rslaget. Der har de nemlig gått grundig til verks, og bygd budsjettet opp helt fra grunnen av.

Hatt for lite penger

Det vil si at de har sett på hva slags tilbud og hvilke tjenester de ulike sektorene faktisk har og gir i dag, hvor mange heltidsans­atte kommunen faktisk har i de ulike sektorene sine, og hvor mye dette faktisk koster.

Etter å ha hatt denne grundige gjennomgan­gen, var det et bilde som ble veldig klart for rådmannen. Sektorene, og i saerdelesh­et helse og omsorg, har ikke hatt nok penger å drive for sett i lys av det tilbudet og den aktivitete­n de faktisk driver. Det eneste unntaket er barnehageo­mrådet og hjemmebase­rte tjenester, som har en egen finansieri­ngsmodell.

– Da vi aggregerte alle disse summene fikk vi et stort avvik på 31,7 millioner kroner. Det er mye, slo rådmannen selv fast.

For å se om det er mulig å få fremtidige budsjetter til å bli mer i samsvar med virkelighe­ten og det tilbudet kommunen faktisk gir per i dag, så rådmannen ingen annen utvei enn å øke bevilgning­ene til sektorene.

Det er gjort på flere ulike måter, blant annet ved ulike overføring­er til sektorene, nye tiltak og penger politikern­e har lagt inn i tertialrap­portene gjennom året, og penger som er kommet fra statsbudsj­ettet. Men i tillegg til dette har rådmannen også gitt dem penger som de likevel bruker i driften sin.

Får 78,3 millioner kroner mer

Samfunns- og miljøsekto­ren får etter dette økt sine budsjetter til neste år med 9,7 millioner kroner sammenlign­et med budsjett 2017 (fra 99 millioner til 109 millioner), kultur- og oppvekst får økt sine budsjetter med 39,4 millioner (fra 465 til 504 millioner), mens helse og omsorg er den store budsjettvi­nneren i denne sammenheng. De får nemlig økt sine budsjetter med hele 78,3 millioner. Fra 459 millioner i budsjettet i 2017 til 537 millioner i 2018.

Av disse 78,3 millionene er nesten 21 millioner helt friske penger som kommer etter en gjennomgan­g av budsjettra­mmen deres.

For å klare denne satsingen velger rådmannen blant annet å se to budsjettår under ett. Hun øker skatteansl­aget fra 90 til 93,3 prosent, og hun vil bruke neste år til en storstilt omstilling. Hun legger også inn svaert få nye tiltak.

Hun gjør det også klart at ettersom helse og omsorg er de som får tildelt mest ressurser neste år, gir hun dem tydelige krav om å drive i balanse mellom budsjett og forbruk.

 ??  ?? NYE ØYNE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim la i går fram sitt budsjettfo­rslag for 2018, og sa at de har bygd opp budsjettet fra bunnen av.
NYE ØYNE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim la i går fram sitt budsjettfo­rslag for 2018, og sa at de har bygd opp budsjettet fra bunnen av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway