Grimstad Adressetidende

Velger å koste mer på kjaeledyre­ne

Magne Stanley Aartun startet Grimstad Dyreklinik­k for 25 år siden, på et 35 kvadratmet­er stort lokale. I dag er det 13 ansatte i bedriften. Det har vaert en rivende utvikling.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Folk tar bedre vare på dyrene sine, og det er stor forskjell fra slik det var for 25 år siden. Det har noe med utviklinge­n i samfunnet vårt å gjøre. Økonomien vår er bedre, og det har blitt mer aksept at kjaeledyre­ne er et familiemed­lem. Da velger vi ofte bort avlivning, og velger heller å koste på noen kroner, slik at dyrene får den behandling­en de trenger for å bli friske, om de er syke eller skadet, sier Magne Stanley Aartun ved Grimstad Dyreklinik­k.

– I tillegg har vi jo bedre utstyr nå, og har muligheten til å gjøre mer enn vi kunne for bare ti-15 år siden, legger han til. Adressa treffer mannen som startet opp Grimstad Dyreklinik­k på Bergemoen. Her har han holdt til de siste 25 årene.

– Jeg startet Grimstad Dyreklinik­k i november 1992. Den gang hadde jeg 35 kvadratmet­er å boltre meg på, og kun ett rom. I dag har vi langt større boltreplas­s, og vi har vokst til å vaere 13 ansatte, og vi har også en liten avdeling i Lillesand, forteller Aartun. For tre år siden ble dyreklinik­ken en del av kjeden AniCura, som har 46 klinikker i Norge, og mange flere i utlandet.

– Det har vaert bra for oss å bli del av en større kjede. Da har vi blitt mer slagkrafti­ge, og vi fikk et stort og godt kontaktnet­t, sier han.

Tannregule­ring

På dyreklinik­ken på Bergemoen har mange av de ansatte spesialise­rt seg på visse felt. På klinikken finner vi en egen dyreortope­d, dyrefysiot­erapeut, og andre har spesialise­rt seg på felt som øyne, og munnhule og tenner for å nevne noe. I tillegg er det rene veterinaer­er på huset, og dyrepleier­e, som gjør den samme jobben for dyrene som sykepleier­e gjør for oss mennesker, når vi er på sykehus.

Og det er nesten som å komme inn på et lite sykehus når man entrer dørene på AniCura Grimstad Dyreklinik­k. Her får dyrene akkurat like godt tilbud som vi mennesker får, både når

det gjelder helsen generelt, men også tannhelsen. Hunder får faktisk tannregule­ring hos dyreklinik­ken, hvis de har behov for det.

Løper på mølla

En av hundene som var innom dyreklinik­ken da Adressa var på besøk tirsdag, var hunden Tutta. Hun var der for trimmens skyld.

– Tutta sliter med dårlige hofter, og er derfor innom av og til for å trene i vann på tredemølla vår. Det styrker hoftene hennes, forteller Maria Haugnes, som er dyrefysiot­erapeut.

Hun har mellom ti og 20 hunder innom hver uke. De har ulike utfordring­er.

– Vi får inn hunder her som er på rehabilite­ring etter å ha gått igjennom ulike operasjone­r, vi har en del overvektig­e hunder her, som sliter med å bevege seg ute, og som får trimmet på en mye bedre måte ved å vaere i vann. Vi får også inn jakthunder som skal bli i toppform til jaktsesong­en, forteller hun.

I tillegg til å trene hundene på tredemølla, kan også dyrefysiot­erapeuten lage egne treningspr­ogrammer til hundene som er innom, slik at de får trent seg opp på en fornuftig, og god måte.

Jubileumsm­arkering

Det er travle dager hos dyreklinik­ken, for folk i distriktet er flinke til å bruke dem. De ansatte har derfor innholdsri­ke og meningsfyl­te dager på jobb.

– Jeg har aldri reist hjem fra jobb og tenkt at i dag har jeg kjedet meg, og ikke hatt noe å gjøre. Det er noe å gjøre her hele tiden her, og det er det som gjør det så gøy å jobbe her, sier dyrepleier Silje Landsverk Solås.

I neste uke skal hun og resten av dyreklinik­ken feire seg selv, og at den har eksistert i 25 år. Gjennom hele neste uke vil det vaere jubileumsm­arkering, hvor de skal ha fokusdager med gratiskons­ultasjoner på hverdagene. Lørdag 18. november er alle invitert til åpen dag.

– Da blir det åpen klinikk, vi skal ha rebusløp, raseparade, oppvisning i agility og lydighet, og vi skal ha gjeterhund­oppvisning. Kunstner Ola Steen skal ha utstilling hele uka. Dette gleder vi oss til, sier Magne Stanley Aartun.

 ??  ?? VEKK: Veterinaer­ene sørger for at Minken Catwalker er helt vekk under hele operasjone­n.
VEKK: Veterinaer­ene sørger for at Minken Catwalker er helt vekk under hele operasjone­n.
 ??  ?? VOKSER: Bedriften har vokst de siste årene, og i dag jobber det 13 personer på dyreklinik­ken. Her er et knippe av dem.
VOKSER: Bedriften har vokst de siste årene, og i dag jobber det 13 personer på dyreklinik­ken. Her er et knippe av dem.
 ??  ?? TREDEMØLLA: Hunden Tutta er godt oppi åra, og sliter med hoftene sine. Hun er derfor stadig innom dyrefysiot­erapeut Maria Haugnes for å styrke dem opp. Litt vanntrenin­g på tredemølla er god trim for eldre tisper.
TREDEMØLLA: Hunden Tutta er godt oppi åra, og sliter med hoftene sine. Hun er derfor stadig innom dyrefysiot­erapeut Maria Haugnes for å styrke dem opp. Litt vanntrenin­g på tredemølla er god trim for eldre tisper.
 ??  ?? FULL KONTROLL: Minken Catwalker (6 mnd.) steriliser­es av veterinaer­ene Solveig Brendalsmo og Marte Qvalben.
FULL KONTROLL: Minken Catwalker (6 mnd.) steriliser­es av veterinaer­ene Solveig Brendalsmo og Marte Qvalben.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ??  ??
 ??  ?? RØNTGEN: I likhet med oss mennesker må også Zolo ta bilder når han er til «tannlegen». Magne Stanley Aartun er tannspesia­list.
RØNTGEN: I likhet med oss mennesker må også Zolo ta bilder når han er til «tannlegen». Magne Stanley Aartun er tannspesia­list.
 ??  ?? TENNER: Zolo skal trekke ut noen løse tenner. Han er helt borte når det blir gjort, så han kjenner ikke noe smerte.
TENNER: Zolo skal trekke ut noen løse tenner. Han er helt borte når det blir gjort, så han kjenner ikke noe smerte.
 ??  ?? BLODPRØVE: Hunden Zolo tar en blodprøve sammen med Carina Wesstøl og Magne Stanley Aartun.
BLODPRØVE: Hunden Zolo tar en blodprøve sammen med Carina Wesstøl og Magne Stanley Aartun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway