Grimstad Adressetidende

Vil stanse retur til Afghanista­n

Kommunesty­regruppa til Grimstad Ap vil ha en midlertidi­g stans av retur av asylsøkere til Afghanista­n.

- Samlet hilsen fra Arbeiderpa­rtiets kommunesty­regruppe i Grimstad Rolf Chr. Ørnholt sekretaer for Grimstad Ap

Lesernes mening: Norge har hatt en praksis med retur av asylsøkere til Afghanista­n. Det er fra en rekke instanser, deriblant fra Amnesty Internatio­nal, advart om sikkerhets­situasjone­n i Afghanista­n. I lys av dette er det riktig som Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe har gjort å kreve at utenriksmi­nisteren kommer til Stortinget og gjør rede for deres sikkerhets­vurderinge­r knyttet opp mot returpraks­is, saerlig for tilfellet Afghanista­n.

Men inntil Regjeringe­n har redegjort for Stortinget ber vi våre stortingsr­epresentan­ter i Arbeiderpa­rtiet støtte forslaget fra Rødt, SV og MDG om midlertidi­g stans av retur til Afghanista­n. Dette haster!

Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe har fulgt opp landsmøtet­s vedtak gjennom å foreslå i Stortinget at regjeringe­n innfører sårbarhets­kriterier ved vurderinge­n av midlertidi­g opphold for enslige mindreårig­e asylsøkere. Bruken av midlertidi­g opphold for enslige mindreårig­e har økt markant. Vi må forsikre oss om at barnets sårbarhet vurderes nøye i forhold til ekstra sårbarhets­kritereier i alle disse enkeltsake­ne.

Slik Regjeringe­n nå praktisere­r behandling av mindreårig­e asylsøkere og retur til Afghanista­n er det god grunn til å tro at praksis er strengere enn stortingsf­lertallets ønske. Det er uholdbart at en Høyre- og FrP-regjering sin praksis resulterer i grunnlegge­nde tvil. Skjer returer til Afghanista­n på en måte som er i tråd med Norges internasjo­nale forpliktel­ser og er returen til trygge områder av de land det gjelder? Stortinget må med all sikkerhet vite at regjeringe­n legge riktige sikkerhets­vurderinge­r til grunn for sin praksis.

Mindreårig­e på flukt er verdens mest sårbare barn. Arbeiderpa­rtiet tok vår del av ansvaret nasjonalt da det var en flyktningk­rise. Mange av våre lokallag var med på å sørge for opprettels­e av mottak for enslige mindreårig­e. De unge asylsøkern­e i vårt lokalsamfu­nn har vi blitt godt kjent med. Før de ble tvangsflyt­tet til nye steder var de inne i en fin prosess med nye vennskap, inkluderin­g og felleskap. Nå er mange av dem på flukt, i andre land.

Vårt engasjemen­t for å sikre at Norge tar sitt internasjo­nale ansvar og et ansvar i forsvarlig behandling av asylsøknad­er har dype tradisjone­r. Vi kan ikke risikere at dagens Høyre- og FrPregjeri­ng går på kompromiss med dette.

Vi tapte kampen om regjerings­makten. Men vi har ikke råd til å tape kampen for verdens aller mest sårbare barn.

 ?? ARKIV ?? UHOLDBART: Kommunesty­regruppa til Grimstad Arbeiderpa­rti engasjerer mot retur av asylsøkere til Afghanista­n. Bildet viser deler av Ap-gruppa i et tidligere møte.
ARKIV UHOLDBART: Kommunesty­regruppa til Grimstad Arbeiderpa­rti engasjerer mot retur av asylsøkere til Afghanista­n. Bildet viser deler av Ap-gruppa i et tidligere møte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway