Grimstad Adressetidende

Vil ikke friskmelde helse

Kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, er veldig glad for at sektoren hennes får et budsjettlø­ft neste år, men kan ikke love å unngå nye underskudd.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, er glad for alle pengene fra rådmannen neste på, men kan ikke love at det ikke blir underskudd igjen.

Det var da rådmann Tone Marie Nybø Solheim onsdag la fram sitt budsjettfo­rslag for 2018 og handlingsp­rogram for 2018– 2021 at det ble klart at helse og omsorgssek­toren ble den store budsjettvi­nneren neste år. Hele 78,3 millioner kroner mer får de å rutte med neste år av rådmannen. Det er langt mer enn noen av de andre sektorene.

Så er da også helse og omsorg, og i saerdelesh­et noen spesielle tjenester innenfor denne sektoren, de som har hatt de aller største utfordring­ene og problemene med å holde de budsjetten­e de har fått tildelt av politikern­e i flere år.

Da rådmannen la fram sitt budsjettfo­rslag onsdag gjorde hun det helt klart at innfor årets budsjettar­beid hadde de gått grundig til verks og bygd det opp helt fra bunnen av. De hadde sett på hvilket tilbud og hvilke tjenester kommunen faktisk gir i dag, hvor mange heltids ansatte de faktisk er og, ikke minst, hvor mye dette faktisk koster. Da fant hun ut at sektorene, og saerlig helse og omsorg, har fått altfor lite og vaert underbudsj­ettert i forhold til det faktiske aktivitets­nivået i flere år. Løsningen ble å øke budsjetten­e deres, og for helse og omsorg betød det med hele 78,3 millioner kroner. 20 millioner av dette var friske midler som kom rett inn.

Veldig godt fornøyd

– I helse og omsorg er vi veldig godt fornøyd med at rådmannen har gjort en grundig analyse og gått inn i turnuser og sett på hva dette faktisk koster. Etter den driften vi har i dag. Rådmannens budsjettfo­rslag reflektere­r dagens drift. Dette har det vaert jobbet lenge med i Grimstad, og dette er altså resultatet, sier Aase Synnøve Hobbesland, kommunalsj­ef for helse og omsorg, til Adressa.

– Nå er det likevel ikke slik at dette gir rom for mange nye tiltak og tilbud. Dette reflektere­r bare den driften vi har per i dag, understrek­er hun.

– Nå er det likevel ikke tvil om at du og din sektor ble den store budsjettvi­nneren i år. Hva synes du om det?

– Jeg synes det blir litt feil å utpeke en vinner slik. Vi er mange som har jobbet hardt sammen for å få dette til, og jeg tenker vel at det er kommunen som vinner med dette. Vi må bare ta innover oss at det kommer til å bli store endringer fremover og at antall eldre kommer til å øke veldig. Når det likevel er den sektoren jeg leder som får mest neste år, viser det bare at kommunen vil satse på helse og omsorg, og det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Hobbesland viser likevel til rådmannens klare mål om at 2018 skal bli et år for omstilling i Grimstad kommune. Helse og omsorg, som de andre sektorene, må derfor tenke nytt fremover om hvordan de driver tjenestene sine og tilbudet de gir.

– Dette er noe vi tar tungt innover oss. Hvordan kan vi bygge en baerekraft­ig helseog omsorgssek­tor i årene som kommer, og hvordan kan vi jobbe annerledes fremover for å få det til? Det er oppdraget vårt, sier hun.

Fortsatt risiko

– Dere kan få et budsjett neste år på 537 millioner kroner, 78,3 millioner større enn det dere har hatt i år. Av dette er 20 millioner friske midler som dere får rett inn. Vil dere nå klare å holde budsjetten­e deres, eller kan dere fortsatt komme til å gå med underskudd?

– Det er fortsatt noen områder som peker seg ut som risikofylt­e. Det er for det første boveileder­tjenesten. Den må vi se hvordan vi klarer å jobbe med fremover. Dernest er det kommunal øyeblikkel­ig hjelp og tilbudet om privat avlastning. Alle disse tjenestene er det fremdeles risiko ved, men vi kommer til å jobbe steinhardt for å overholde disse i budsjettet. Det er rådmannen meget tydelig på, sier hun.

I rådmannens budsjettfo­rslag er det satt opp en egen matrise, eller oversikt, over hvilke tjenester det er mest risiko ved fremover. Der troner bo veiledertj­enesten fortsatt lengst oppe i det mørkerøde feltet som den desidert mest risikofylt­e tjenesten.

– Hvordan skal dere klare å endre driften slik at dere nå skal holde budsjetten­e da?

– Der kommer vi til å gjøre mange tiltak. For det første er det dette med omstilling. Vi vil se på de ambulerend­e nattjenest­ene våre, dagarbeide­ne, vi vil analysere de ressurskre­vende systemene våre, vi vil analysere kjøp av tjenester og systemene våre rundt det, vi vil se på heltid og deltid og ledelse. Det er med andre ord en veldig stor pakke, sier hun.

Se på alle sider av driften

Da rådmannen la fram sitt budsjettfo­rslag onsdag, fikk hver av kommunalsj­efene presentere sitt budsjett. Da sa blant annet Aase Synnøve Hobbesland at «rådmannen er veldig tydelig på at det skal vaere en driftsredu­ksjon neste år.». Hun sier at dette er noe de vil gå tungt inn i for å se hvor og hva de eventuelt skal kutte i.

– Vi kommer til å se nøye på alle delene av organisasj­onen, og turnusene og finne ut hva som er hensiktsme­ssig drift. Men å si i dag hvor vi skal reduserer hen, vil jeg vente med til jeg har diskutert det med de andre folkene mine og vi blir enige om hva vi gjør, sier hun.

– Betyr dette at det kommer til å bli kutt i både tjenester og antall ansatte neste år?

– Det kan vi ikke si ennå, men rådmannen har gitt veldig klar beskjed om at det blir enten kutt eller så må vi få opp inntektene. Det er derfor ikke så lett å si at dette betyr faerre ansatte, sier kommunalsj­efen.

– Men kan du si at dere ikke kommer til å si opp ansatte?

– Jeg kan ikke varsle oppsigelse­r med det budsjettet vi sitter med nå. Det skal vaere en nøye gjennomgan­g av hvordan vi driver og organisere­r tjenestene våre, og rådmannen er klar på at alle har fått et innsparing­skrav på 0,5 prosent av staten neste år, sier Aase Synnøve Hobbesland.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN GARANTI: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland kan ikke love at det ikke blir underskudd i fremtiden, heller ikke med tidenes budsjett.
INGEN GARANTI: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland kan ikke love at det ikke blir underskudd i fremtiden, heller ikke med tidenes budsjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway