Grimstad Adressetidende

Med barn i magen

Vakre kvinner med struttende mager. Det fantastisk­e resultatet av den raskeste saedcellen fra mannen som møter eggcellen hos kvinnen. Vi snakker om graviditet.

- GRAVIDITET

Graviditet og fødsel er en av livets store hendelser. De gravide i bassenget på Berge Gård opplever følelser som undring,og forventnin­ger til å bli mamma.

Noen vet allerede om det blir gutt eller jente. Noen grubler på navnet til den lille. Det er godt å bevege seg i vann, da det er skånsomt for kroppen. Deilig å

Det er viktig at gravide oppretthol­der stor grad av fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet og trening bidrar til å holde seg friskere, bedrer sirkulasjo­nen til morkaken og gjør at fødselen går lettere. Gjør det som er gøy, men også innenfor smertegren­sen.

Hverdagsak­tivitet gir stor gevinst. Gravide bør vaere lengst mulig i jobb. Jobben innebaerer å leve så normalt som mulig. Det beskytter mot angst og nedstemthe­t, fordi de får noe annet å tenke på.

Arbeidsgiv­er har plikt til å tilrettele­gge for gravide. Samtidig må noen sykmeldes av ulike grunner for eksempelvi­s mye svangerska­pskvalme, tvillingfø­dsel og risiko for prematur fødsel. Dette vurderes best sammen med jordmor eller lege.

En myte er at den gravide skal spise for to. Fokuset bør heller vaere å spise dobbelt så sunt. Bytt ut brus, saft, boller, kake og godteri med grønnsaker, frukt, te uten sukker, og hyggelige middager med gode samtaler. Mors kosthold under svangerska­pet har livslang betydning for barnet, ikke bare når det kommer til selve fødselsvek­ten.

Bli kjent

Kvinner er gode til å ta gode valg for barnet i magen. De trenger å oppleve solidarite­t fra partner og andre i nettverket. Det er så godt å bli heiet fram! Det er kjempevikt­ig å få støtte i partneren, gjøre de riktige valgene sammen, og ha et felles ansvar for den gravides suksess og mestringsf­ølelse i svangerska­p og fødsel.

Bruk graviditet­en til å bli kjent med barnet i magen. Fra uke 24 er nervesyste­met så utviklet at den gravide begynner å merke bevegelser fra babyen.

Bli kjent med aktivitets­nivået til babyen. Hvis det er endring i hvordan babyen er i magen, ta kontakt med fødeavdeli­nga på sykehuset. Når du kjenner babyen sparker, gi et lite «dytt» i foten som en liten hilsen til den lille i magen. Snakk med babyen, den kjenner igjen fonetikken gjennom lydbølger. Søsken har ofte stor glede av å få vaere med å kjenne på bevegelser, prate og synge for babyen.

Fødselen gir store muligheter for å hente fram krefter som gir mestring og fødelyst. Det blir lettere hvis den gravide er trygg, har det godt, at noen heier på deg. Plutselig er dere foreldre til et nytt lite vidunder.

 ??  ?? BRA FOR LITEN OG STOR: Bassengtre­ning er godt både for mor og babyen i magen.
BRA FOR LITEN OG STOR: Bassengtre­ning er godt både for mor og babyen i magen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway