Grimstad Adressetidende

Varaordfør­er felte juletreet

For 31. året på rad møttes en gjeng for å hogge ned juletre som skal pynte opp katedralen på Orknøyene fra den 10. desember.

- Yttervik

sammen bygdefolke­t og startet opp. Vi fikk etablert styre, laget lover og kom i gang, sier Frogner. Å sende et tre til Orknøyene kom i stand året etter. Men i utgangspun­ktet ikke for å pynte til jul.

– En del folk var fortørnet over det skottene sendte ut i Nordsjøen. Det forurenset skogen deres. Så vi ble enige med Skogeierla­get i 1978 at vi skulle sende ned en gammel gran for å vise hvordan traerne ble av det. Men vi ombestemte oss og sendte ned et fint grantre i stedet for, et som de kunne ha på Orknøyene til jul, Der har de jo ikke traer, sier Frogner. Konsulen på Orknøyene hogg ned det første treet, og så var tradisjone­n i gang.

Fraktes til Aberdeen

Treet som skal pynte opp i år er valgt ut på forhånd, og nesten hogd ned allerede. De siste slagene med øksa er det varaordfør­er Svenningse­n som får aeren av.

Så blir det fraktet ned til skogsveien. Der blir det liggende til mandag, da skal det til byen for å bli sjekket av Mattilsyne­t. Er det friskt går turen videre til Tananger. Natt til neste lørdag skal det fraktes til Aberdeen. Der venter ny helsesjekk, før turen går til Orknøyene. Der skal det tennes under gudstjenes­ten i katedralen, den 10. desember.

 ??  ?? UT AV SKOGEN: Treet fraktes ut av skogen, og leder av Fjaere historiela­g, Per Kristian Finstad (t.h.) og Bent Saetra leder an.
UT AV SKOGEN: Treet fraktes ut av skogen, og leder av Fjaere historiela­g, Per Kristian Finstad (t.h.) og Bent Saetra leder an.
 ??  ?? KAFFE PÅ BÅL: Tor Liene skjenker kaffe til Kjetil Frogner, som i sin tid var en av initiativt­akerne til å hogge juletre til Orknøyene.
KAFFE PÅ BÅL: Tor Liene skjenker kaffe til Kjetil Frogner, som i sin tid var en av initiativt­akerne til å hogge juletre til Orknøyene.
 ??  ?? DE SISTE HOGGENE: Per Svenningse­n fikk aeren av å felle treet. Han får hjelp av Tor Liene. Bak står Ove Bach for å forevige fellingen.
DE SISTE HOGGENE: Per Svenningse­n fikk aeren av å felle treet. Han får hjelp av Tor Liene. Bak står Ove Bach for å forevige fellingen.
 ??  ?? KAKE OG KAFFE: Før hogsten måtte det til litt kaffe og kake.
KAKE OG KAFFE: Før hogsten måtte det til litt kaffe og kake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway