Grimstad Adressetidende

Store muligheter med skytesente­r

Thorleif Berg skriver i dette innlegget at han håper noen ser muligheten­e i et skytesente­r på Omre og danner en prosjektgr­uppe.

- DEBATT

Lesernes mening: I de senere år har lag og foreninger i Grimstad vaert saerdeles proaktiv og sett viktighete­n av å etablere arenaer som danner grunnlag for aktivitete­r innen idrett samt foreningsv­irksomhet. Dette har ikke bare skapt lokal interesse og aktivitet, men bidrar til at større stevner arrangeres og derved tiltrekker seg mennesker fra fjern og naer. Noen av disse sentrene, Stine Sofies Stiftelse med flere, har bidratt til å sette søkelyset på Grimstad som ett samfunnsor­ientert sted.

Som Erling Haegeland påpeker i sitt innlegg i Grimstad Adressetid­ende er det 80 små skytebaner i Aust- og Vest-Agder. Det stilles store krav til drift av banene, både administra­sjon og vedlikehol­d. Mange av disse banene ble etablert for lang tid siden, der fokus var i stor grad naerhet. Støyutbred­else var i liten grad tema. Med økt befolkning­stilvekst så har flere av disse banene kommet i konflikt med krav til økt boligbyggi­ng siden støy fra banene har blitt ett problem. Skyteaktiv­itet foregår på kveldstid og i årets lyse måneder. I nevnte tidsrom så ønsker de fleste å oppholde seg utendørs med forskjelli­ge aktivitete­r, «unødvendig» støy fra aktivitete­r som skyting oppfattes svaert stressende og i noen grad helseskade­lig.

I motsetning til tidligere er livet i de senere år forbundet med et relativt høyt stressnivå det er derfor viktig at støykilder av type skytebaner og andre legges til områder som er minst mulig til sjenanse. Erling Føreid gir uttrykk for i sitt innlegg i Adressa at «det er det siste de trenger i Eide». Jeg har full forståelse for det argumentet, men samtidig tillit til at etablering av ett skytesente­r hvorved det settes sterk fokus på støy dempende tiltak så er dette fult mulig å gjennomfør­e uten at omkringlig­gende områder blir skadeliden­de som følge av støy.

Jeg nevner i denne sammenheng Fjaere skytebaner, som består av rifle-, løpende elgog leirdue-bane. Disse har en standplass som ligger ca. 40 til 50 meter fra naermeste bebyggelse. Det sier seg selv at det skaper konflikter. Forsøk på støydempen­de tiltak er prosjekter­t og utført på hobbybasis av personell som tydeligvis mangler grunnlegge­nde kunnskap om hvordan støybegren­sende tiltak skal utføres. Grimstad kommune har ved kommuneove­rlegen vaert ansvarlig for en saklig vurdering av banenes berettiget samt de tiltak som er utført. Jeg refererer i denne sammenheng til uttalelser fra kommuneove­rlegen, uttalt 28.08.2017 i kommunesty­remøte vedrørende sakshåndte­ringen av Fjaere skytebaner: Redegjørel­sen ble åpenbart gitt etter at rådmannen ble avkrevd orienterin­g fra gruppelede­ren i Venstre. Redegjørel­sen (video) er tilgjengel­ig på kommunens nettsider, under orienterin­ger fra nevnte møte. Saken tok en saerdeles uventet vending da enhetslede­ren/kommuneove­rlegen på kommunesty­rets talerstol erklaerte på vegne av rådmannen følgende: Han manglet datamessig, arkivmessi­g og også mangel på intellektu­ell kompetanse og kapasitet til å håndtere saken, samt besvare spørsmål i sakens anledning.

Som innbygger av Grimstad kommune setter jeg min lit til at øvrige enhetslede­re i kommunen, har nødvendig kompetanse til å utøve de krav og ansvar som stillingen tilsier. Undertegne­de finner det saerdeles spesielt at rådmannen og så vel enhetslede­r/kommuneove­rlege i realiteten bekrefter fra kommunens talerstol at han er inkompeten­t. Det etter en saksbehand­lingstid som snart naermer seg fem år.

En ledende politiker i Grimstad uttalte i all offentligh­et sommeren d.å.: «Nå har vi berget Fjaere skytebaner». Den samme politikere­n overkjørte helse- og sosialutva­lgets innstillin­g av 17.12.1991 med hensyn til skytebanen­es berettigel­se med mindre de foreslåtte krav var utført. Disse ble aldri utført. Skytebanen­e har som følge av dette blitt drevet ulovlig over flere tiår med hensyn til støyutbred­else samt helsekonse­kvens ref. Helse og sosialutva­lgets vurdering av 17.12.1991. Den samme politikere­n sitter som leder i teknisk utvalg og er derved medansvarl­ig for å vurdere de tiltak som er foretatt på Fjaere skytebaner. Brev i sakens anledning står ubesvart.

Et skytebane senter bør ligge naer en hovedvei. Gjerne innenfor støyområde­t fra motorveien. Etablering i tilknytnin­g til et industriom­råde virker som en saerdeles god idé. Her vil det ikke vaere andre aktivitete­r på kveldstid, og heller ikke boligbyggi­ng. På Omre vil man kunne skape ett sterkt nasjonalt profesjone­lt skyttermil­jø.

Jeg håper noen ser muligheten­e i hva et slikt senter vil kunne bidra med av positiv utvikling og aktivitet, slik at det annes en prosjektgr­uppe for å foreta en objektiv vurdering av alle sider av saken.

 ??  ?? OMRE: Thorleif Berg tar opp tråden om et skytesente­r på Omre, som ble lansert av Erling E. Haegeland (Frp).
OMRE: Thorleif Berg tar opp tråden om et skytesente­r på Omre, som ble lansert av Erling E. Haegeland (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway