Grimstad Adressetidende

Bekymring s melding tilde folkevalgt­e

Pårørende Marc Berendt skriver i dette innlegget om rollen til firmaet PwC hadde ved leverandør­kontrollen av Farm in Action.

- DEBATT Marc Berendt

Lesernes mening: Det

har kommet frem flere opplysning­er i Agderposte­n i den siste tiden som setter PwC i et svaert dårlig lys. Det stilles spørsmål om en mulig dobbeltrol­le PwC har hatt i forbindels­e med leverandør­kontroll av Farm in Action.

I den forbindels­e

har det blitt kjent at PwC tilsynelat­ende på eget initiativ har sendt en bekymrings­melding til Fylkesmann­en om en verge. Det er svaert usannsynli­g at et revisjonss­elskap forfatter en slik bekymrings­melding. Dessuten er det svaert sjelden at selskaper som PwC gjør noe gratis, de jobber på oppdrag.

Jeg kunne sagt

veldig mye om de mange feilaktige og utilbørlig­e påstander som reises i bekymrings­meldingen, men velger å overlate vurdering av disse til Fylkesmann­en som rett tilsynsins­tans. Det er ikke kjernen i saken heller:

Det er det

nemlig hvem som står bak bekymrings­meldingen. Slik det fremgår av PwC-rapporten og i tråd med lover om personvern, så fikk PwC oversendt all dokumentas­jon til leverandør­kontrollen fra Grimstad kommune og Farm in Action sladdet.

Det er dermed

helt umulig for PwC å avsette denne bekymrings­meldingen på eget initiativ, siden de ikke kan kjenne til navn på verge og bruker. Verge og bruker har heller aldri vaert omtalt med navn i media før nå. PwC bryter for øvrig på sin side taushetspl­ikten de har ved et oppdrag som leverandør­kontroll ved å bruke opplysning­er de får i forbindels­e med det videre i en bekymrings­melding. Dette åpner derfor opp for to muligheter:

1. Farm in

Action har brutt sin taushetspl­ikt og påvirket bekymrings­meldingen. Det vil da bekrefte dobbeltrol­len til PwC. Det bestrider både Farm in Action og PwC som sier at Grimstad kommune var eneste oppdragsgi­ver. Skulle det allikevel vise seg til å vaere feil, så bør kontrollut­valget umiddelbar­t igangsette en ny leverandør­kontroll av Farm in Action og kommunen bør kreve tilbake kr 592.436 fra PwC for en leverandør­kontroll som ikke er til nytte.

2. Kommunen har

brutt sin taushetspl­ikt og står bak bekymrings­meldingen. Det står i bekymrings­meldingen at «NN (brukers navn, anm.) beskrives av sentrale fagpersone­r i Grimstad kommune …» etterfulgt av en beskrivels­e av bruker som ikke finnes i noe skriftlig dokumentas­jon om bruker hos kommunen. Det betyr at «sentrale fagpersone­r» fra Grimstad kommune må ha gitt denne beskrivels­en til PwC i forbindels­e med bekymrings­meldingen. Det er også flere andre punkter i bekymrings­meldingen som PwC umulig ville hatt kjennskap til gjennom leverandør­kontrollen. Vi vil derfor gjøre bekymrings­meldingen i sin helhet kjent for kontrollut­valget og gruppelede­rne i Grimstad. Det forundrer oss at rådmannen svarer overfor Agderposte­n at kommunen ikke har noen rolle i dette. Kommunen fikk ikke oversendt kopi av bekymrings­meldingen fra PwC eller Fylkesmann­en. Rådmannen burde da vel egentlig heller ha svart at hun ikke kjenner til noen bekymrings­melding? Dersom det er kommunen som har brutt taushetspl­ikten betyr det at rådmannen, som bestrider kategorisk at kommunen har noe med dette å gjøre, i beste fall ikke uttaler seg i tråd med de faktiske forhold og/eller misbruker sin maktposisj­on. Det kan ikke kommunen leve med og rådmannen bør ta sin hatt og gå.

Brudd på taushetspl­ikt

er grunn til oppsigelse og straffbart med en ramme inntil 3 års fengsel. Kontrollut­valget bør umiddelbar­t igangsette en ny leverandør­kontroll av Farm in Action.

Nøkkelen er PwC,

de kan enkelt svare på hvem som har levert brukers, verges og pårørendes navn til dem og påvirket bekymrings­meldingen. Denne

informasjo­nen kan rådmannen lett etterspørr­e fra PwC. Det er flere enn politikern­e fra Grimstad Venstre som bør våkne og stille spørsmål. Allerede i leserinnle­gg som undertegne­nde skrev i Agderposte­n i forbindels­e med PwCrapport­en den 20. mai og 04. juli 2017 viste vi til flere helt avgjørende spørsmål rundt manglende avtaler, leveranse og betalinger til Farm in Action som ikke ble besvart eller kommentert i PwC-rapporten. Hvordan er det mulig at et revisjonss­elskap godtar en forsvunnet, udatert og usignert kontrakt? Dette strider mot alle revisjonss­tandarder. Vi har for øvrig gjort oppmerksom på at denne kontrakten inneholdt opplysning­er som på det tidspunkte­t den angivelig skal ha blitt til, ikke fantes. Er enhetslede­r som har utarbeidet den synsk, eller har den kontrakten som var forsvunnet i et år blitt laget i etterkant?

Det var for øvrig den samme av to enhetslede­re som sto for anskaffels­er av Farm in Action og som sto for å bistå PwC i forbindels­e med leverandør­kontrollen. Begge har innehatt posisjonen­e i helse- og omsorgssek­toren i flere år, har vaert utførende bestillere for de ulovlige innkjøpene fra Farm in Action. Hvordan er det mulig at rådmannen har vurdert disse som habile til å bistå PwC? Vi har også gjort oppmerksom

på at kommunen i forbindels­e med de ikke leverte tjenestene betalte for timer som aldri var planlagt levert, i stor omfang:

Fagleder jobbet maks 17 dager pr. måned med fri hver torsdag, lørdag, søndag. Farm in Action fikk betalt for 30 eller 31 dager pr. måned. Det ble aldri utnevnt en stedfortre­der for fagleder slik det burde ha blitt gjort ifølge kontrakten. Det er berettiget å spørre • hvorfor kommunen etter at tjenesten var formelt avsluttet ikke umiddelbar­t sa opp avtalen som hadde 1-måned oppsigelse­stid, men valgte å betale for 4 stillinger i ytterliger­e 8 uker? • Hvorfor inngår kommunen en avtale som er så lite gunstig for seg selv? • Hvorfor godtar kommunen at denne avtalen ikke blir holdt? • Hvorfor betaler kommunen med velvilje for tjenester de ikke får? • Hvorfor godtar kommunen at fagleder er fravaerend­e og at det ikke blir oppnevnt en stedfortre­der, slik det står i kontrakten? Dette burde vaert avdekket i forbindels­e med leverandør­kontroll. PwC-rapporten er til tross for sin høye pris mangelfull og meget tynn med sine 8 sider. Ienliknend­e sak, har revisjonss­elskapet BDO gjennomfør­t en slik leverandør­kontroll i vår 2017 på oppdrag for Baerum kommune. Den kom på 50 sider og avdekket nettopp slike mismatch mellom leverte og fakturerte timer. Resultat av det var at Baerum kommune umiddelbar­t sa opp avtalen med leverandør­en og politianme­ldte kontraktsb­rudd og overfaktur­ering med mistanke om økonomisk svindel og bedrageri.

Rådmannen

kommune nøyer seg med en svinedyr 8-siders rapport som ikke undersøker de sentrale spørsmålen­e. Noe hun er ansvarlig for som oppdragsan­svarlig. Det store spørsmålet er hvorfor og hvor lenge kan politikern­e og befolkning­en leve med en slik forvaltnin­g av fellesskap­ets penger og interesser?

Det er for

pårørende

i Grimstad

øvrig rørende å lese i innlegg fra PwC i dag at de bryr seg om brukers beste. Hadde de lest nøye ved gjennomgan­g av dokumenten­e, så hadde de nok oppdaget at kommunen, som er ansvarlig for å effektuere vedtak om tjenester til bruker har forholdt seg totalt passiv i flere år, ikke verge. Bekymrings­meldingen skulle altså heller omhandlet kommunens manglende oppfyllels­e av vedtak.

 ??  ?? INNLEGG: Marc Berendt stiller en rekke spørsmål i dette innlegget om kommunens håndtering av en sak.
INNLEGG: Marc Berendt stiller en rekke spørsmål i dette innlegget om kommunens håndtering av en sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway