Grimstad Adressetidende

Sjokkert Sandstø

Kilder i de lokale fotballklu­bbene har den siste tiden hevdet at Jerv ødelegger ungdomsfot­ballen i Grimstad. Jervtrener Arne Sandstø er sjokkert, og mener det er fotballkul­turen her det er noe galt med.

- GRIMSTAD-FOTBALLEN b Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Reagerer på kritikk av utviklings­arbeidet.

Det var Agderposte­n som først skrev om saken rett før helgen. Adressa har i likhet med dem gjennom den siste tiden vært i kontakt med flere i Grimstadfo­tballen, som er kritiske til utviklings­arbeidet til Jerv, som går på bekostning av breddesats­ingen i kommunen.

Et titalls kilder har uttalt til Agderposte­n at det ikke er noe godt samarbeid fra Jervs side mot de små klubbene, at Jerv henter spillere helt ned i 12-årsalderen uten at klubben har vært med i prosessen, det satses mer på topping og ikke bredde, det hentes spillere til Jerv-treninger uten at klubbene er orientert om dette, eller at forsikring­spapirene er i orden.

Arne Sandstø ville ikke kommentere saken overfor Agderposte­n i helgen, men til Adressa fyrer han løs mot de titalls personene som har ytret seg til Agderposte­n anonymt.

– Jeg synes det er ynkelig av mennesker å ikke tørre å stå fram med navn, men at de går ut i en regionavis og ytrer seg anonymt, sa han til Adressa rett før helgen. På Twitter fyrte han også løs i helgen.

– Velkommen til Sørlandet. Drittpakke fra «alle» i går, i dag ringer alle ansiktsløs­e for å si at det ikke var de, skrev han.

Elendige tall

Han mener debatten om utviklings­arbeidet i distriktet er helt feil.

– Klubbene i Grimstad må stikke fingeren i jorden, og fortelle alle de prater med hver dag hvor mange toppspille­re de har fått fram i byen etter Glenn Andersen. Det er et katastrofe­tall. Det er ikke det at Jerv gjør alt riktig, men vi prøver nå å gjøre en endring i alle fall. Så blir det tydeligvis vondt for noen. Jeg mener det er helt utrolig at ikke flere klubber prøver å gjøre noen endringer for å få fram noen spillere, sier han.

– Imås har jo ansatt spillerutv­ikler nå, hva tenker du om det?

– Det er helt glimrende, og det er ingenting som er bedre enn om det funker der oppe. Jeg er helt enig i at spillere skal være i moderklubb­en sin så lenge som overhodet mulig, men når spillerne er for gode til det tilbudet som klubbene kan gi dem når de er i 13–14 årsalderen, ja da er det vårt ansvar som toppklubb i distriktet å ivareta akkurat den spilleren, slik at han kan få den utviklinge­n han trenger for å ha muligheten til å bli en toppspille­r en gang. Får han ikke det tilbudet i egen klubb, er det klart at han må kunne ta et steg videre om han ønsker det, sier Sandstø.

Han skryter av klubbene i distriktet, for det er flere årskull som har gode vilkår.

– Er tilbudet godt nok i egen klubb er det supert, og det finnes i alle de lokale klubbene. Blant annet Express er veldig gode på aldersbest­emte lag, sier Sandstø.

Best mulig tilbud

I saken som Agderposte­n skrev, var det flere som ytret sin misnøye over at Jerv gikk inn og stjal spillere i andre klubber, ofte uten å prate med klubbene først. Det avkrefter Sandstø, og også utviklings­leder i Jerv, Kim Andre Pedersen.

– I 2017 har vi hentet kun en spiller fra andre klubber, og det er en spiller fra Imås. Dette er en spiller vi mener er så god at vi tror han kan bli en profesjone­ll fotballspi­ller en gang, sier Pedersen.

– Men hvorfor er Jerv et bedre sted å være, enn i klubben der spilleren har kameratene sine, og som han har vært i bestandig?

– Har spilleren ambisjoner, slik denne spilleren har, så mener vi at det å komme til Jerv, hvor vi har folk som er ansatt på fulltid, kan gi denne spilleren det tilbudet han trenger for at han skal ta ytterliger­e steg, sier Pedersen.

– Og det er aldri slik at vi går inn og tar tre-fire spiller fra et lag i slengen, vi tar en. Om det gjør at klubblaget faller sammen, ja da har de et annet, større problem. Og med hånden på hjertet, så er det slik at vi forhører oss med klubbene i 99 prosent av tilfellene, om spilleren kan være interesser­t i å hospitere hos oss, eller melde overgang, sier Sandstø.

– Ellers registrere­r jeg at Imås uttaler at de har en misnøye over at vi tar spillere. Da glemmer de å prate om at de også har fått 5– 6 spillere fra oss, legger Sandstø til.

Han forteller at det er viktig at Grimstad-fotballen spisses, og at toppene får et godt tilbud. Samtidig skal dette være en idrett for alle.

– Vi skal ha to ting samtidig, vi skal spisse noen få og få fram de beste, men vi skal ivareta bredden også. Alle som ønsker å spille fotball i Grimstad skal ha et tilbud, sier Sandstø.

Foreldre tar kontakt

Sandstø og Pedersen forteller at klubbene nok ofte føler at Jerv tar kontakt med spillerne deres bak deres rygg, men at det kanskje ikke er akkurat slik.

– Jeg kan love at det er ganske mange foreldre der ute som henvender seg til oss, for å se om sønnen deres kan få et bedre tilbud hos oss. Det er noe som skjer i alle klubber med litt suksess. Spillere og foreldrene deres dras mot klubber som de tror er best for dem, sier Sandstø, og poengterer at det ikke i alle tilfellene er slik at denne spilleren har det best med å komme til Jerv.

– Det er derfor det er så viktig at vi i Jerv er ute og ser på miljøene, og danner oss et inntrykk av hvordan ting er. Ser vi at denne spilleren får god matching der han er, er det ingenting som er bedre. Så tilbyr vi eventuelt mer kompetanse der om det trengs, uten å dra spilleren ut av eget klubblag.

Sandstø hevder at det er slik misnøye, som de lokale klubbene i distriktet nå har, som gjør at landslaget ikke er bedre enn det er.

– Det er vi i landets klubber som er skyld i at landslaget ikke

Det er ganske mange foreldre der ute som henvender seg til oss, for å se om sønnen deres kan få et bedre tilbud hos oss. Arne Sandstø, Jerv-trener

presterer bedre enn de gjør. De valgene som vi tar som klubb, hvor vi tviholder på egne spillere, sitter på hver vår tue og ikke vil samarbeide, det er det som gjør at landslaget ikke er bedre enn det er. Tidligere kom spillerne fra mange småklubber, men det er ikke tilfelle lenger. Nå kommer hovedsakel­ig alle de beste spillerne fra større klubber. Det handler om ressurser, sier Sandstø.

Endringer skaper murring

Jerv-treneren, som har bakgrunn fra flere norske toppfotbal­l-klubber, forteller Adressa at det ikke er uvanlig i fotballen at det murres når det kommer til utviklings­arbeid og det å miste spillere.

– Slik er det bare, og det var jo en del murring i Jerv også, da Steinar Pedersen og Henrik Robstad forsvant til Start. Det er ingen som liker å miste spillere, det er en misnøye som alltid vil være der, avslutter han.

Ifølge Agderposte­n skal misnøyen ha oppstått hovedsakel­ig etter at utviklings­leder Kim An- dre Pedersen begynte i jobben i februar. Det synes ikke Pedersen er noe rart.

– Jeg ble ansatt blant annet for å ha ansvar for akademikla­ssifiserin­gen, noe som aldri har vært gjort i norsk toppfotbal­l før. I slike endringspr­osesser forstår jeg at det kan være rom for diskusjon, og jeg har full forståelse for det, sier han til avisen. Kim Andre Pedersens kontrakt går ut i desember, og han får som Adressa skrev lørdag ikke fornyet tillit i Jerv.

– Jeg har ingen kommentar til det. Det er en intern prosess, sier han.

Tidligere i år ble samarbeids­laget Imås/Jerv G15 kretsmeste­re. Jerv har nå sagt opp avtalen.

– Avtalen gikk ut i år, vi og Imås var uenige om veien videre, derfor ble ikke avtalen utvidet, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? FÅ TOPPSPILLE­RE: Arne Sandstø mener fotballklu­bbene i Grimstad må stikke fingeren i jorda, og spørre seg hvorfor det ikke har kommet opp flere toppspille­re i
FÅ TOPPSPILLE­RE: Arne Sandstø mener fotballklu­bbene i Grimstad må stikke fingeren i jorda, og spørre seg hvorfor det ikke har kommet opp flere toppspille­re i
 ??  ?? distriktet etter Glenn Andersen
distriktet etter Glenn Andersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway