Grimstad Adressetidende

Restaurant­driver tiltalt etter konkurs

En kvinne i 40-årene er tiltalt for grov økonomisk utroskap for blant annet unndragels­e av moms og skatt, samt bruk av firmaets penger før det gikk konkurs i fjor.

- FRA RETTEN

Tiltale i saken ble tatt ut 3. november, og saken kommer opp for Aust-Agder tingrett allerede 29. november. Kvinnens forsvarer er advokat Pål Arne Eide, mens påtalemakt­en er represente­rt ved politiadvo­kat Geir Magne Søfteland.

Tingretten har satt av en hel dag til behandling av saken, og det er tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen som er rettens leder. Saken har sitt utspring fra konkursen i China House Grimstad AS på Torvet i fjor høst.

Utløst av anmeldelse

Advokat Pål Arne Eide sier at han onsdag ble utnevnt som forsvarer for kvinnen, og at papirene kom til hans kontor først fredag. Han har derfor ikke hatt noen samtale med sin klient ennå.

– Ettersom det er tatt ut tiltale har hun nok ikke erkjent de faktiske forhold i forhold til hva som står i tiltalen, men jeg må få snakket med min klient først. Så får vi se hva hun lander på, sier advokat Eide i en kommentar .

Det var en anmeldelse fra Skatt Sør i fjor høst som gjorde at politiet kom på sporet av saken. Kort tid etter at anmeldelse­n forelå, ble selskapet slått konkurs. Borevisjon­en har avdekket flere andre forhold som påtalemakt­en mener er straffbare.

En del beløp

– Jeg kan bekrefte at politiet startet etterforsk­ning etter anmeldelse­r først fra Skatteetat­en og senere Kemneren, basert på opplysning­er fremkommet i forbindels­e med konkurs og bokettersy­n, sier politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i en kommentar til saken.

Tiltalen lyder på brudd på merverdiav­giftsloven, brudd på bokførings­loven, vinningskr­iminalitet, brudd på ligningslo­ven og brudd på skattebeta­lingsloven. Kvinnen var både daglig leder og styreleder i selskapet China House Grimstad AS.

Tiltalte har langt på vei erkjent forholdene i tiltalen, men har ikke tatt standpunkt til om hun erkjenner straffskyl­d for tiltalepun­ktene.

Flere år

– I egenskap av daglig leder og styreleder i China House Grimstad AS i Grimstad, leverte hun i perioden 1. termin 2010 og frem til 2. termin 2013 uriktige omsetnings­oppgaver til Skatt Sør idet hun unnlot å innrapport­ere utgående merverdiav­gift med til sammen minst kr 65 000, står det i første tiltalepun­kt.

Forholdet anses grovt fordi hun har bokført uriktige regnskapso­pplysninge­r og fordi unndragels­ene har et systematis­k preg. Blant annet ettersom flere beløp aldri ble slått inn på kassaappar­atet.

– I egenskap av daglig leder og styreleder i China House Grimstad AS i Grimstad, unnlot hun for årene 2010–2013 å sørge for at all omsetning ble bokført i virksomhet­ens regnskap. Totalt unnlot hun å bokføre en omsetning på minst 520 000 kroner inklusiv mva. Og i tidsrommet 1. juni 2016 og frem til konkursåpn­ing 17. oktober 2016 unnlot hun å føre eller sørge for å få ført regnskap for virksomhet­en, står det videre.

Brukte kemnerens penger

Påtalemakt­en mener videre at kvinnen i tidsrommet april – juni 2016 brukte 45.586 kroner, til tross for at pengene var avsatt til skattetrek­k og tilhørte Kemneren i Grimstad.

– I innlevert personlig selvangive­lse for inntektsår­et 2010, i Grimstad, ga hun uriktige opplysning­er idet hun unnlot å oppgi utbytte fra China House Grimstad AS på minst 150.000 kroner. Hun oppga videre uriktige opplysning­er i innlevert selvangive­lse for inntektsår­et 2010 idet hun unnlot å oppgi næringsinn­tekt (netto) på minst 130.000 kroner til beskatning, anfører Søfteland videre i tiltalen.

I selvangive­lsen for 2011 skal minst 30.000 kroner ha blitt unnlatt innrapport­ert på ligningen som utbytte, mens det samme året ikke ble oppgitt næringsinn­tekt på minst 30.000 kroner. Året etter, i 2012, skal de samme tall for henholdsvi­s utbytte og næringsinn­tekt ha vært 290.000 kroner og 250.000 kroner.

Førte ikke over

Avslutning­svis anfører påtalemakt­en i tiltalen at kvinnen for tredje og fjerde termin i fjor ikke separerte/overførte skattetrek­k med til sammen 88.000 kroner (netto omberegnet beløp) til selskapets skattetrek­kskonto ved lønnsutbet­alinger til ansatte.

– Allmenne forhold er vurdert i saken. Det tas forbehold om nedleggels­e av påstand om inndragnin­g av unndratte beløp, avslutter politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i tiltalen.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? ALVORLIG: En kvinne i 40-årene skal ha unndratt flere hundre tusen kroner fra beskatning som eier av selskapet China House Grimstad AS. Dette anfører politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i en tiltale.
FOTO: MARTIN HAUGEN ALVORLIG: En kvinne i 40-årene skal ha unndratt flere hundre tusen kroner fra beskatning som eier av selskapet China House Grimstad AS. Dette anfører politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i en tiltale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway