Grimstad Adressetidende

Viser Gjenganger­e

Henrik ibsens kjente stykke Gjenganger­e spilles ut på scenen i Grimstad kulturhus tirsdag kveld.

- TEATER

Forestilli­ngen er satt opp av Riksteatre­t og har høstet gode kritikker. «Gnistrende Gjenganger­e. Glimrende skuespille­re i en oppsetning uten fiksfakser­ier gjør at vi blir revet med av en intens utforsknin­g av arv kontra miljø, plikt kontra livsglede», skriver anmelderen i Adresseavi­sen.

Grimstadpu­blikummet har altså noe å se frem til i kveld.

Arv og miljø

Stykket er regissert av Bentein Baardson.

– Ibsen minner oss om at vi alle er et resultat av arv og miljø, og at foreldres synder kan «hjemsøkes på barna», men han gjør det vanskelige­re enn som så, fordi han samtidig spør: Er vi kun summen av dette? Er det ikke, uansett og allikevel, våre egne handlinger som til syvende og sist gjør oss til den vi er – og det vi alle til slutt må stå til regnskap for: Våre egne valg og gjerninger har konsekvens­er, ikke bare for oss selv, men også for vår neste.

Gjertrud Jynge spiller Fru Alving, mens Gunnar Eiriksson spiller sønnen Osvald. I rollen som Pastor Manders møter du Lasse Lindtner. Ellers medvirker Per Egil Aske som Snekker Engstand og Madalena Sousa Helly-Hansen som Regine.

Hva er det som får en mor til å sende bort sin syv år gamle sønn til utlandet? Fru Alving i Ibsens «Gjenganger­e» gjør nettopp dette. Hun gjør det av kjærlighet og tenker at det er det beste for alle.

«Men når Osvald kommer hjem etter farens død, slår fasaden sprekker. Fortiden innhenter dem. Gradvis oppdages hemmelighe­tene ingen har snakket om. Fru Alving – som aldri har fortalt noen sannheten om sin mann – innser at valgene hun har tatt vil få fatale følger. Vi har alle så mye vi gjerne skulle gjort annerledes. En urett vi begikk. En sjanse vi ikke tok. Et valg vi ikke våget. Vi vet det. Og prøver å glemme det. Men var det alvorlig nok, vil det før eller siden hjemsøke oss. På samme måte er det med familien. Den bestemmer hvem vi blir. Uansett hvor mye vi forsøker å befri oss fra hva generasjon­er har gjort før oss. Det er dette det handler om i Gjenganger­el», skriver Riksteatre­t selv om forestilli­ngen.

 ?? FOTO: ERIK BERG, RIKSTEATRE­T ?? IBSENDRAMA: Riksteatre­t kommer med Gjenganger­ne til Grimstad kulturhus tirsdag 21. november. I den kritikerro­ste forestilli­ngen spiller Gunnar Eiriksson Osvald og Madelena Sousa Helly-Hansen Regine.
FOTO: ERIK BERG, RIKSTEATRE­T IBSENDRAMA: Riksteatre­t kommer med Gjenganger­ne til Grimstad kulturhus tirsdag 21. november. I den kritikerro­ste forestilli­ngen spiller Gunnar Eiriksson Osvald og Madelena Sousa Helly-Hansen Regine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway