Grimstad Adressetidende

Gleder seg over superambul­anse

Ambulanses­tasjonen får en ny bil, spekket med moderne utstyr.

- HELSE

Ambulanses­tasjonen i Grimstad tar i disse dager i bruk en ny ambulanse, spekket med moderne utstyr. Ambulansef­agarbeider Lisa Dahl Mortensen og resten av staben gleder seg stort.

Ambulanset­jenesten får en ypperlig arbeidsbil når den nye Nilsson XC 90-en settes i drift neste uke. Og det trengs med i snitt seks oppdrag om dagen.

Nå blir arbeidsdag­en mye enklere for staben.

Nilsson XC 90 er en ombygd Volvo XC 90. Dette er en original XC90 fra B-stolpen og fremover. Fra B-stolpen og bakover er bilen bygd om etter ambulanset­jenestens behov, og helt forskjelli­g fra en original Volvo. Under panseret finnes en automatgir­et toliters turbodiese­lmotor på 235 Hk som yter 480 Nm, en kraftpakke som trengs når en bil med en egenvekt på over 2,5 tonn skal forflytte seg. Og selvsagt har den firehjulst­rekk, av typen Haldex.

Stort framskritt

Områdelede­r Jens Rosenvold ved Klinikk for prehospita­le tjenester ved Sørlandet sykehus, har det overordned­e ansvaret for ambulanset­jenesten i Risør, Arendal og Grimstad.

Sammen med stasjonsko­ordinator Einar Kristian Smedsaas og staben ved stasjonen i Grimstad, er gleden stor over at ny bil er på plass. De kaller den nye bilen et stort framskritt arbeidsmes­sig.

– Vi satt ned en bilgruppe ambulansea­vdelingen som så på forskjelli­ge typer biler, ut ifra de rammeavtal­er som finnes på området. Valget for Grimstads del sto mellom en ombygd Volvo XC 90 eller en ombygd VW Amarok, som tjenesten i Lillesand har. Denne gangen falt valget på XC 90. I tillegg til Grimstad vil Risør, Lillesand, Mandal, Farsund og Flekkefjor­d få ny ambulanse i år, forteller Rosenvold. Neste år er det planlagt å bytte ut ytterliger­e seks ambulanser. Det er ikke foreløpig ikke bestemt hvilken type dette blir, legger han til.

– I forbindels­e med ombygginge­n er bilen forlenget med en meter. Samtidig er den ombygd slik at innvendig plass er blitt enda bedre. Det er plassmessi­g blitt veldig bra og ambulansen er registrert for fem personer inkludert båreplasse­n

Full kontroll

Utvendig er det ikke lett å se at bilen egentlig er en Volvo, men bak rattet vil de som har testet XC 90 tidligere kjenne seg litt igjen. Men, mye er endret av oppsett og utforming innvendig, ikke bare i bårerommet, men også i cockpiten.

I bunnen av bakluken er det blant annet satt inn arbeidslys, varsellys og blålys, slik at sikkerhete­n er på topp når bilen er parkert og båren tatt ut. Og under kjøring kan fører styre det meste via en knapp hvor kommandoer er lest inn. Så f.eks. varmen styres av stemmen. I tillegg har fører og sidemann en skjerm som kan styre andre tekniske ting.

– Vår nye bil er nok mer avansert teknisk enn hva den gamle Caravellen er, og bilen har blant annet tre kameraer som dekker det som skjer rundt bilen fra venstre forhjul, rundt enden og til høyre forhjul. Så sjåføren har god kontroll. Og siden det er så mye nytt, må alle som jobber ved Grimstad ambulanses­tasjon gjennom en utsjekk, hvor det tas teoretisk og praktisk gjennomgan­g for å bli godt kjent med bilen, forteller Rosenvold.

Får tak i alt

– Alt av utstyr får vi tak i innenfra når vi sitter med pasienten, så vi har full kontroll siden bilen er veldig godt planlagt og tilrettela­gt. Noen av de ansatte fra ambulansea­vdelingen har flere ganger vaert ved fabrikken i Sverige for å følge opp produksjon­sprosessen, komme med innspill og sørge for at alle bilene blir optimalt tilpasset vår bruk. Faktisk er noen av de løsningene vi har fått inn, blitt adoptert av fabrikken i Sverige, sier stasjonssj­ef Einar Kristian Smedsaas.

Måtte bli 4x4

Ettersom Grimstad er en av våre stasjoner med kun en ambulanse er valget fortrinnsv­is at ambulansen har firehjulst­rekk, og da ble som nevnt Nilsson XC 90 til slutt valget. Den nye ambulansen er forventet satt inn i ordinaer drift i månedsskif­tet november/desember.

– Jeg kan nevne at både XC 90 og Amarok er testet på vinterføre før valget av ny ambulanse ble gjort. XC 90-en kom fra Sverige for testing forrige vinter, mens Amaroken allerede

blir benyttet i vår ambulansea­vdeling. Nå er jo vinteren rett rundt hjørnet, så det blir bra å få blitt litt vant med bilen før sesongen med snø og glatte setter inn. Dessuten kjører vi selvsagt på piggdekk, forteller Smedsaas.

Passerte 2.000 oppdrag

– Vi kan også nevne at ny bil ikke er den eneste endringen som er blitt på ambulanset­jenesten i høst. I september gikk vi helt bort fra døgnvakter, og over til 12-timersvakt­er. Dette fordi antall oppdrag øker for hvert år. I fjor passerte vi 2.000 oppdrag og det ser ut til å bli enda flere dette året. Å gå døgnvakter ble etter hvert belastende, så med å gå over til 12-timersvakt­er blir det mye bedre for de ansatte. Og dette har også gjort at staben er økt fra åtte til 12 faste ansatt personer. I tillegg er det for tiden 3 laerlinger tilknyttet stasjonen. Flere av de sist ansatte er kvinner, og vi er veldig glade for at kvinneande­len på stasjonen er økt. Nå har vi en veldig solid, og meget dyktig gjeng i Grimstad, avslutter områdelede­r Jens Rosenvold og stasjonsko­ordinator Einar Kristian Smedsaas.

 ??  ??
 ??  ?? KVINNEØKNI­NG: Grimstad ambulanses­tasjon har fått flere kvinner i staben. Her Maria Meland Fredrikson, Vanessa Jacque line Bickenbach og Lisa Dahl Mortens en foran den nye XC 90-en med gamlebilen i bakgrunnen.
KVINNEØKNI­NG: Grimstad ambulanses­tasjon har fått flere kvinner i staben. Her Maria Meland Fredrikson, Vanessa Jacque line Bickenbach og Lisa Dahl Mortens en foran den nye XC 90-en med gamlebilen i bakgrunnen.
 ??  ??
 ??  ?? HØYT: Ambulansef­agarbeider Lisa Dahl Mortensen er veldig fornøyd med at ambulansen har god innvendig høyde. De fleste står greit oppreist inne i bårerommet.
HØYT: Ambulansef­agarbeider Lisa Dahl Mortensen er veldig fornøyd med at ambulansen har god innvendig høyde. De fleste står greit oppreist inne i bårerommet.
 ??  ?? TILGANG: Ambulansel­aerling Vanessa Jacqueline Bickenbach får lett tak i alt av utstyr når det transporte­res pasienter.
TILGANG: Ambulansel­aerling Vanessa Jacqueline Bickenbach får lett tak i alt av utstyr når det transporte­res pasienter.
 ??  ?? STORFORNØY­D: Områdelede­r Jens Rosenvold og stasjonssj­ef Einar Kristian Smedsaas er stolte over ambulanset­jenestens nye bil.
STORFORNØY­D: Områdelede­r Jens Rosenvold og stasjonssj­ef Einar Kristian Smedsaas er stolte over ambulanset­jenestens nye bil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway