Grimstad Adressetidende

Flertallet ville ikke redde populaert tre

Stein Gjulem (KrF) prøvde å få kommunesty­ret til å redde det store kirsebaert­reet foran biblioteke­t, men ble nedstemt. Det er nå uvisst hvor lenge treet får stå.

- BYHAVEN

Gjulem gikk på talerstole­n til slutt i mandagens kommunesty­remøte. Han hadde da fått med seg de mange sinte reaksjonen­e på nyheten om at treet skal bort i forbindels­e med arbeidet på parken Byhaven. Sjelden har en sak engasjert så mange av Adressas lesere på så kort tid. Mandag ettermidda­g og kveld uttrykte mange sorg og sinne på Facebook etter at Adressa fikk bekreftet fra kommunalt hold at treet skulle bort. Begrunnels­en vi fikk oppgitt da var at treet stod i siktlinjen fra gågaten.

– Noen av oss synes det er trist at det skal hugges ned, selv om det i planen for Byhaven kanskje ble vedtatt. Noen av oss har kanskje ikke fulgt med i timen, og et vedtak gjelder jo bare til det blir gjort et nytt vedtak. Det er kommet mange kommentare­r på Facebook under Adressas artikkel om at det må vi ikke hugge ned. Argumentet er at det står i siktlinjen, men kan ikke det stå i siktlinjen fra gågata og ned til sjøen, hva annet kunne stått i siktlinjen, undret Gjulem, som foreslo å la treet stå til man har fått en ny vurdering.

– Dette treet bør vi ta vare på, sa han, og fikk støtte av Trond Erik Bognø (H)

– Jeg støtter representa­nten Gjulems forslag til utsettelse av vedhogsten. Det er et tre som er vel verdt å vurdere. Det kan vurderes inn på samme måte som Sorenskriv­ergården, det har ingen hast, sa han.

– Meningsløs­t å bevare

Erlend Gunstveit (KrF) var mer skeptisk.

– Jeg tror vi kan gå på en smell her, for Byhaven skal oppføres i henhold til norsk standard. En må sette opp gjerder, og vi kan heller ikke ta for mye av rotsysteme­t. Det kan bli dyrt. Nivået skal også heves en god del der nede, så det vil også bli forringet, sa han, og pekte på at det skal bygges opp et flomvern for å beskytte biblioteke­t.

Dette flomvernet er tegnet inn i planen akkurat der hvor treet står.

– Jeg tror det er helt meningsløs­t å bevare dette treet når vi skal gjøre så mye i Byhaven. Det vil kanskje leve i fem til ti år, sa Gunstveit.

Planen måtte omarbeides

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kunne bekrefte at treet ikke har lenge igjen å leve.

– Det treet går i morgen. Skal det stå, må vi omarbeide planen, sa hun fra talerstole­n.

– For meg var det ikke noen overraskel­se at det treet skal bort, det ble poengtert av saksbehand­leren. Nå vil noen innbyggere sikkert gråte litt, men et tre kan komme opp igjen. Vi kan ikke stoppe dette, det blir for dumt, mente Terje Stalleland (Frp).

– Det er vedtatt plantet et nytt kirsebaert­re ved siden av, så om noen år har vi et nytt tre. Det får vaere grenser, sa Arne Kristian Ekra (V).

Til slutt var det bare seks representa­nter som stemte for å la treet få en ny sjanse.

Fikk beskjed om å vente

Treet ble imidlertid ikke felt tirsdag som rådmannen antydet. I skrivende stund onsdag ettermidda­g står treet fortsatt, og fra prosjektle­der Tor Bjørn Oveland i Oveland utemiljø får Adressa opplyst at det er uvisst når det vil skje.

– Først fikk vi beskjed om å holde an, men så fikk vi beskjed om å felle det. Men når det vil skje kan jeg ikke svare på, sier Oveland.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN PER HARDEBERG ?? USIKKER: Tor Bjørn Oveland i Oveland Utemiljø er prosjektle­der for arbeidene i Byhaven. Han vet ikke når kirsebaert­reet felles.
FOTO: SVEIN PER HARDEBERG USIKKER: Tor Bjørn Oveland i Oveland Utemiljø er prosjektle­der for arbeidene i Byhaven. Han vet ikke når kirsebaert­reet felles.
 ??  ?? FLOMVERN: I planen for Byhaven er det tegnet inn et flomvern der hvor kirsebaert­reet står.
FLOMVERN: I planen for Byhaven er det tegnet inn et flomvern der hvor kirsebaert­reet står.
 ??  ?? KJENT: Kirsebaert­reet i full blomst er et kjent og kjaert syn i bybildet, og mange har denne uken uttrykt både sorg og sinne over at treet skal bort.
KJENT: Kirsebaert­reet i full blomst er et kjent og kjaert syn i bybildet, og mange har denne uken uttrykt både sorg og sinne over at treet skal bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway