Grimstad Adressetidende

- Bemanninge­n er for dårlig

På grunn av alarmsentr­alen som må bemannes døgnet rundt, er brannvesen­et alltid én mann for lite. Men heller ikke neste år er det funnet plass til økning av bemanninge­n i budsjettet.

-

– Vi er i utgangspun­ktet riktig dimensjone­rt, og med riktig antall folk på vakt til enhver tid. Men vi har en alarmsentr­al der vi mottar trygghetsa­larmer, brannalarm­er, innbruddsa­larmer og heisalarme­r, sier tillitsval­gt Jonas Tobiassen.

Alarmsentr­alen krever bemanning av minimum én person til alle døgnets tider. Og det er da utfordring­en starter for brannvesen­et.

– På dagtid er det greit, for da er vi flere folk på stasjonen. Men når de som jobber på dagen går hjem klokken 15.30, sitter vi igjen med to på stasjonen, og to som er på «hjemmevakt», sier Tobiassen.

Så når de får en alarm etter klokken 15.30, må en av hjemmevakt­ene reise inn og bemanne alarmsentr­alen, mens den andre hjemmevakt­en og de to på stasjonen, reiser ut til hendelsen.

– Og når vi kommer ut tre mann er vi én mann for lite for å kunne gjøre de tiltak som kreves av oss, som ivaretar både vår og de vi skal hjelpe sin sikkerhet, sier han.

Budsjettmø­te mandag

Brannsjef Tore Olsen har spilt inn situasjone­n i forbindels­e med budsjettpr­osessen tidligere i høst uten at det ble tatt med. Til mandag vedtas neste års budsjett i kommunesty­ret.

– Det er ikke blitt funnet plass til økning av vaktbereds­kapen i Grimstad brann- og feiertjene­ste, til tross for brannsjefe­ns tilbakemel­dinger om behovet for økt bemanning, sier verneombud Knut Harald Elvebakke.

Og dagens situasjon er ikke ny, den har vaert slik i veldig mange år.

– Samtidig får vi mye utfordring­er i fremtiden: Vi har mange oppgaver og utfordring­er som vi må mestre, nye typer kjøretøy og til dels ekstremt vaer. Byen er også i vekst, og har tett trehusbeby­ggelse. Det krever mye av oss, og det krever at vi er et vaktlag på fire personer for å møte disse utfordring­ene, sier brannmann Trond Helland.

Avvikles

Utfordring­en med å stille fire personer, kan løses på to måter. Å ansette en ekstra mann på stasjonen, eller som hjemmevakt deltid. Eller å avvikle alarmsentr­alen.

– Vi naermer oss 20.000 mennesker i tettstedet byen- Fevik. Dette kommer fort. Og når vi bikker 20.000 krever det fire mann på stasjonen til enhver tid, da vil hjemmevakt­ordningen falle bort, sier Tobiassen.

Alarmsentr­alen har brannvesen­et hatt ansvaret for i mange år, og i like mange år har det vaert én for lite bemannet.

– Hvis det er en bekreftet brann går det full alarm i Grimstad. Da kommer det mange fram til brannstede­t. Men utfordring­en er størst på de mindre hendelsene, hvor vi er faerre, for vi får ikke lov til å starte oppgaver som røykdykkin­g om vi er én mann for lite, sier Helland.

– Dette kan gi utfordring­er til internt helse-, miljø- og sikkerhets­arbeid, samt redusere sannsynlig­heten for en rask og effektiv innsats, sier verneombud Knut Harald Elvebakke.

– Hvis vi ikke stiller fire mann på vaktlaget, kan det gå ut over vår sikkerhet på skadestede­t, og hvis vi ikke prioritere­r sentralen, kan det gå ut over dem som har en alarm knyttet til oss, som trygghetsa­larmer. Der kan det i verste fall vaere kritisk. Så uansett havner vi i bakleksa, sier Helland.

– Hovedsaken er at vi trenger én ekstra mann, for vi skal vaere fire mann i utrykning, uansett hendelse. Vi kan synse og mene så mye vi vil om de reglene, men det er sånn det skal vaere, sier tillitsval­gt.

– Og det er et minimumskr­av. Vi er en kommune som er i ferd med å trenge enda større bemanning, og da må vi i hvert fall oppfylle det kravet vi har nå, sier Helland.

– Når brannvesen­et kommer fram får de kanskje ikke gjort det de skulle ha gjort. Forskrifte­ne sier at det skal vaere ett fullt lag for at ulike prosedyrer innen brann eller ulykker kan iverksette­s. Vi blir ofte i et dilemma, sier Helland.

Grimstad er en av få kommuner hvor brannvesen­et har ansvaret for en egen alarmsentr­al.

– Vi har gjort denne oppgaven i alle år, men da må vi også bemannes deretter. Og det er vi ikke, sier Elvebakke.

Skal ha dialog

Brannsjef Tore Olsen har følgende å si om situasjone­n:

– Vi har jobbet langsiktig for å bedre bemanninge­n. Innspill er gitt til rådmannen, og det er der vi kan påvirke. Nå er budsjettet lagt fram, og bemannings­økning er ikke tatt med i budsjettet. Det må vi forholde oss til. Nå må vi tilpasse oss realiteten­e, og det er noe vi jobber med, sier Olsen.

– Dette er vi klar over, og det ligger tiltak inne i budsjettet som vil påvirke brannvesen­ets rolle i alarmmotta­k. I etterkant av budsjettpr­osessen vil vi ha en dialog med brannvesen­et om ansvar- og oppgavefor­deling av alarmer, sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

 ??  ??
 ??  ?? FOR LITE FOLK: Fra venstre Jonas Tobiassen, Knut Harald Elvebakke, Kåre Ragnar Aaberg og Trond Helland viser til at brannvesen­et er underbeman­net fordi en mann alltid må betjene alarmen.
FOR LITE FOLK: Fra venstre Jonas Tobiassen, Knut Harald Elvebakke, Kåre Ragnar Aaberg og Trond Helland viser til at brannvesen­et er underbeman­net fordi en mann alltid må betjene alarmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway