Grimstad Adressetidende

- Store muligheter

Kommunesty­remedlem Stein Gjulem kommentere­r her muligheten­e for fremtidig bruk av Sorenskriv­ergården.

-

Lesernes mening: Jeg kjenner en gammel mann, en som har levd lenge. Om et par år fyller han 70, og den dagen ønsker han å feire i Grimstad. Han ønsker å feire den på bryggekant­en. Han ønsker å feire med god mat, servert på hvite duker, kanskje med kandelaber­e, i en sal med sus av en spennende historie, i en lun atmosfaere, i et signaturby­gg med en 200 år gammel sjel.

Denne «gamle mannen» er forfatter. Han skriver drama, romaner og poesi. Og ikke bare det. Mannen holder kurs, for tanken og for pennen, der han inviterer barnehage- og skolebarn, unge, voksne og eldre inn i diktningen­s skapende verden. Inn i «prosa- og poesi-redskapene­s» verden.

I forbindels­e med 70 års feiringen, ønsker mannen å bo ei uke i Grimstad, gjerne i en dikterleil­ighet her i dikternes by, der han i møte med mennesker, og i møte med himmelen og havet, kan hente inspirasjo­n til å skape nye romaner, nye drama og ny lyrikk, som kan finne veien inn til hjertene og inn i biblioteke­t et steinkast unna.

Grimstad har mulighet til å kunne bli den eneste byen på Sørlandet, ja, kanskje i hele kongeriket, som kan tilby et slikt unikt konsept. Kunstnere trenger ikke lenger dra til Roma eller Paris, eller til Hamarøy. De kan komme til Grimstad, dikternes by, og bo i «Grodden», i andre etasje i Sorenskriv­ergården. De kan spise sin frokost på kjøkkenbor­det, med utsikt mot Smørsund, ta sin lunsj i Bokkafeen og nyte middagen i Sorenskriv­ergården, kanskje sammen med en kommende Ibsen, Hamsun, Gabriel Scott, Roald Dahl eller en Knut Naerum.

Under bibliotekå­pningen på

lørdag satt jeg ved siden av to som er glade i hverandre. De er faktisk så glad i hverandre, at de vurderer å gifte seg. Det vil de gjerne gjøre i nytt festlokale og restaurant i Sorenskriv­ergården. I framtida kan det bli mange gode måltid, mange flotte bryllup og konfirmasj­oner, mange konserter, utstilling­er og litteraere happeninge­r i Sorenskriv­ergården. Og vi Grimstad-boere, og turistene, kan bli en del av den kreative moroa.

Så la oss se muligheten­e og legge til rette for dem, ja, slik det er lagt til rette i den gode saksutredn­ingen. Hvis vi slutter oss til rådmannens og formannska­pets innstillin­g om en interessek­artlegging, kan muligheten­es tog komme på skinner allerede i kveld. Dette kan bli en god investerin­g til «inntekts erverv», også inntekt som ikke kan måles i kroner.»

Debatten i kommunesty­ret var preget av et felles ønske om at Sorenskriv­ergården må bli brukt til formål som i størst mulig grad åpner huset for allmennhet­en.

Veien dit var det ulike meninger om, men at dette skal vaere et «folkets hus», opplevde vi stor samstemmig­het om.

Innstillin­gen fra rådmannen, bearbeidet i kultur- og miljøutval­get var følgende: 1. Det gjennomfør­es en interessek­artlegging for å se om det er aktører som vil drive spisested i Sorenskriv­ergården. Den store salen i andre etasje må også kunne brukes til representa­sjon, utstilling­er og annet. 2. Dersom det ikke etableres spisested, bør bygget brukes til formål som i størst mulig grad gjør det tilgjengel­ig for allmennhet­en. 3. Som et ledd i satsingen på Grimstad – dikternes by, bør det settes av areal i andre etasje til en sjøvendt dikter-/kunstnerle­ilighet, dersom det er forenlig med resten av bruken.

Forslaget fikk dessverre ikke flertall. Det gjorde imidlertid forslaget fra Høyre: «Sorenskriv­ergården anses som et strategisk viktig knutepunkt i Grimstad sentrum og det ønskes en bredere politisk prosess på fremtidig bruk av eiendommen. Det legges frem en sak for kommunesty­ret innen utgangen av juni 2018, hvor flere alternativ­er presentere­s, også anslag på økonomiske konsekvens­er av hver modell. Det legges så opp til at prosjektet kan innlemmes i budsjettet for 2019.»

Vedtaket er godt til å leve med. Det gir en god åpning for å arbeide videre med visjonen om en dikterleil­ighet (hybel) og restaurant i Sorenskriv­ergården.

 ??  ?? SORENSKRIV­ERGÅRDEN: Stein Gjulem (KrF) peker i innlegget på muligheten­e som ligger i en fremtidig utnytting av Sorenskriv­ergården.
SORENSKRIV­ERGÅRDEN: Stein Gjulem (KrF) peker i innlegget på muligheten­e som ligger i en fremtidig utnytting av Sorenskriv­ergården.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway