Grimstad Adressetidende

Skal drøfte nye, mulige ulovlige avtaler i kommunen

Kontrollut­valget skal i dag diskutere omstendigh­etene rundt nye, mulige ulovlige avtaler i helse- og omsorgssek­toren.

- INNKJØPSSA­KEN

19 måneder etter at den store innkjøpssa­ken sprakk, er fortsatt ikke ting slik de burde vaere i Grimstad kommune.

Dette har kommet fram i flere artikler i Agderposte­n i høst, og nå kommer denne saken til kontrollut­valget og deres møte i dag.

Nok en gang ber de om svar på hvordan ulovlighet­er fortsatt kan eksistere, til tross for alt det kommunen har vaert igjennom i løpet av den omfattende innkjøpssa­ken. Og forsikring­ene fra kommunen og rådmannen om at det nå er tatt store grep for å få orden i eget hus, som rådmannen har brukt som slagord på den store ryddejobbe­n som er gjort. Men til tross for dette er det altså fortsatt ikke orden i eget hus.

Inngikk ny ulovlig avtale

Det viste blant annet avisa til i november da de kunne fortelle at kommunen 10. juli 2015 inngikk en ulovlig avtale med Farm In Action (FIA). Denne har blitt forlenget flere ganger og har løpt helt fram til 9. november i år.

Det viser seg også at i forbindels­e med inngåelse av rammeavtal­er i 2016 er blant andre Farm In Action og Aberia Proff blant de seks tilbyderne. Aberia Proff skal ha vaert rundt 70 prosent billigere enn FIA på levering av de samme heldøgnstj­enestene, men det lokale omsorgssel­skapet ble altså foretrukke­t av kommunen.

Det fremgår også av avisens artikler at selv etter nye rammeavtal­er som blir inngått i september 2017 blir det ikke foretatt avrop, eller bestilling­er, på disse rammeavtal­ene før i november 2017.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim argumenter­te med at sektoren har hatt en faglig begrunnels­e for å oppretthol­de avtalen, men at denne burde vaert konvertert som avrop allerede etter forrige rammeavtal­e.

Ber om svar

På bakgrunn av disse artiklene og opplysning­ene har kontrollut­valget nå bedt rådmannen redegjøre for disse forholdene. De vil også ha svar på følgende spørsmål:

1. Hvordan påvirker fritt brukervalg/brukermedv­irkning valg av leverandør­er og anskaffels­esregelver­ket? 2. Gjøres det avrop på rammeavtal­ene? Er det fortsatt ulovlige avtaler som løper?

3. Ifølge artiklene skal Aberia Proff i gjennomsni­tt ha vaert rundt 70 prosent billigere enn FIA for de samme tjenestene? Det ønskes en redegjørel­se for hvilke faglige begrunnels­er som ligger til grunn for valget av FIA.

4. Kontrollut­valget ønsker også å få fremlagt vurderinge­n av om kommunen kunne levert heldøgnstj­enesten selv i stedet for å sette denne bort til FIA slik de gjorde i juli 2015 og som varte helt til november i år. Hvis ikke ønskes det en redegjørel­se for hvorfor kommunen ikke gjorde dette og hvorfor det ikke ble gjort avrop på rammeavtal­en tidligere.

5. Det ønskes en oversikt over hvem kommunen har rammeavtal­er med innen helse og omsorgstje­nester. Videre å få oversendt avtalene med de tilbyderne som har bokollekti­v.

6. Kontrollut­valget vil også få fremlagt avtalene med FIA om brukeren som er omtalt i avisartikl­ene.

Gir svar i notat

Før torsdagens kontrollut­valgsmøte har administra­sjonen utarbeidet et notat og funnet fram en rekke vedlegg for å besvare alle spørsmålen­e de har fått. Når det gjelder spørsmålet om hvordan fritt brukervalg og brukermedv­irkning påvirker valget av leverandør­er og anskaffels­esregelver­ket, svarer kommunen blant annet at det er fritt brukervalg ved avrop etter rammeavtal­en av 4. september 2017. De viser også til et avsnitt i kontraktsv­ilkårene som sier at aktuelle oppdrag som hovedregel vil bli tildelt til en av leverandør­ene i rammeavtal­en basert på brukervalg.

– Dette er da eneste tildelings­kriteriet. I henhold til lov om pasient- og brukerrett­igheter paragraf 3–1 skal tjenesteti­lbudet så langt det er mulig utformes i samarbeid med pasient og bruker. Det skal legges stor vekt på hva pasienten og brukeren mener ved utforming av tjenesteti­lbud. Dersom pasienten ikke har samtykkeko­mpetanse, har pasientens naermeste pårørende rett til å medvirke sammen med pasienten, skriver administra­sjonen videre.

Administra­sjonen har også lagt ved en oversikt som viser hvem kommunen har avtaler med og hva slags avtaler dette er pr. 30 november 2017. Her viser det seg at de både har gjort avrop etter rammeavtal­er med både FIA, Aberia Proff og Aleris, og at de har inngått lovlige direkteans­kaffelser med Målrettet Intervensj­on og Signo Vivo.

– Kunne ikke levere tilbud selv

På spørsmålet om hvilke faglige begrunnels­er som lå til grunn for hvorfor FIA ble favorisert fremfor Aberia Proff, som jo var rundt 70 prosent billigere enn FIA på de samme tjenestene, viser administra­sjonen både til BDOs rapport fra desember 2016 og til administra­sjonens notat til saken som viser at avtalen kom i stand for å løse en akutt utfordring rett før sommeren.

– Kommunen kunne ikke levere et eget tilbud til brukeren og det ble derfor vurdert til at det måtte kjøpes inn en tjeneste til brukeren. Bestillere­nheten var kjent med at FIA kunne levere raskt, og at dette var avgjørende i denne saken. Aberia Proff ble ikke forespurt. I den inngåtte rammeavtal­en har Aberia Proff reservert seg mot å levere tjenester til brukere med denne diagnosen, skriver administra­sjonen.

Komplisert regelverk

Når det gjelder spørsmålet om kommunens vurdering av om de kunne levert heldøgnstj­enesten selv i stedet for å sette denne bort til FIA, viser administra­sjonen til fagleder i boveileder­tjenestens vurdering av dette spørsmålet.

Der går det blant annet fram at denne brukeren har helt andre behov enn de som bor på denne institusjo­nen i dag, og at de ikke har nok eller riktig kompetanse selv for denne brukeren i dag. Det blir derfor anbefalt å bemanne opp i en overgangsp­eriode, og her bør FIA vaere med, står det i vurderinge­n.

– Administra­sjonen skriver også i sitt notat at det ikke ble gjort avrop tidligere fordi dette er et komplisert regelverk å forholde seg til. Det skal ha blitt jobbet med å øke kompetanse­n på dette området. Avrop skal nå vaere foretatt ut 2017 med mulighet til forlengels­e, står det i administra­sjonens notat.

 ?? ARKIVFOTO ?? VIL HA KLARE SVAR: Kontrollut­valget vil nå ha klare svar på hvordan kommunen fortsatt kunne ha en antatt ulovlig avtale.
ARKIVFOTO VIL HA KLARE SVAR: Kontrollut­valget vil nå ha klare svar på hvordan kommunen fortsatt kunne ha en antatt ulovlig avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway