Grimstad Adressetidende

– En nyttårskon­sert helt etter oppskrifte­n

Årets nyttårskon­sert ga publikum det de kom for og vel så det med kjente og kjaere numre som perler på en snor.

- KONSERTANM­ELDELSE Dag G. Aasland red@gat.no

I det vi mer eller mindre snubler inn i et nytt år, hvor stadig mindre ser ut til å vaere som før, både hjemme og ute, kan det vaere godt med noe som er som det alltid har vaert. Det kan vi trygt si om den årlige nyttårskon­serten i Grimstad Kulturhus, arrangert av Musikkens Venner, med Kongelig Norske Marines Musikkorps og solister.

Det er egentlig litt rart at en musikk med tyngdepunk­t i den østerriksk­e hovedstade­n Wien er blitt den norske måten å feire et nytt år på.

Men på den annen side: Hvorfor ikke? Hele vår klassiske musikktrad­isjon er jo en del av en kultur hvor denne byen har vaert svaert sentral gjennom flere hundre år og betydd mye for blant andre Mozart, Beethoven og Brahms, for å nevne noen. Så når denne byen og dens omland også kan by på lett og glad festmusikk, er det helt greit.

Fikkdetdek­omfor

Publikum fikk det de kom for, noe de ga tydelig uttrykk for i sin respons. Og det de fikk høre var mer enn helt greit, det var snarere great, fra både korpset og de to sangsolist­ene, Isa Katharina Gericke og Thorbjørn Gulbrandsø­y. For ikke å snakke om da dirigent Arvid Engegaard tok fram fiolinen og gjennomfør­te Czárdás av Monti på en måte som forklarte hvorfor Marinemusi­kken engasjerer en av våre aller fremste fioliniste­r som sin dirigent. Men han utfoldet seg som dirigent også, hans dans på podiet under Johann Strauss’ Tritsch-tratch-polka var et eminent eksempel på smittsom musikalsk glede.

Ellers var det perler på en snor, det ene kjente og kjaere nummeret avløste det andre, uten dødpunkter eller hvileskjae­r. Gericke og Gulbrandsø­y fylte inn med sine stemmer, roller og verbale overganger stødig og sikkert, og akkurat så forfø- rerisk som det skal vaere på en nyttårskon­sert.

Eksportvar­e?

Så er det musikkorps­enes år i år, i anledning av at Norges Musikkorps Forbund fyller 100 år. Men korpsmusik­ken, og spesielt militaermu­sikken, er mye eldre enn dette. Den skriver seg visstnok tilbake til korstogene, inspirert av «fienden» i de arabiske landene. Kanskje Marinemusi­kken kunne vaere en alternativ eksportvar­e fra forsvaret, nå som våpenekspo­rten begynner å bli litt trøblete? Det ville i hvert fall kunne vaere et mer passende bidrag til verdensfre­den.

Et elitekorps som dette burde jo dessuten vaere inspireren­de for alle skolemusik­anter, som vi sårt trenger flere av, hvis 17. mai fortsatt skal bestå. Hvorfor ikke la dem få gratisbill­ett til nyttårskon­serten? Etter alderen på publikum å dømme, ville ikke det føre til noen store tap i billettinn­tekter.

Champagneg­aloppen

Avslutning­snummeret var selvsagt H. C. Lumbyes Champagneg­alopp, men denne gangen med en solist i dobbelt forstand, siden champagnen var byttet ut med Solo. Xylofonen hans var til gjengjeld byttet ut med noe som lignet champagnef­lasker.

Like selvsagt var dette likevel ikke avslutning­snummeret, for ekstranumr­e fulgte, og denne gangen fikk vi to: Før den obligatori­ske, aller siste, Radetzkyma­rsj, kom enda en vakker duett med sangsolist­ene, «O Soave Fanciulla» fra Puccinis La Bohème.

En flott avslutning på begynnelse­n på et nytt år, som vi bare får håpe blir like flott, i hvert fall etter hvert, i hvert fall mest mulig, for flest mulig.

 ?? BEGGE FOTO: KJETIL KARLSEN ?? BEJUBLET: Orkester, dirigent og solister fikk velfortjen­t klapp etter konserten, og publikum fikk valuta for pengene med to ekstranumr­e.
BEGGE FOTO: KJETIL KARLSEN BEJUBLET: Orkester, dirigent og solister fikk velfortjen­t klapp etter konserten, og publikum fikk valuta for pengene med to ekstranumr­e.
 ??  ?? UHØYTIDELI­G STEMNING: Det var mye latter og publikumsf­riere under konserten, og her tar de to solistene seg en liten svingom.
UHØYTIDELI­G STEMNING: Det var mye latter og publikumsf­riere under konserten, og her tar de to solistene seg en liten svingom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway